Велико саборно крштење у Јужној Африци

Велико саборно крштење у Јужној Африци

( Историјски значајан и вредан догађај за Православље у Африци – до сада најмасовније саборно крштење у Јужној Африци, Јоханесбургу – 42 новокрштена припадника локалног афричког становниства )

Још једна велика духовна радост и изузетан духовни догађај, обрадовали су и укрепили све православне хришћане Јужне Африке. Дан после прославе св. Николаја Архиепископа Мирликијског Чудотворца, обављено је до сада најмасовније саборно крштење припадника локалног црначког становништва у Јужној Африци. Нацалствовао је Његово Високопреосвестенство Митрополит Јоханесбурга и Преторије г. Серафим, а саслуживало је десетак свештеника и ђакона митрополије јоханесбурске
Крштење је обављено у школи св. Атанасија која се налази у Тембиси у којој српски монаси који служе у Јоханесбургу, последњих неколико година предају православну веронауку. Тог дана, на св. Амвросија Миланског, крштене су 42 душе из племена Зулу, Цване ( Tswane ) и Суту ( Sotho ). Они су се припремали годину дана за примање ове велике Свете Тајне Цркве Православне. Прво су учили о Православљу од оца Стивена ( ђакона Александријске Патријарсије ) и оца Пантелејмона ( старешине српског храма у Јоханесбургу ), а последњих неколико месеци, са благословом Митрополита Серафима, у школи је редовно проповедао и служио отац Јоханес – православни свештеник из племена Зулу.
Отац Јоханес је прво био припадник неканонске Епископалне Православне Цркве у Јужној Африци, а затим је похађао Семинарију Патријарха Петра Седмог у Јоханесбургу у којој су касније српски монаси предавали Житија Светих и Историју Српске Православне Цркве. Православни свештеник је постао 2003. године. Рукоположио га је Митрополит Јоханесбурга и Преторије г. Серафим. Пре два месеца, о. Јоханес је добио митрополитов благослов да једну школску учионицу претвори у православну капелу која је освештана и у којој се од тада редовно врсе богослужења. У тој импровизованој капели о. Јоханес је коначно припремио заинтересоване учитеље, родитеље и ђаке за примање Православне вере кроз Свету Тајну Крштења.
Труд православних свештеника са благословом надлежног митрополита, уродио је плодом кроз ово најмасовније саборно крштење које је обављено икада до сада у Јужној Африци, а вероватно и шире на афричком континенту. Кумови на крштењу су били присутни Грци, Срби и служашчи свестеници и ђакони. Изузетно важно је да се овом приликом крстила и власница школе св. Атанасија гђа. Берта Моцване што улива велику наду да ће се Православље у овој школи још више учврстити и међу онима који се још нису крстили, а да ће се затим из школе св. Атанасија још више ширити по овом црначком предграђу Јоханесбурга у коме по неким проценама живи више од 700 000 становника.

Нека би св. Атанасије Александријски, св. Амвросије и св. Николај заједно са свим светитељима по којима су новокрштени добили имена, руководили и утврђивали у светој Православној вери нова четрдесет два православна хришћанина из Тембисе да буду пример осталим својим сународницима и нека би дао Бог да ова школа заједно са новокрштенима буде плодна њива Господња из које ће се рађати нови православни хришћани, а наша света Православна вера узрастати и развијати у Јужној Африци и на целом афричком континенту.

недостојни архимандрит
Пантелејмон
старешина храма св. ап. Томе у Јоханесбургу

Рубрика: Православље у..., Савремена мисија Цркве

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *