Православни леци – „Мисија доступна сваком“

Православни леци – „Мисија доступна сваком“

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ припремио је 12 летака за потребе унутрашње мисије у нашем народу. Позивамо све неравнодушне да узму учешће!

У овим мисионарским лецима се приступачним језиком говори о истинама Православља, правилном односу према ономе што заокупља и брине савременог човека: односима у браку и породичној срећи, смрти блиских особа, магијском односу према вери, борби са једном од најтежих страсти – унинијем (чамотињом) и депресијом до које ова запуштена страст доводи… Леци су састављени из материјала које су припремили истакнути мисионари Руске Православне Цркве: Свештеномученик Данил Сисојев, свештеници Георгије Максимов и Павле Гумеров.

Позивамо све људе Цркве који желе да помогну својим ближњима да учествују у овом пројекту. На који начин? Веома једноставно. Можете преузети испод летке, одштампати их и однети у свој парохијски храм, поразговарати са старешином Вашег храма и питати да ли могу да стоје на месту где се пале свеће рецимо. То је место где дођу сви који уђу у храм да макар на кратко помоле, потраже помоћ како умеју и знају од Бога и запале свећу.

Искуство показује да за успех црквене мисије нису потребна огромна средства, нити компликоване стратегије и теорије, већ пре свега искрена жеља да се испуни Христова заповест, да се послужи ближњем и кроз то, послужи и сопственом спасењу. Потребни су неравнодушни људи којима је стало. Сигурни смо да таквих има много у нашем народу, међу верним народом наше свете Српске Православне Цркве.

Ситуацију у нашем народу може да измени једино Бог – послужимо онда и ми као Његова оруђа у спасењу људи за које је пролио Своју бесцену Крв на Голготи.

Ако сте заинтересовани око практичних корака у остварењу овог подухвата, молимо Вас пишите нам на ову адресу. Летке можете преузети у наставку.

*

У летку „Живот је избор“ говори се о оном главном избору због кога смо сви ми рођени и због кога нам је овај живот и дат – приступачним језиком се преноси истина да је истински циљ човека да позна Онога Који је Пут, Истина и Живот и да Га следи.

Живот је избор!

У летку „Основе Православне вере“ налази се кратко тумачење Десет заповести, наведене су заповести Новог Завета, основне молитве Цркве (Оче наш, Достојно јест) али и кратак преглед значаја Тајни Цркве и суштине живота у Телу Христовом.

Основе Православне вере

Дилема која постоји код многих и многих људи данас који након примања Свете Тајне Крштења једноставно не знају како да живе даље. Бивајући несвесни онога што им је Господ подарио, на жалост, врлики број људи наставља да живи старим животом и тако гази светињу коју од тренутка Крштења носи у себи. Овај летак може да помогне многима и да не крену уобичајеним путем или да се врате на пут који води у Живот – црквени, литургијски живот Цркве.

Ако сте се крстили и не знате како да живите даље…

Летак „Неопходни су Исповест и Причешће“ говори о неопходности својеврсне духовне „реанимације“ за сваког човека који се налази далеко од Бога. Свети људи су као први корак поновном приближавању Богу увек позивали крштене људе на искрену Исповест и Причешће након ње које једине могу да им пруже снагу на путу корачања ка Христу.

Неопходни су Исповест и Причешће!

Летак „Како победити чамотињу?“ даје нам драгоцене савете у борби са оним што и савремена психологија већ препознаје као „бич“ људског рода – унинију (чамотињи), тешким душевним стањем за који Црква Христова и Њено учење већ две хиљаде година знају поуздани начин лечења.

Како победити чамотињу?

„Правила породичног живота“ нам пружају драгоцене савете у борби за брак, може помоћи многима који данас страдају и бивају несрећни због неслоге у браку, савезу за који је Господ одредио да буде духовна оаза и уточиште на тешком и страдалном путу рода људског.

Правила породичног живота

Летак „Породични сукоби“ нам помаже да нађемо начин да се успешно и упорно боримо за брак, чак и када су неслагања и сукоби настали. Неслагања у браку су можда и неизбежна, али ако научимо да их превазиђемо на прави начин, могу нам послужити као прилика да још више ојачамо нашу „домаћу Цркву“.

Породични сукоби

Порок алкохолизма који представља страшног непријатеља многих људских живота, породица, бракова и детињства – може да се победи, али само и једино уз Божију помоћ. Летак „Како се борити са страшћу алкохолизма?“ даје наду човеку који страда од тога и пре свега га учи да му је једино прибежиште и поуздана помоћ у Оцу, Сину и Светоме Духу, Једином истинитом Богу у свима световима. Савет који се дају за борбу са алкохолизмом, могу да буду корисни и у борби са наркоманијом.

Како се борити са страшћу алкохолизма?

Многи црквени људи просто не знају шта да раде када се врате кући након недељне и празничне Литургије. Да се поштовање недељног и празничног дана на крају на би свело на лежање на кревету и гледање телевизије или се суштина заповести Господње свела на страх од узимања игле у руку или ширења веша, летак „Шта радити недељом?“ помаже нам да схватимо на који начин можемо провести овај дан, да нам се душа и тело одморе и да нам се Бог радује.

Шта радити недељом?

Оно што је неминовно у животу сваког од нас јесте и наша и смрт нама блиских људи. Често не знамо на који начин да помогнемо људима које волимо, сами не знамо како да помогнемо и себи, постајемо свесни колико су нам људи значили тек када оду од нас. Летак „Када одлазе наши блиски…“ помаже да схватимо на који начин да помогнемо и њима и себи.

Када одлазе наши блиски… (о смрти блиских особа)

Летак „О врачању и уроку“ говори о на жалост присутној појави данас – када се човек поред Живог Бога и даље боји оних који су након Христовог Васкрсења као „пребијени пси“ (Свети Николај Жички). Да, наше силе су потпуно немоћне пред лукавством и мржњом злих духова, али је са нама Бог! Летак може помоћи човеку да схвати да смо једино са Њим сигурни од напада демона, да Господ Своје људе не оставља и чува!

О врачању и уроку

Летак „Вечни Бог вас зове к Себи!“ говори о нечувеној радосној вести Јеванђеља – да је Вечни Бог сишао међу нас, да је искупио људе и да нас зове у вечну радост, да будемо заједно са Њим у векове векова. Овај летак чији је аутор свештеномученик Данил Сисојев многим људима је помогао нађу Христа Бога и имају живот у изобиљу (Јн. 10:10).

Вечни Бог вас зове к Себи!

Кључне речи:

Рубрика: Мисионарска литература, Савремена мисија Цркве

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *