ЧАС 3 – О СВЕТОМ ПРЕДАЊУ

 

16. НА КОЈИ НАЧИН СЕ ЧУВА И ШИРИ БОЖАНСКО ОТКРОВЕЊЕ?

Божанско Откривење се међу људима шири и чува у истинској Цркви на два начина: посредством Светог Предања и Светог Писма.

 

17. ШТА НАЗИВАМО СВЕТИМ ПРЕДАЊЕМ?

Под „Светим Предањем“ подразумева се оно што људи који истински верују и који поштују Бога речју и делом предају један другоме и претци потомцима: учење вере, Закон Божији, Свете Тајне и свештене обреде.

 

18. ГДЕ СЕ ЧУВА СВЕТО ПРЕДАЊЕ?

Сви који заиста верују, сједињени Светим Предањем вере, у целини и прејемствено, како је Божански установљено, чине Цркву, која и јесте верни чувар Светог Предања, или, по речима Светог Апостола Павла – Црква Бога живога, стуби тврђава истине (1. Тим. 3,15).

 

19. ШТА НАЗИВАМО СВЕТИМ ПИСМОМ?

Светим Писмом називају се књиге које је написао Дух Божији преко од Бога освећених људи који се зову Пророци и Апостоли. Ове књиге се обично називају Библијом.

 

20. ШТА ЗНАЧИ РЕЧ „БИБЛИЈА“?

„Библија“ је грчка реч. Она значи – „Књиге“. Овим називом изражава се то да су Свештене Књиге достојне пажње више од свих других књига.

 

21. ШТА ЈЕ ДРЕВНИЈЕ: СВЕТО ПРЕДАЊЕ ИЛИ СВЕТО ПИСМО?

Најстарији и првобитни начин ширења Откривења Божијег јесте Свето Предање. Од Адама до Мојсеја није било Свештених књига. Сам Господ наш Исус Христос је Своје Божанско учење и заповести предао Својим ученицима речју и примером, а не књигом. И Апостоли су испрва ширили веру и утврђивали Цркву Христову на исти начин – усмено. Неопходност Предања види се и из тога што књигама не могу да се користе сви, а Предањем могу.

 

22. ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ДАТО СВЕТО ПИСМО?

Свето Писмо дато је зато да би се Откривење Божије сачувало тачније и непромењено. У Светом Писму ми читамо речи Пророка и Апостола управо онако као да смо живели са њима и слушали их, без обзира на то што су Свештене Књиге написане неколико векова и миленијума пре нашег времена.

 

23. ДА ЛИ СЕ ТРЕБА ДРЖАТИ СВЕТОГ ПРЕДАЊА АКО ПОСТОЈИ СВЕТО ПИСМО?

Ми смо дужни да чувамо Свето Предање, као сагласно Божанском Откривењу и Светом Писму, чему нас учи и само Свето Писмо – Апостол Павле пише: Тако дакле, браћо, стојте чврсто и држите предања којима сте научени, било нашом речју, било посланицом (2. Сол. 2, 15).

 

24. КАКО ДА СЕ КОРИСТИМО СВЕТИМ ПРЕДАЊЕМ У НАШЕ ВРЕМЕ?

Предање је и сада неопходно за правилно схватање Светог Писма, за правилно савршавање Светих Тајни и очување свештених обреда у чистоти њиховог првобитног поретка.

Свети Василије Велики о томе каже следеће: „Од догмата и поука сачуваних у Цркви неке имамо у писаном облику, док смо неке примили од апостолског предања, кроз прејемство у тајности. И једно и друго има исту силу за побожност, чему неће противречити нико ко је макар и мало упућен у црквени поредак. Јер ако се усудимо да одбацимо неписане обичаје, као да они нису од великог значаја, неприметно ћемо нанети штету Јеванђељу у ономе што је најважније, а од апостолске ће проповеди остати тек пусто име. Подсетимо, на пример, најпре на оно прво и најопштије: ко је писмом учио да се они који се уздају у Име Господа нашег Исуса Христа осењују знаком крста? Која нас је посланица учила да се на молитви окрећемо ка истоку? Ко нам је од Светих написмено оставио речи призивања (Духа Светога) у претварању Евхаристијског Хлеба и Чаше Благослова? Јер ми се не задовољавамо оним речима које помињу Апостол или Јеванђеље, него и пре и после њих произносимо и друге, које смо примили из неписаног учења и које имају велику силу за савршавање Свете Тајне. Такође, по ком то писму благосиљамо воду Крштења, и јелеј Помазања, па још и самог онога који се крштава? Зар то не чинимо по (у Светом Писму) прећутаном и тајном Предању. И шта још? Која нас је писана реч научила и самом помазивању јелејем? Одакле трикратно погружење човека и остало што се односи на крштење; из ког је то писма узето одрицање од сатане и анђела његових ? Није ли узето из овог необнародованог и необјављеног учења које су Оци наши сачували у ћутању недоступном за љубопитљивост и изношење, пошто су са разлогом били научени да ћутањем чувају светињу Тајни? Јер како би се могло писмено објављивати учење о ономе на шта некрштенима није допуштено ни да погледају?“ (Правило 27. О Светом Духу. Гл. 27).

 

ПИТАЊЕ ЗА ОВАЈ ЧАС:

 

1. НА КОЈИ НАЧИН СЕ ЧУВА И ШИРИ БОЖАНСКО ОТКРОВЕЊЕ?

2. ШТА НАЗИВАМО СВЕТИМ ПРЕДАЊЕМ?

3. ГДЕ СЕ ЧУВА СВЕТО ПРЕДАЊЕ?

4. ШТА НАЗИВАМО СВЕТИМ ПИСМОМ?

5. ШТА ЗНАЧИ РЕЧ „БИБЛИЈА“?

6. ШТА ЈЕ ДРЕВНИЈЕ: СВЕТО ПРЕДАЊЕ ИЛИ СВЕТО ПИСМО?

7. ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ДАТО СВЕТО ПИСМО?

8. ДА ЛИ СЕ ТРЕБА ДРЖАТИ СВЕТОГ ПРЕДАЊА АКО ПОСТОЈИ СВЕТО ПИСМО?

9. КАКО ДА СЕ КОРИСТИМО СВЕТИМ ПРЕДАЊЕМ У НАШЕ ВРЕМЕ?

 

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *