Плодови мисије српских монаха у Африци

Плодови мисије српских монаха у Африци

Први пут у историји Српске Православне Цркве, а са благословом надлежног митрополита Јоханесбурга и Преторије, г. Серафима (Александријска Патријаршија), 17/4. јуна 2007. године, на дан Св. мироносица Марте и Марије, св. Јоаникија Митрополита црногорско-приморског и св. свештеномученика Ђорђа Богића, у храму св. апостола Томе у Јоханесбургу (српска парохија у Јужној Африци) извршено је саборно крштење припадница локалне јузноафричке заједнице.

Крштење су обавили јеромонах Пантелејмон (старешина храма св. ап. Томе у Јоханесбургу ), јеромонах Наум (привремени сабрат храма, а иначе сабрат манастира Сопоћани), јерођакон Серафим (сабрат храма св. ап. Томе и први Јужноафриканац, православни монах који је замонашен на територији Јужне Африке) и ђакон др Стивен Хејс који је и сам пре двадесет година, са целом својом породицом прешао у православну веру, а претходно је био англикански свештеник. Сада је о. Стивен Секретар Мисије Митрополије Јоханесбурга и Преторије, издавач, истраживач и писац. Нове сестре у Христу, осам јузноафричких црнкиња (припадница Норт Сото – Северног Сото племена), које живе у предграђима Јоханесбурга (Тембиса и Клипфонтен Вју) и Преторије (Мамелоди), које се баве медицинским и социјалним радом, и похађају универзитет и сколу, примиле су православну веру највише захваљујући неуморном труду и залагању оца ђакона др Стивена Хејса и уз духовну помоћ и мисионарски рад представника Српске Патријаршије у Африци, јеромонаха Спиридона, Наума и Пантелејмона.

Православну веру су примиле: Џојс ( крштено име – Нина ) Афане Рефилве – 41 година, Софие ( Софија ) Афане Квапиле – 8 година, Јохана ( Ирина ) Модза Мфела – 10 година, Маргарета Тлоу Мфела – 36 година, Нериа ( Марија ) Мфела – 10 година, Мелита ( Марта ) Мфела – 19 година, Табитха ( Тавита ) Кабела Мфела – 7 година, Валенциа ( Марија ) Семениа – 13 година. Оне су се више од две године припремале да постану православне хришћанке највише учећи о Православљу од оца Стивена Хејса, контактирајући са српским јеромонасима и одлазећи у православне цркве на света богослужења, а најчешће у српски храм св. апостола Томе у Јоханесбургу. Српски свештеници – јеромонаси су их више пута обилазили у њиховим домовима и на другим местима где су се окупљали припадници локалног црначког становништва, разговарајући са њима и учећи их истинама Православне вере, а такође су их позивали и указивали гостопримство у храму св. Томе и црквеној сали српске парохије у Јужној Африци приликом прослава значајнијих црквених празника ( Савиндан, Видовдан, Томиндан…).

На овом саборном крштењу су молитвено уцествовали, као кумови, чланови јузноафричке парохије: Чедомир и Мирјана Ђорђевић, Живојин и Лада Јовановић, Мирјана Михаљевић, Миле Стојаковић, Саша Павловић и цлан православне парохије у Брикстону ( Јоханесбург ) Андре Вудхаус. Овом изузетно вредном и историјски значајном догађају у српској цркви, присуствовало је и троје чланова мисионарског тима ” Православног Хришћанског Мисионарског Центра ” из Сједињених Америчких Држава: Серафима Карл, Џон Диамантис и Алекс Гудвин који су одржали низ интересантних предавања о православном погледу на изазове савременог живота, за време свог боравка у Митрополији Јоханесбурга и Преторије. Ово је био изузетан догађај, духовни празник и велики благослов Божији, јер смо заиста први пут у историји Српске Православне Цркве, присуствовали и учествовали у саборном крштењу афричких црнаца, које је обављено у српском православном храму од стране српских свештенослужитеља – представника Српске Православне Цркве на афричком континенту.

Ово саборно крштење у Африци, с правом ће заузети место у свим монографијама, као прво такве врсте, јер је плод деловања и сведоцанстава о светости Српске Православне Цркве у Африци и духовног рада, труда и молитава српских јеромонаха Спиридона, Наума и Пантелејмона, а на првом месту плод благослова Његове Светости Патријарха Српског г. Павла и Епископа рашко-призренског г. Артемија који су благословили да претходних пет година, о јужноафричкој парохији Српске Православне Цркве, која се налази под јурисдикцијом Александријске Патријаршије, духовно брину монаси из косовско-метохијских манастира. Јеромонах Пантелејмон (Јовановић)

извор: СПЦ

Рубрика: Православље у..., Савремена мисија Цркве

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *