Мисија је остварива! – о издавачкој делатности ПМЦ „о.Данил Сисојев“

Мисија је остварива! – о издавачкој делатности ПМЦ „о.Данил Сисојев“

english  русский

Желимо да са нашом православном јавношћу, свим људима добре воље који осећају љубав према Светој Православној вери поделимо радосну вест. Православни мисионарски центар „о.Данил Сисојев“ је узео учешће у издавању православне литературе као вид помоћи, подршке и знак љубави према нашој браћи која су расејана по Васељени – православним заједницама у Монголији, Индонезији и Пакистану…

Група православних хришћана ревносних у вери одвајала је прилоге по својим могућностима да би се на језике на којима говоре наша браћа у овим земљама превеле драгоцене речи, нашег и њиховог, светог Николаја Охридског и Жичког.За браћу у Индонезији и Пакистану је преведено његово капитално дело, књига која ће, по речима пожртвованог о.Јована Танвера, јединог нашег мисионара и апостола у Пакистану, јако помоћи проповеди Православља – „Вера образованих људи“ (Тумачење Символа Вере).

„Вера образованих људи (Тумачење Символа Вере) – Књига за Индонезију

„Вера образованих људи (Тумачење Символа Вере) – Књига за Пакистан

За Монголију, за потребе мисионарске заједнице јединог проповедника Свете вере у тој огромној земљи, неуморног о.Алексеја Трубача у граду Улан Батор, преведене су и објављене „Вера Светих(Катихизис Источне Православне Цркве) и „Тумачење Молитве Господње“.

„Вера Светих (Катихизис Источне Православне Цркве)“ – Књига за Монголију

Овај мисионарски подухват је дело Господа и свих нас, свих који су на овај или онај начин помогли издавању књига. Хришћане који су сакупљали прилоге, иако су буквално расејани по свим континентима планете, спајао је један разлог, један циљ – љубав ка Христу и ближњем, жеља да се овим делом још више приближе Богу. Нека би се на њих односиле речи „блажени милостиви јер ће бити помиловани“ (Мт. 5:7). Ово може бити прави образац и пример јединства и саборности Православне вере где се физичка удаљеност, разлике у узрасту, положају потпуно нестају…

Наша мисионарска издања излазе са благословом Епископа Давида Стобијског и Администратора Струмичког из Православне Охридске Архиепископије (СПЦ). У прилогу можете прочитати надахнуте речи које је наш Владика написао специјално за ова издања, која су и преведена на језике наше браће у Монголији, Пакистану…

Велику помоћ су нам пружили и Данијела Олуић, несебична и скромна хришћанка која је припремала књиге за штампу и стрпљиво уносила све потребне корекције које су стизале током припремања пројеката, као и штампарија манастира Градац на челу са нашим братом Југославом Кипријановићем који је, чим је чуо о чему се ради, свим срцем прихватио сарадњу и помогао на све могуће начине да ове књиге у најбржем временском року виде светлост дана. Нека им Господ узврати како само Он уме и може.

Овим путем позивамо сву браћу и сестре који желе да се придруже овом пројекту издавања мисионарске литературе, духовне хране за нашу браћу која су у тежем положају од нас. Христос је обећао: „И ако неко напоји једнога од ових малих само чашом студене воде у име ученичко, заиста вам кажем, неће му плата пропасти“ (Мт. 10:42). Оваква врста помоћи и подршке нашој браћи у Христу јесте управо она чаша студене воде, „воде која тече у живот вјечни“ (Јн. 4:14) о којој Христос говори. Сетимо их се да би се и нас Христос сетио, помозимо им да би и нама Господ помогао.

Дајите, и даће вам се; мјеру добру и набијену и стресену и препуну даће вам у наручје ваше. Јер каквом мјером мјерите онаквом ће вам се мјерити“ (Лк. 6:38). „И одговарајући Цар, рећи ће им: Заиста вам кажем: кад учинисте једноме од ове моје најмање браће, мени учинисте“ (Мт. 25:40).

Постоји још пројеката у припреми. Ако желите да се придружите, учествујете по својим могућностима, јавите се на мисија@светосавље.орг (пишите латиницом адресу).

А ученици одлучише да сваки од њих, колико који могаше, пошаље на помоћ браћи која живљаху у Јудеји…“ (Дела ап. 11:29).

„Дакле, ко жели да изрази љубав и захвалност Христу Спаситељу за Његову љубав и милост према нама нека послужи Његовом великом делу призвања незнабожаца ка спасењу преко мисионарске проповеди… Дело Православља је дело сваког верног. Сваки син Цркве не треба само да чува православно вероучење у свој чистоти, већ да се брине о томе да се Православна Вера шири међу невернима и иновернима. Зато на свим вернима лежи обавеза да томе помогну средствима која имају“ (Свети Макарије Невски, Проповеди, стр. 217,209).

* * * * *

О делатности Православног мисионарског центра «о. Даниил Сисојев» – Епископ Давид Стобијски

Преподобни Симеон Нови Богослов каже да православним хришћанином може да се назове само онај човек, који је бар једном у животу имао мистични опит сусрета са Богом, лице у лице. Заиста, православна Црква је радионица обожења, место тог сусрета, јер само у Цркви, причешћујући се Телом и Крвљу Христовим, православни хришћани сусрећу и сазерцавају несаздану светлост Божију, и откривају смисао речи светог Атанасија Великог да је: Бог постао човек, како би човек могао постати бог по благодати.
Отац Данил Сисојев је имао изобиље искуства те благодати, те нестворене енергије Божје. Од те благодати је сав горео, али није сагоревао. Управо та благодат га је подстицала да у пуноћи живи речи Евангелија: «Идите и научите све народе, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа» (Мат. 28. 19). Он је неуморно долазио и у нашу земљу да проповеда реч Христову расколницима из тзв. македонске цркве, који кидају хитон Христов, јер је знао да нема већег греха од цепања јединства Цркве. Колико је могао, увек је и на различите начине, заједно са о. Георгијем Максимовим, помагао нашу канонску Цркву, Православну Охридску Архиепископију. Путовао је и вршио своју свештеноапостолку делатност не само код нас, већ у многим деловима света. Његови и Христови непријатељи су сматрали да је жив за њих опасан и убили су га у храму у којем је служио Богу. Чини се да о. Данил сада, од кад су га убили, постаје још «опаснији». Када је долазио код нас, молили смо се заједно, а сада се молимо њему.
Православни мисионарски центар «о. Данил Сисојев» наставља дело овог постраданог, Христа ради, свештеника у 21-ом веку. Овај центар има намеру да се реч Христова посеје у срцима људи широм света, е да би они и у срцима својим, као чланови Цркве, то јест Тела Христовог, остварили сусрет са Богом још сада и овде. Штампају се теолошке књиге православних аутора на језицима народа Индонезије, Монголије, Пакистана… Поред духовне користи које ће припадници ових народа имати читајући речи православних светитеља, дело овог центра истовремено представља сведочанство и оним православним хришћанима који понекад мисле да свештеноапостолство Православља и није толико важно. А, заиста, Православна Црква је један Брод који спашава људе од буре живота и плови према тихом пристаништу Царства Небеског, а на том Броду, коме је глава Христос Господ, има места да заједно, једни уз друге, буду припадници свих народа и свих раса људи, и у томе је великолепије Православља.
Нека су благословена ова издања дела великог светитеља нашег времена, светог Николаја Охридског и Жичког, нека је благословен труд људи који су себе уложили да продуже дело свештеника Данила, и нека ове штампане књиге Православног мисионарског центра «о. Данил Сисојев», буду на спасење свих људи који ће их читати, а у славу нераздељне и јединосуштне Тројице, Оца и Сина и Духа Светога сада и увек и у векове векова.


Епископ стобијски и Администратор струмички Давид
Православна Охридска Архиепископија

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Није остављена могућност за писање коментара.