ЧАС 13 – О ПРВОРОДНОМ ГРЕХУ

154. ШТА ЈЕ ГРЕХ?

Грех, то је – преступ Закона Божијег. А грех јесте безакоње (1. Јн. 3,4).

155. ОДАКЛЕ ЈЕ ГРЕХ УШАО У ЉУДЕ?

Грех је у људе ушао (мада су они створени по образу Божијем, а Бог не може да греши) – од ђавола.

156. КАДА ЈЕ ГРЕХ УШАО У ЉУДЕ?

Грех је са ђавола прешао на људе онда када је ђаво обмануо Еву и Адама и наговорио их да преступе заповест Божију.

157. КОЈУ ЗАПОВЕСТ ЈЕ НАРУШИО АДАМ?

Бог је Адаму у Рају заповедио да не сме да окуси плодове са дрвета познања добра и зла, и при томе му је рекао да ће, ако их само окуси, умрети.

158. ЗАШТО ЈЕ ЗА ЧОВЕКА БИЛО СМРТОНОСНО НАРУШАВАЊЕ ЗАПОВЕСТИ?

За човека је кушање плода са Дрвета познања добра и зла постало смртоносно, јер је било повезано са непослушношћу вољи Божијој. На тај начин, непослушност је одвојила човека од Бога и благодати Његове и отуђила га је од живота у Богу.

159. ЗАШТО СЕ РАЈСКО ДРВО НАЗИВАЛО „ДРВЕТОМ ПОЗНАЊА ДОБРА И ЗЛА“?

Назив „Дрво познања“ добра и зла сугерише да је човек преко тог дрвета опитно сазнао какво добро представља послушност вољи Божијој и какво је зло противити јој се.

Преподобни Јован Дамаскин пише: „Дрво познања је, наиме, било као неко окушање и провера и вежбање човекове послушности и непослушности. Због тога је оно и названо дрветом познања добра и зла; или можда зато што је, онима који су од њега кушали, давало моћ да спознају властиту природу, што је добро за оне који су савршени, али је зло за оне који су несавршени и за оне чије су жеље лакомије, као што је тврда храна лоша за оне који су нежни и који потребују млечну храну. Јер Бог, Који нас је створио, није хтео да се старамо и бринемо о многом, нити да будемо старатељи и промислитељи властитог живота, од чега је и Адам настрадао; јер, чим је окусио, спознао је да је го, те се постарао себи за прегачу; узевши, наиме, листа смокових, опасао се. А пре окушања са дрвета познања били су обоје голи, и Адам и Ева, и нису се стидели. Бог је, дакле, хтео да будемо толико бестрасни (јер то је знак крајњег бестрашћа). Још је желео да будемо и безбрижни и да имамо само једно дело, и то оно анђелско, односно да непрестано и непрекидно певамо химне Творцу, и да се наслађујемо гледањем у Њега, те да своју бригу на Њега пребацујемо, што нам је преко пророка Давида и објавио, говорећи: „Стави на Господа бреме своје, и Он ће те поткрепити.“ (Тачно изложење православне вере, 2,25).

160. КАКО СЕ ПОКАЗАЛО МОГУЋИМ НЕПОСЛУШАЊЕ ВОЉИ БОЖИЈОЈ?

Адам и Ева су упркос вољи Божијој послушали ђавола. По доброти Својој Бог је човеку, када га је стварао, дао вољу природно склону да љуби Бога, но при томе слободну, а човек је ту слободу употребио на зло.

161. КАКО ЈЕ ЂАВО ОБМАНУО АДАМА И ЕВУ?

Ђаво је обмануо (прелестио) Адама и Еву на следећи начин. Ева је у Рају угледала змију која ју је уверавала да ће људи ако окусе плодове са дрвета познања добра и зла бити „као богови“. Ева је насела на то обећање и на лепоту плодова и окусила их је; Адам је окусио угледајући се на њу.

162. ШТА ЈЕ ПРОИЗАШЛО ОД АДАМОВОГ ГРЕХА?

Од Адамовог греха произашли су проклетство и смрт.

163. ШТА ЈЕ ПРОКЛЕТСТВО?

Проклетство – то је осуда греха и зла које је на земљи од њега произашло као казна људима од стране праведног Суда Божијег. Земља да је проклета због тебе – рекао је Бог Адаму (1, Мојс. 3, 17).

164. КАКВА СМРТ ЈЕ ПРОИСТЕКЛА ОД АДАМОВОГ ГРЕХА?

Од Адамовог греха проистекла је двојака смрт: телесна, када се тело лишава душе која га је оживљавала, и духовна, када се душа лишава благодати Божије која ју је оживљавала узвишенијим, духовним животом.

165. КАКО УМИРЕ ДУША?

Душа може да умре, али не као тело. Тело, када умире, губи чула и распада се, док душа, када умире кроз грех, бива лишена духовне светлости, радости и блаженства, али се не распада нити бива уништена, него остаје у стању мрака, патње и страдања.

166. ЗАШТО ЉУДИ УМИРУ?

Нису само први људи умрли, него умиру сви, јер сви потичу од Адама који је био заражен грехом, те греше и сами. Као што од загађеног извора тече загађен поток, тако од родоначелника зараженог грехом, и стога смртног, происходи грехом заражено и стога смртно потомство.

167. ШТА О ТОМЕ ГОВОРИ СВЕТО ПИСМО?

Свето Писмо о томе говори овако: Зато као што кроз једнога човека уђе у свет грех, и кроз грех смрт, и тако смрт уђе у све људе, пошто сви сагрешише (Римљ. 5,12).

168. ДА ЛИ СУ ПЛОДОВИ ДРВЕТА ЖИВОТА БИЛИ КОРИСНИ ЧОВЕКУ?

После греха плодови дрвета живота нису били од користи човеку: он није могао да окуси од њих, јер је био изагнан из Раја.

ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

 

1. ШТА ЈЕ ГРЕХ?

2. ОДАКЛЕ ЈЕ ГРЕХ УШАО У ЉУДЕ?

3. КАДА ЈЕ ГРЕХ УШАО У ЉУДЕ?

4. КОЈУ ЗАПОВЕСТ ЈЕ НАРУШИО АДАМ?

5. ЗАШТО ЈЕ ЗА ЧОВЕКА БИЛО СМРТОНОСНО НАРУШАВАЊЕ ЗАПОВЕСТИ?

6. ЗАШТО СЕ РАЈСКО ДРВО НАЗИВАЛО „ДРВЕТОМ ПОЗНАЊА ДОБРА И ЗЛА“?

7. КАКО СЕ ПОКАЗАЛО МОГУЋИМ НЕПОСЛУШАЊЕ ВОЉИ БОЖИЈОЈ?

8. КАКО ЈЕ ЂАВО ОБМАНУО АДАМА И ЕВУ?

9. ШТА ЈЕ ПРОИЗАШЛО ОД АДАМОВОГ ГРЕХА?

10. ШТА ЈЕ ПРОКЛЕТСТВО?

11. КАКВА СМРТ ЈЕ ПРОИСТЕКЛА ОД АДАМОВОГ ГРЕХА?

12. КАКО УМИРЕ ДУША?

13. ЗАШТО ЉУДИ УМИРУ?

14. ШТА О ТОМЕ ГОВОРИ СВЕТО ПИСМО?

15. ДА ЛИ СУ ПЛОДОВИ ДРВЕТА ЖИВОТА БИЛИ КОРИСНИ ЧОВЕКУ?

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *