ЧАС 26 – О СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА И МИРОПОМАЗАЊА

285. ШТА ЈЕ КРШТЕЊЕ?

Крштење је Света Тајна у којој верни, приликом трикратног погружавања тела у воду, уз призивање Бога Оца и Сина и Светога Духа, умире за телесни и греховни живот и препорађа се Духом Светим за духовни и свети живот. Ако се ко не роди водом и Духом, не може ућиу Царство Божије (Јн. 3,5).

286. ОДАКЛЕ КРШТЕЊЕ ВОДИ СВОЈЕ ПОРЕКЛО?

Крштење је настало на следећи начин. На Јордану Пророк и Претеча Спаситељев Јован крштавао је крштењем покајања, говорећи народу да верују Онога Који долази за њим, тј. Исуса Христа (Дап. 19, 4). Затим је Исус Христос сопственим примером осветио Крштење, примивши га од Јована. Коначно, после Васкрсења Свога, Он је Апостолима дао свечану заповест: Идите, дакле, и научите све народе крстећи их у Име Оца и Сина и Светога Духа (Мт. 28, 19).

287. ШТА ЈЕ НАЈВАЖНИЈЕ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА?

Најважније у свештеном чину Крштења је – трикратно погружавање у воду уз произношење речи: „Крштава се слуга Божији (име), у Име Оца. Амин. И Сина. Амин. И Светога Духа. Амин“.

288. ШТА СЕ ТРАЖИ ОД ОНОГА КО ЖЕЛИ ДА ПРИМИ КРШТЕЊЕ?

Од онога ко жели да прими Крштење захтевају се покајање и вера. Стога се пре Крштења чита Символ вере. Покајте се, и да се крсти сваки од вас у име Исуса Христа за опроштење грехова; и примићете дар Светога Духа (Дап. 2, 38). Који поверује и крсти се биће спасен (Мк. 16, 16).

289. НА КОЈОЈ ОСНОВИ КРСТЕ ДЕЦУ?

Мала деца се крштавају по вери родитеља и кумова, који су при томе обавезни да их науче вери када дођу у одговарајући узраст.

290. ДА ЛИ ПОСТОЈЕ ДОКАЗИ ИЗ СВЕТОГ ПИСМА ДА ДЕЦУ ТРЕБА КРСТИТИ?

Из Светог Писма може се доказати да треба крштавати (управо) малу децу. У време Старог Завета обрезање је савршавано над децом старом осам дана, а у Новом Завету уместо обрезања савршава се Крштење, те сходно томе Крштење и треба савршавати над малом децом.

291. ОДАКЛЕ СЛЕДИ ДА ЈЕ КРШТЕЊЕ ЗАМЕНИЛО СТАРОЗАВЕТНО ОБРЕЗАЊЕ?

То, да се крштење савршава уместо обрезања види се из следећих речи Апостола, упућених вернима: Обрезани бисте обрезањем нерукотвореним, одбацивањем тела греховности обрезањем Христовим, пошто се са Њим погребосте Крштењем (Кол. 2, 1112).

292. ЗБОГ ЧЕГА СУ ПРИ КРШТЕЊУ НЕОПХОДНИ КУМОВИ?

Кумови су на Крштењу присутни зато да би пред Црквом посведочили за веру крштаванога и да би гa након Крштења узели под своје старање како би га утврдили у вери (Св. Дионисије Ареопагит, „О црквеној јерархији“, гл. 2).

293. ЗБОГ ЧЕГА СЕ НАД КРШТЕНИМ ЧИТА ЗАКЛИЊАЊЕ?

Над оним ко се крштава, савршава се заклињање ради тога да би се од њега одагнао ђаво, који је од времена Адамовог греха добио приступ људима и извесну власт над њима, као над својим заробљеницима или слугама. Апостол Павле каже да сви људи који су изван благодати ходе по духу овога света, по кнезу који влада у ваздуху, по духу који сада садејствује у синовима противљења (Еф. 2,2).

294. У ЧЕМУ СЕ САСТОЈИ СИЛА ЗАКЛИЊАЊА?

Сила заклињања лежи у Имену Исуса Христа које се са вером и молитвом призива. Господ Исус Христос је вернима дао обећање: Именом Мојим изгониће демоне (Мк. 16,17).

295. КАКВУ СИЛУ ИМА ЗНАМЕЊЕ КРСТА?

Знамење крста које се овде и у другим сличним случајевима савршава, има исту силу као и Име Распетог Исуса Христа које се са вером произноси покретом уста; исто је и са знамењем крста које се са вером изображава покретом руке, или на неки други начин.

Свети Кирил Јерусалимски пише: „Немојмо се стидети да исповедимо Распетога, него смело руком изображавајмо знамење крста на челу и свему другом: на хлебу који једемо, на чаши из које пијемо; изображавајмо га када улазимо, када излазимо, када полазимо на спавање и устајемо, када се налазимо на путу или одмарамо. Знамење крста представља велику заштиту дату сиротима на дар и слабима без муке. Јер ово је благодат Божија, знамење за верне и страх за зле духове“ (Катихеза за oглашене 13, 36).

296. ОД КОГ ВРЕМЕНА СЕ УПОТРЕБЉАВА ЗНАМЕЊЕ КРСТА?

Употреба крсног знамења води порекло од апостолских времена (Св. Дионисије Ареопагит, „О црквеној јерархији“, гл. 2 и 5; Тертулијан, „О венцима“, гл. 3; „О Васкрсењу“, гл. 8).

297. ШТА ЗНАЧИ БЕЛА ОДЕЋА КОЈА СЕ ОДЕВА НАКОН КРШТЕЊА?

Бела одећа у коју се новокрштени одевају, означава чистоту душе и хришћанског живота.

298. ЗБОГ ЧЕГА СЕ НА КРШТЕНОГ СТАВЉА КРСТ?

На крштенога се полаже крст да би се свагда сећао заповести Христове и видљивог указивања на њу: Ако ко хоће за Мном ићи, нека се одрекне себе, и узме крст свој и за Мном иде (Мт. 16, 24).

299. ШТА ОЗНАЧАВА ХОД КРШТЕНОГ ОКО КРСТИОНИЦЕ?

Ход крштенога око крстионице са свећом означава духовну радост сједињену са духовним просвећењем.

300. ЗАШТО СЕ У СИМВОЛУ ВЕРЕ ГОВОРИ ДА ЈЕ КРШТЕЊЕ ЈЕДНО?

У Символу вере заповеђено је да се признаје једно Крштење. Ово треба схватити тако, да се Крштење не понавља.

301. ЗАШТО СЕ КРШТЕЊЕ НЕ ПОНАВЉА?

Крштење се не понавља зато што је оно духовно рођење; човек се рађа једном, зато се и крштава једном.

302. ДА ЛИ ИСТУ КРИВИЦУ ИМАЈУ ОНИ КОЈИ ГРЕШЕ НАКОН КРШТЕЊА СА НЕКРШТЕНИМА?

Они који греше после Крштења, више су криви за своје грехе него некрштени за своје, јер су имали од Бога нарочиту помоћ за чињење добра а одбацили су је. Јер ако они који побегну од нечистота света познањем Господа п Спаса Исуса Христа, опет се у њих заплету и буду надвладани, бива им потоње горе од првога (2. Петр. 2, 20).

303. ДА ЛИ МОГУ БИТИ ОПРОШТЕНИ ГРЕХОВИ, ИЗВРШЕНИ НАКОН КРШТЕЊА?

Но, и за оне који сагреше после Крштења постоји средство да добију опроштај грехова. То је – покајање.

О Миропомазању

304. ШТА ЈЕ МИРОПОМАЗАЊЕ?

Миропомазање је Света Тајна у којој се верноме уз помазивање делова тела освећеним Миром у име Духа Светога предају дарови Духа Светога, за узрастање и јачање у духовном животу.

305. ШТА СЕ ГОВОРИ У СВЕТОМ ПИСМУ О ОВОЈ СВЕТОЈ ТАЈНИ?

О духовном деловању ове Свете Тајне говори се у Светом Писму код Апостола Јована: А ви имате Помазање од Светога и знате све… Помазање које примисте од Њега, у вама остаје, и нема потребе да вас ико учи; него како вас то исто Помазање учи о свему, и истинито је и није лаж, и као што вас научи, останите у њему (1. Јн. 2, 20,27). На сличан начин и Апостол Павле каже: Бог је Онај Који нас утврђује с вама у Христу, и који нас помаза, који нас и запечати, и даде залог Духа у срца наша (2. Кор. 1, 21-22). Одатле су и узете речи које се произносе приликом Миропомазања: „Печат дара Духа Светога“.

306. Што се тиче помињања спољашњег чина Миропомазања у Светом Писму, можемо да сматрамо да се речи Апостола Јована односе на видљиво помазање; но, извесније је да су Апостоли за предавање дарова Духа Светога крштенима употребљавали полагање руку (Дап. 8, 14-17). Прејемници (наследници) Апостола су, уместо тога, почели да употребљавају Миропомазање, за шта је као пример могло да им послужи помазање које је коришћено у доба Старог Завета (Изл. 30,25; 1. Цар. 1, 39; Св. Дионисије Ареопагит, „О црквеној јерархији“, гл. 4).

307. У ЧЕМУ СЕ САСТОЈИ ОСОБЕНОСТ СВЕТОГ МИРА?

О Светом Миру треба приметити и то, да је његово освећење остављено највишим свештеним чиновима (тј. епископима) као прејемницима Апостола, који су предавање дарова Духа Светога обављали сами, полагањем руку.

308. Помазивање чела означава освећење ума, или мисли.

309. Помазивање груди означава освећење срца, или жеља.

310. Помазивање очију, ушију и уста означава освећење чула.

311. Помазивање руку и ногу означава освећење делања и укупног држања Хришћанина.

ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

 

1. ШТА ЈЕ КРШТЕЊЕ?

2. ОДАКЛЕ КРШТЕЊЕ ВОДИ СВОЈЕ ПОРЕКЛО?

3. ШТА ЈЕ НАЈВАЖНИЈЕ У СВЕТОЈ ТАЈНИ КРШТЕЊА?

4. ШТА СЕ ТРАЖИ ОД ОНОГА КО ЖЕЛИ ДА ПРИМИ КРШТЕЊЕ?

5. НА КОЈОЈ ОСНОВИ КРСТЕ ДЕЦУ?

6. ДА ЛИ ПОСТОЈЕ ДОКАЗИ ИЗ СВЕТОГ ПИСМА ДА ДЕЦУ ТРЕБА КРСТИТИ?

7. ОДАКЛЕ СЛЕДИ ДА ЈЕ КРШТЕЊЕ ЗАМЕНИЛО СТАРОЗАВЕТНО ОБРЕЗАЊЕ?

8. ЗБОГ ЧЕГА СУ ПРИ КРШТЕЊУ НЕОПХОДНИ КУМОВИ?

9. ЗБОГ ЧЕГА СЕ НАД КРШТЕНИМ ЧИТА ЗАКЛИЊАЊЕ?

10. У ЧЕМУ СЕ САСТОЈИ СИЛА ЗАКЛИЊАЊА?

11. КАКВУ СИЛУ ИМА ЗНАМЕЊЕ КРСТА?

12. ОД КОГ ВРЕМЕНА СЕ УПОТРЕБЉАВА ЗНАМЕЊЕ КРСТА?

13. ШТА ЗНАЧИ БЕЛА ОДЕЋА КОЈА СЕ ОДЕВА НАКОН КРШТЕЊА?

14. ЗБОГ ЧЕГА СЕ НА КРШТЕНОГ СТАВЉА КРСТ?

15. ШТА ОЗНАЧАВА ХОД КРШТЕНОГ ОКО КРСТИОНИЦЕ?

16. ЗАШТО СЕ У СИМВОЛУ ВЕРЕ ГОВОРИ ДА ЈЕ КРШТЕЊЕ ЈЕДНО?

17. ЗАШТО СЕ КРШТЕЊЕ НЕ ПОНАВЉА?

18. ДА ЛИ ИСТУ КРИВИЦУ ИМАЈУ ОНИ КОЈИ ГРЕШЕ НАКОН КРШТЕЊА СА НЕКРШТЕНИМА?

19. ДА ЛИ МОГУ БИТИ ОПРОШТЕНИ ГРЕХОВИ, ИЗВРШЕНИ НАКОН КРШТЕЊА?

20. ШТА ЈЕ МИРОПОМАЗАЊЕ?

21. ШТА СЕ ГОВОРИ У СВЕТОМ ПИСМУ О ОВОЈ СВЕТОЈ ТАЈНИ?

22. У ЧЕМУ СЕ САСТОЈИ ОСОБЕНОСТ СВЕТОГ МИРА?

 

 

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *