Устав православног мисионарског Покрета Светог пророка Данила – Свештеномученик Данил Сисојев

Устав православног мисионарског Покрета Светог пророка Данила – Свештеномученик Данил Сисојев

У славу Свете, Јединосуштне, Животворне и Нераздељиве Тројице

1. Православни мисионарски покрет Светог пророка Данила обједињује клирике и мирјане канонских Православних Цркава који стреме да испуне заповест Спаситеља: „Идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светог Духа, учећи их да држе све што сам вам заповједио; и, ево, ја сам са вама у све дане до свршетка вијека“. (Мт. 28:19-20)
2. Задатак покрета је стварање у току најближих деценија парохија и помагање стварању епархија канонских Цркава у свим земљама света и кроз то достизање светости свих учесника покрета. Како је и рекао Господ: „И проповиједаће се ово јеванђеље о Царству по свему свијету за свједочанство свим народима“ (Мт. 24:14). Покрет служи јачању силе Христове благовести у постојећим епархијама и парохија, укорењивању хришћана у неповређеној апостолској вери и Откровењу Божијем.
3. Сви учесници покрета обавезују се да чувају и шире свету Православну веру неповређеном, чистом, у облику каква је у Светом Писму и Светом Предању, израженом у учењу Седам Васељенских Сабора и сагласности са учењем Отаца. На чистоту учења пази Савет Покрета заједно са свим мисионарима под канонским руководством епископата.
4. Покрет је строго црквен и зато принципијално одбија да учествује у политичкој борби, одбацује све облике национализма и расизма. Сви чланови Покрета треба да буду грађани небеског Јерусалима, да се сећају да „овдје немамо постојана града, него тражимо онај који ће доћи“ (Јевр. 13:14). Сваки хришћанин који улази у покрет треба да буде патриота Небеске Отаџбине.
5. У Покрету могу учествовати како хришћани појединци, тако и парохије и епархије. Притом се без изузетка канонска потчињеност надлежном епископу мора чувати.
6. Свештеници који улазе у Покрет обавезују се да, са благословом епископа, стварају мисионарске парохије и заједнице (мисионарске станове) у зони своје одговорности. Такође су у обавези да пруже сву могућу помоћ члановима Покрета који им се обраћају за помоћ.
7.Покрет оставља три облика помоћи за православне хришћане: мисионари, помоћници и добротвори.
8. Мисионари носе реч Божију на месту где их је Бог поставио. Они стварају нове мисионарске парохије, мисионарске станове, научне установе, библијске школе, кружоке за проучавање Православље, итд. Мисионари могу бити мушкарци и жене, у браку или ван брака (монаси као и људи који нису дали монашке завете). Мисионари имају право одлучивања на скуповима Покрета.
9. Као испуњење Спаситељевих речи: „без Мене не можете чинити ништа“ (Јн.15:5), мисионари добровољно узимају на себе молитвени подвиг. По примеру покровитеља Покрета – Светог пророка Данила (Дан. 6:10), сваки мисионар осим јутарњих и вечерњих молитви улаже напор да три пута дневно узноси молитве Богу – у 9, 12 и 15 часова. По могућности мисионар сваке недеље прибегава Светом Причешћу, сећајући се Христових речи: „Који једе моје тијело и пије моју крв у мени пребива и ја у њему“ (Јн. 6:56). Такође, мисионар треба да улаже све напоре да сваке године прочита цело Свето Писмо.
10. Добротвори помажу покрет, служећи Господу својим имањем (Лк. 8:3). Они имају право саветовања на скуповима Покрета.
11. Помоћници помажу покрету и молитвама и на друге начине.
12. Покрет има одељења у различитим местима. У случају да се одељење ствара при одређеној парохији или епархији, делује у узајамном дејству са парохијским свештеником или надлежним епископом.
13. У свако одељење улазе мисионари, добротвори и помоћници. На челу сваког одељења налази се председник који се бира гласањем већине мисионара одређеног одељења или се одређује од стране мисионара – оснивача заједнице.
14. Председник може бити или свештеник или мирјанин. У случају одсуства свештеника у заједници (на мисионарским територијама) он организује богослужбени живот заједнице. Председник обезбеђује контакт одељења са свим осталим одељењима Покрета и обезбеђује ступање заједнице у канонску структуру Цркве.
15. Председник треба да обезбеди благајника који одговара за финансијску делатност одељења.
16. Свако одељење је финансијски независно и само одговара пред државом за своје рачуне.
17. Учесници покрета по заповести Господњој (3 Мојс.27,30-32; 5 Мојс.12,17; Мал.3,8-10; Мф.23,23; Лк.11,42) дају десетак на дело Божије или други део својих прихода. Та жртва се приноси Господу по заповести апсотола Павла сваке недеље (1. Кор. 16:1-2). Такође се примају друге форме служења Господу, али све треба да се приноси добровољно и чистог срца, јер онога који драговољно даје љуби Бог (2 Кор. 9:7).
18. Десетина треба да се троши само на дело Божије: ширење светог Еванђеља, добротворна делатност, помоћ проповедника, издавање православне литературе, мисионарска путовања.
19. На челу Покрета је Савет у који улазе председник Покрета и сви председници регионалних одељења. Председник Покрета се бира општим гласањем председник заједница.
20. Савет пружа свим регионалним одељењима мисионарску информацију, организује заједничке мисионарске пројекте, одређује сферу одговорности међу различитим одељењима, обезбеђује одржавање скупова Покрета ирешава спорове унутар Покрета.
21. У случају неопходности одржавања заједничке делатности неколико одељења, њихови председници се обраћају Савету који објављује сакупљање неопходних прилога за то дело или тражи неопходне људе.
22. При Савету делују информационо-аналитички, научно-методички и издавачки центри.
23. Рад Покрета претпоставља три степена уцрквењења: мисионарство, катехизација, улазак у црквени живот.
24. Мисионарство је обраћено људима који су ван Православне Цркве. његов циљ је увођење човека у Тело Христово. Покрет сматра за недопустиву мисију помоћу поткупљивања или насиља. Свака обмана приликом проповедања Православља такође је недопустива.
25. Мисија треба да приведе новообраћеног катехизацији. Катехизација у нормалном виду треба да траје (Одлука Синода од 20.02.1840.) и завршава се присаједињењем Цркви. Обраћени треба да зна учење Цркве, схвата Символе вере и изјави да је спреман да живи по заповестима. Пред Тајну Крштења (или пред Чин присаједињења) обавезно треба исповедити новообраћеног.
26. Увођење у црквени живот укључује како тумачење Божанствене Литургије након Крштења, тако и непрестано учење речи Божијој и светоотачкој мудрости. У свим заједницама Покрета треба да делују библијске школе, кружоци за изучавање светих догмата и духовног живота Православља.
27. Манастири који су у Покрету треба да обезбеде свима који желе обучавање православној аскетици.
28. Сваком учеснику у Покрету оставља се могућност да добије богословско образовање, као и могућност духовног руковођења од стране свештеника из Покрета.
29. Сви учесници Покрета који долазе у други град такође треба да при себи имају препоруку од председника свог одељења. Уз тај услов локално одељење Покрета треба да им пружи сву могућу подршку.
30. Сами учесници Покрета такође имају обавезу пред Богом да помажу својој сабраћи.
31. Покрет има два празника на које се одржавају заједнички скупови. То је дан покровитеља Покрета – Светог пророка Данила (30 децембар по новом кал.) и дан мисионара – дан Светог Духа.
31. У оквиру празника одржава се оцењивање мисионара. Она укључује како проверу знања вероучења, тако и ефективност мисионарске делатности. Притом се оцењивање прати анализом извршеног рада (како теоретског, тако и практичног дела).

http://mission-center.com/ustav

Рубрика: Званични документи, Мисионарска литература, Савремена мисија Цркве, Христови мисионари

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *