Мисионарски записи… Ризнице (V део) – Протојереј Андреј Ткачев

Мисионарски записи… Ризнице (V део) – Протојереј Андреј Ткачев

У Цркви има много ризница. Имамо право да се њима поносимо, али не када су ризнице у сандуцима, а ми седимо на њима не знајући све што се налази унутра. Неопходно је отворити и прегледати ризнице, треба почети да се користимо њима. Само тада ћемо имати право да се мало и погордимо ради Цркве, а не ради себе. Јер ризнице нисмо ми сакупили и створили.
Ево например, једна од ризница. Зове се „враћање Символа“.
Епископ окупља људе, који желе да се крсте и објашњава им Символ вере. Исти онај који после треба да понове са разумевањем на Крштењу. Епископ говори – они га прате. Они питају – епископ одговара. У таквим беседама пролази неколико вечери. Затим људи који се припремају за Крштење сакупљају се заједно пред епископом и „предају“ Символ. То значи да га изговарају наглас и одговарају на питања владике. Шта значи „пре свих векова“? како схватити „васкрсао по Писму“? када епископ види да је смисао Символа схваћен, он може да се обрати молитви. Ускоро ће оглашени требати да му „врате“ молитву „Оче наш“.
То је тако једноставно и тако неопходно, али управо то једноставно и неопходно сада потпуно одсуствује у свакодневици. Тешкоће се могу јавити само због недостатка времена и мноштва оглашених. Тада владика треба да делегира своју власт и део напора свештеницима који су у стању да то понесу. Великих тешкоћа не треба да буде. И ми ћемо се неизоставно вратити древној пракси, древним ризницама.
Ако не пожелимо да се вратимо добровољно и сада, бићемо принуђени када изгубимо највећи део пастве. У многим епархијама, например у Пољској, епископи лично путују на часове Закона Божијег у сеоске школе, где га чека петоро-шесторо деце. Није их срамота. Нико неће рећи, да то, ето, није „царско дело“. Где је пастве мало, тамо се не разбацују људима. Али најбоље је ипак вратити се ризницама Предања раније, то јест пре разорног и катастрофалног одласка људи из Цркве. Тај одлазак ће бити неизбежан ако ми за главни животни задатак узмемо рестаурацију дореволуционарних грешака и не извучемо никакво искуство из совјетске епохе, то јест не схватимо разлог њене појаве.

http://www.pravoslavie.ru/put/35610.htm

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *