Може ли човек да има љубав, а да нема праву веру? – Свети Пајсије Светогорац

Може ли човек да има љубав, а да нема праву веру? – Свети Пајсије Светогорац

У дане када и у нашој Цркви, неки, који носе чак и свештени чин, износе учење које је туђе Цркви, корисно је да се види какав је став и мишљење о важности истинске вере, вези између праве вере и истинске љубави, односу према јеретицима, заједничкој молитви са њима, могућности спасења ван Цркве, духовном стању многих заговорника и проповедника „љубави и јединства“, истинској мисионарској свести, имао велики Светитељ нашег времена, Пајсије Светогорац. Корисно је подсетити се ових речи великог Светогорца следећи пут када наиђете на сладуњаво ‘богословље’ типа, „православни су већином лицемери без љубави, многи који нису православни имају већу врлину, итд.’ Свети Пајсије је кратко и јасно дао одговор. Sapienti sat (Паметном доста).

* * *

– Старче, може ли човек да има љубав, а да нема праву веру?

Може да мисли да има љубав, а да је у ствари нема. У православним догматима, човек налази истинску љубав. Једанпут су ми у келију дошла два католика. Један је био новинар, а други секретар у Ватикану. „Прво да кажемо Оче наш“, рекоше ми.

Да бисмо рекли Оче наш, треба да се слажемо и у догматском учењу, а међу вама и нама постоји велика провалија„, одговорио сам им.

„Добро“, на то ће један од њих, „зар ће се само православни спасити? Бог је са свим људима“.

„Да“, рекох му, „али можеш ли да ми кажеш колико је људи са Богом?“

„Покажимо љубав“, рекоше ми касније.

„И грех је постао мода“, на то ћу ја.

„И то је део љубави“, опет ће они.

„Сви говоре о љубави, миру и слози, али сви су они у расцепу – и са собом и са другима – па због тога праве све веће бомбе“, рекао сам им на крају.

Многи који говоре о љубави и јединству, сами нису сједињени са Богом, зато што Га нису заволели и што немају праву љубав. Праву љубав има онај ко има праву веру, ко живи близу Бога. Тада је Бог изображен на његовом лицу, па други људи у његовом лицу виде Бога.

Молим се да Бог просвети све људе, који су нам браћа по телу – од Адама и Еве – „да дођу у познање истине“ (1 Тим. 2:4), како би постали и наша браћа по духу. Амин.

 

Извор: Старац Пајсије Светогорац, Поуке, том V,  Страсти и врлине, Манастир Св. Првомученика и Архиђакона Стефана, Врање, 2012. стр. 278-279.

 

Кључне речи:

Рубрика: Мисионарска литература

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *