Мисионарски записи… Оно што смо изгубили (VIII део) – Протојереј Андреј Ткачев

Мисионарски записи…  Оно што смо изгубили (VIII део) – Протојереј Андреј Ткачев

Синаксари месопусне суботе веома занимљиво објашњавају помињање упокојених у трећи, девети и четрдесети дан. У трећи дан, пише тамо, након зачећа почиње да пулсира срце. Деветог дана – појављује се оформљени облик, а четрдесети – већ се види човек.
За време смрти догађају се обранути процеси. Трећег дана се мења облик. Девети распада се телесни састав, али остаје срце. Четрдесети дан се разлаже и само срце. А пошто човек није само тело и није само душа, већ тело и душа заједно, онда оно што се догађа са телом утиче и на душу. И обрнуто. Етапе у процесима које су у вези са телом, неизбежно се одражавају синхроно на души. И у те дане је потребна молитва.
Интересантан ми је тај текст са те стране што савремена наука, са свим премудростима и наукама проучавајући човека потврђује постојање тих етапа формирања и разлагања телесног састава. Наука има ласер, ултразвук и још много тога. Одакле су древни имали тако тачна знања? Испада да се савремена цивилизација много мучи и труди, а на крају само експериментално потврђује то што је било познату пре хиљаду година. Очигледно је да су древни имали другачије изворе знања. Очигледно да садашња цивилизација иде у глуви ћорсокак.
Или још један пример. Познаваоци закона су сматрали да у Танахи има 613 заповести. 365 заповести су заповедне, и њихов број одговара броју дана у години. Осталих 248 – су забрањујуће заповести и њихов број је раван броју костију у људском телу. Одакле су они знали број костију у људском телу, ако су строго биле забрањене било које манипулације са лешевима, тј. свака теоретска и практична анатомија? А по бројевима се све поклапа, ако не рачунамо оне мале кости које се виде само уз помоћ савремене технике.
Древни људи су имали нешто што смо ми изгубили. А наша пластично-бетонска цивилизација лети, као парни воз у пропаст. Што је најжалосније милиони слепаца се горде том цивилизацијом.

http://www.pravoslavie.ru/put/35670.htm

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *