ЧАС 32 – О ВАСКРСЕЊУ МРТВИХ

363. ШТА ЈЕ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ?

Васкрсење мртвих, које, како каже Символ вере, ми чекамо, или очекујемо – то је дејство Свемоћи Божије којом сва тела умрлих људи, сјединивши се опет са њиховим душама, оживљавају и постају духовна и бесмртна. Сеје се тело душевно, устаје тело духовно (1. Кор. 15, 44). Јер треба ово распадљиво да се обуче у нераспадљивост, и ово смртно да се обуче у бесмртност (1. Кор. 15, 53).

364. ДА ЛИ МОЖЕ ТЕЛО ДА ВАСКРСНЕ?

Тело које је иструнуло у земљи и распало се, васкрснуће, јер као што је у почетку Бог створио тело од земље, тако исто може и да га обнови након што се оно распало у земљи. Апостол Павле ово објашњава помоћу посејаног зрна које трули у земљи, али из кога ће изникнути трава или дрво. Оно што сејеш неће оживети ако не умре (1. Кор. 15, 36).

365. ДА ЛИ ЋЕ СВИ ВАСКРСНУТИ?

Сви умрли ће васкрснути, док ће се код оних који су до времена свеопштег Васкрсења остали у животу, садашња груба тела у тренутку изменити и постаће духовна и бесмртна. Сви нећемо помрети, а сви ћемо се променити, уједанпут, у трену ока, при последњој труби: јер ће затрубити, и мртви ће васкрснути нераспадљиви, и ми ћемо се променити (1. Кор. 15, 51-52).

366. КАДА ЋЕ СЕ ДОГОДИТИ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ?

Васкрсење мртвих догодиће се на крају овог видљивог света.

367. ЧИМЕ ЋЕ СЕ ЗАВРШИТИ ВИДЉИВИ СВЕТ?

Овај пропадљиви свет завршиће тако што ће се преобразити у непропадљиви. И сама твар ће се ослободити од робовања пропадљивости на слободу славе деце Божије (Римљ. 8, 21). Нова пак небеса и нову земљу по обећању Његовом очекујемо, где правда обитава (2. Петр. 3, 13).

368. ПОСРЕДСТВОМ ЧЕГА ЋЕ СЕ СВЕТ ПРЕОБРАЗИТИ?

Свет ће се преобразити посредством огња. Садашња небеса и земља остављени су Његовом речју за огањ и чувају се за Дан суда и погибли безбожних људи (2. Петр. 3,7).

369. У КАКВОМ СТАЊУ ПРЕБИВАЈУ ДУШЕ УМРЛИХ ДО СВЕОПШТЕГ ВАСКРСЕЊА?

Душе умрлих до Свеопштег Васкрсења пребивају у оваквом стању: душе праведних – у светлости, миру и предокушању вечног блаженства, а душе грешника – у сасвим супротном стању.

370. ДА ЛИ ДУШЕ УМРЛИХ ПРАВЕДНИКА ПРЕБИВАЈУ У БЛАЖЕНСТВУ?

Душе праведних не примају истога часа после смрти потпуно блаженство, јер је одређено да плату према делима прими целовит човек, после васкрсења тела и Последњег Суда Божијег. Апостол Павле вели: Сад ме чека венац правде, који ће ми у онај Дан дати Господ, праведни Судија; али не само мени, него и свима који с љубављу очекују Долазак Његов (2. Тим. 4, 8).

И још: Јер нам се свима ваља јавити на суду Христовом, да прими сваки оно што у телу учини, било добро или зло (2. Кор. 5,10).

371. ОДАКЛЕ ЗНАМО ДА ДУШЕ ПРАВЕДНИХ ПРЕБИВАЈУ У ПРЕДОКУШАЊУ БЛАЖЕНСТВА?

Предокушање блаженства дарује им се пре Последњег Суда, о чему сведочи и Сам Господ Исус Христос у причи о праведном Лазару, који је, одмах по смрти, био однесен у наручје Авраамово (Лк. 16, 22).

372. У ЧЕМУ СЕ САСТОЈИ ПРЕДОКУШАЊЕ БЛАЖЕНСТВА?

Ово предокушање блаженства сједињен је са гледањем Самог Исуса Христа, сопственим очима. Тако бива нарочито са Светима, што даје на знање Апостол Павле: Имам жељу умрети и са Христом бити (Фил. 1, 23).

373. У ЧЕМУ СЕ САСТОЈИ НАДА ДУША ВЕРНИХ, КОЈИ НИСУ УСПЕЛИ ДА ПРИНЕСУ ПЛОДОВЕ ПОКАЈАЊА?

О душама оних који су умрли са вером, али нису успели да донесу плодове достојне покајања, треба приметити да њима за достизање блаженог Васкрсења могу да буду од помоћи молитве које се за њих узносе, нарочито када су сједињене са приношењем Бескрвне Жртве Тела и Крви Христове, као и добра дела која се чине њима у спомен.

374. Ово учење засновано је на неизмењивом Предању Саборне Цркве чији су зачеци видљиви још у Старозаветној Цркви. Јуда Макавејац принео је жртву за погинуле ратнике (2. Мак. 12,43). Молитва за упокојене увек је представљала обавезан део Божанске Литургије, почев још од Литургије Апостола Јакова. Светитељ Кирил Јерусалимски каже: „Превелика ће бити корист душама за које се узноси молитва у време када се приноси Света и Страшна Жртва“ (Мистагошка катихеза 5, гл. 9). Светитељ Василије Велики у молитвама Педесетнице каже да Господ радо од нас прима молитвена умилостивљења и жртве „за оне који се држе у аду“, са жељом да добију „мир, опроштај и слободу“.

ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

 

1. ШТА ЈЕ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ?

2. ДА ЛИ МОЖЕ ТЕЛО ДА ВАСКРСНЕ?

3. ДА ЛИ ЋЕ СВИ ВАСКРСНУТИ?

4. КАДА ЋЕ СЕ ДОГОДИТИ ВАСКРСЕЊЕ МРТВИХ?

5. ЧИМЕ ЋЕ СЕ ЗАВРШИТИ ВИДЉИВИ СВЕТ?

6. ПОСРЕДСТВОМ ЧЕГА ЋЕ СЕ СВЕТ ПРЕОБРАЗИТИ?

7. У КАКВОМ СТАЊУ ПРЕБИВАЈУ ДУШЕ УМРЛИХ ДО СВЕОПШТЕГ ВАСКРСЕЊА?

8. ДА ЛИ ДУШЕ УМРЛИХ ПРАВЕДНИКА ПРЕБИВАЈУ У БЛАЖЕНСТВУ?

9. ОДАКЛЕ ЗНАМО ДА ДУШЕ ПРАВЕДНИХ ПРЕБИВАЈУ У ПРЕДОКУШАЊУ БЛАЖЕНСТВА?

10. У ЧЕМУ СЕ САСТОЈИ ПРЕДОКУШАЊЕ БЛАЖЕНСТВА?

11. У ЧЕМУ СЕ САСТОЈИ НАДА ДУША ВЕРНИХ, КОЈИ НИСУ УСПЕЛИ ДА ПРИНЕСУ ПЛОДОВЕ ПОКАЈАЊА?

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *