ЧАС 30 – О ТАЈНИ БРАКА

 

358. ШТА ЈЕ БРАК?

Брак је Света Тајна у којој се пред свештеником и у Цркви, уз слободно обећање женика и невесте о њиховој узајамној супружанској верности, благосиља њихов брачни савез, по узору на духовни савез Христа и Цркве, и моли се благодат чистога јединства за њих, ради благословеног рађања и хришћанског васпитавања деце.

 

359. ЗАШТО ЈЕ БРАК ТАЈНА?

То да је брак Света Тајна, види се и из следећих речи Апостола Павла: Тога ради оставиће човек оца својега и матер и прилепиће се жени својој. и биће двоје једно тело. Тајна је ово велика, а ja говорим о Христу и о Цркви (Еф. 5,31-32).

 

360. ДА ЛИ ЈЕ ОБАВЕЗНО ЗА СВЕ ДА СТУПЕ У БРАК?

Нису сви обавезни да ступе у брак. Девственост је боља од супружанства ако неко може да је сачува у чистоти. Управо о овоме Господ Исус Христос је рекао: Не могу сви примити ту реч до они којима је дано… Ко може примити, нека прими (Мт. 19, 11-12). И Апостол каже: А неожењеним н удовицама велим: добро им /е ако остану као и ја што сам. Ако не могу да се уздржавају, нека се жене и удају… Ко је неожењен брине се за Господње, како ће угодити Господу; а ко је ожењен брине се за овосветско, како ће угодити жени… Тако и oнaj који удаје своју девојку добро чини; али који не удаје боље чини (1. Кор. 7, 8-9, 32-33, 38).

 

ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

 

1. ШТА ЈЕ БРАК?

2. ЗАШТО ЈЕ БРАК ТАЈНА?

3. ДА ЛИ ЈЕ ОБАВЕЗНО ЗА СВЕ ДА СТУПЕ У БРАК?

 

 

 

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *