Указана помоћ пострадалим пакистанским хришћанима

Указана помоћ пострадалим пакистанским хришћанима

Погледајте мали извештај са фотографијама о успешно завршеном пројекту указивања помоћи прогнаним хришћанима у Пакистану…

 

* * *

Почетком марта се догодио још један у низу напада муслимана на хришћанске мањине у Пакистану, овог пута у Лахору. Наш мисионарски центар је покренуо акцију сакупљања прилога за преко 100 породица које су остале без крова над главом, којима је побеснела гомила запалила домове. Спаљено је 170 домова, њихова имовина је опљачкана или уништена. Власти у Пакистану су обећале да ће изградити порушене домове али се за сада ништа није догодило. Људи настављају да живе на улици у шаторима.

Људи су се јављали и слали прилоге за ове јадне људе. Нека би их Господ стоструко наградио. Оно што је дирљиво јесте и да су сами православни Пакистанци који живе у јако тешким материјалним условима сами организовали сакупљање прилога како за своју сабраћу у Лахору, тако и за протестанте и римокатолике који су претрпели ове прогоне.

Прилоге је сакупљала и Православна мисионарска заједница „преподобног Серапиона Кожејерског“ из Русије.

Радује да је од сакупљених прилога свештенство Руске Заграничне Цркве из суседног града Саргоде, али и сам о. Јован Танвер који живи и мисионари у Лахору успело да купи:

– пакете хране (шећер, уље, пасуљ, пиринач, сочиво и млеко у праху)

– кухињско посуђе (плински решои, тањири, шоље, шерпе, бокали и чаше)

– дечију одећу за дечаке и девојчице.

Помоћ се указивала породицама које су претходно посећене и записане њихове потребе, а затим им се непосредно давало оно што су људи молили. Пре дељења помоћи су се свештеници РЗЦ помолили.

О.Кирил је писао: „Људи који су добили помоћ били су јако захвални и молили су се за православне донаторе који су их подржали у муци… Многи су постављали питања о Православљуз… Ово је први пут у историји Пакистана када је мисија Руске Православне Цркве непосредно указала помоћ пострадалим хришћанима. Захвални смо свим широкогрудим и добрим донаторима који су љубазно слали новац за ово племенито дело. Оваква подршка са њихове стране била је као лек на ране пострадалих и олакшала њихов бол. Захвални смо свим руским и српским породицама које су се одазвале на њихову муку и искрено се молимо за донаторе – нека Господ благослови и њих и њихове ближње“.

о.Кирил Шахзад је такође показао истински пример православног мисионара који се огледао у следећем. Када су доносили помоћ, прогнани људи су се јако обрадовали када су видели свештенике. Почели су да вичу: „ево руских свештеника, долазе да помогну!“ Неки од ових људи су питали да ли морају да приме Православље као услов да би добили помоћ?

о. Кирил је одговорио да они нису у обавези да прелазе у Православну веру, да су они њихова браћа и сестре и да су православни свештеници дошли ту да би им указали помоћ и на тај начин послужили ближњем.

Ето то је православни мисионар – помаже људима искључиво и само због заповести о љубави према ближњем, то је једини мотив за помоћ ближњем без обзира на расу, нацију или вероисповест…

У прилогу су фотографије овог радосног догађаја. О.Кирил је такође са извештајем послао скенирану документацију са рачунима од купљених ствари.

Свештеници су посетили и породицу Савана Масиха кога су оптужили да је нарушио закон о богохулству што је формално и послужило као повод за овај погром. Његову породицу и даље полиција. Оптужба на овог несрећног човека послужила је само као изговор да се покрене прогом и хришћани отерају из тог дела Лахора (Joseph Colony). О тој монструозној пракси смо писали у првом извештају о овом немилом догађају.

Фотографија са породицом Савана Масиха је последња.

 pakistan1

pakistan6

pakistan12  pakistan11

pakistan2

pakistan3

pakistan4

pakistan5

pakistan7

pakistan8

pakistan9

pakistan10

pakistan13

 pakistan14

 

Рубрика: Помогли смо..., Пројекат 500x100

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Није остављена могућност за писање коментара.