Мисионарски записи… Хвала и покајање (XIII део) – Протојереј Андреј Ткачев

Мисионарски записи…  Хвала и покајање (XIII део) – Протојереј Андреј Ткачев

Рећи ће: Идем у Цркву да хвалим Бога! Те речи су слични музици, и Бога заиста, треба хвалити. Постоји и други призив, не мање важан: Идем у Цркву да се кајем за грехе!
Одузмите из Цркве један од тих призива и узећете душу Цркви. Биће лоше ако и буду у цркви, заборавивши за хвалу и само плакати због греха. А и ако само буду хвалили, затворивши очи на своја безакоња.
Истинска хвала претиче у покајање, а истинско покајање се завршава хвалом. Они су нераздвојни. „Хвалим Те, благословим Те, клањајем Ти се, славословим Те“, говори се у Великом славословљу. Али већ на крају те химне чујемо: „исцели душу моју, јако согреших Тебје“.
„Помилуј ме Боже по великој милости Твојој“, почиње Давид. Али на крају псалма тон његове молитве се мења: „Господе, уста моја отвори и уста ће моја казивати хвалу Твоју“.
Сећамо ли се ми тога? Ако да, блажени смо онда. Птици наше молитве су оба крила здрава. Ако заборављамо, ако допуштамо у молитви кривљење ризикујемо или да душу убијемо тугом, или ћемо склизнути у најопасније протестантско добро расположење. Али истинска хвала нас подсећа на покајање, а истинско покајање се назива „радостотворно“ тј. оно које рађа и доноси радост у Господу. „Хвалите Га, сви Анђели Његови…хвалите Га, сунце и месец; хвалите Га, све звезде и светлост. Хвалите огањ, град, снег… горе и сви хумови, дрвеће родно, и сви кедри; звери и сва стока, гмизавци и птице крилате“ (Пс. 148). Последњи псалми буквално дописују књигу Постања.
Само када се тај глас човека који се моли разлеже, а свет одреагује на њега, Васељена ће постати потпуна. Она ће бити не само дом, већ и храм. Изграђен и освећен.
Једно само смета чистој хвали. Грех. Управо зато Давид посматрајући природу говори: „Нека нестану грешници са лица земље“ (Пс. 103)
Свету је потребна хвала да би живео, а човеку је неопходна борба са грехом и покајање, да би хвала била чиста и нелицемерна.

http://www.pravoslavie.ru/put/35747.htm

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Није остављена могућност за писање коментара.