Јеромонах Григорије Светогорац – Исус Христос (Беседе изговорене на радију) – 8. Блажени сте када вас вређају

Док Христос назива блаженима оне који живе у миру по Богу, у последња два блаженства назива блаженима ученике Своје јер ће их безбожници гонити, вређати и лажући клеветати, управо због тога што су ученици Његови. Христос нас учи да насупрот миру Божијем постоји и такозвани мир грешног човека којег на сваки начин треба да се клонимо, чак и ако ће то значити прогон и страдање.

Христос каже: Блажени прогнани правде ради. Заиста су срећни они који бивају прогоњени због тога што су испуњени врлинама и праведношћу. Од кога праведни бивају прогоњени? Од неправедних и безбожних људи.

Премудрости Соломонове нам веома живо описују како размишљају и како делају безбожници према људима Божијим. Тако неправедни говоре: „Уловимо праведног и ухватимо га, јер га не можемо искористити како желимо. Супротставља се делима нашим и осуђује нас као кршитеље закона Божијег… Постао је праведник свакидашњи доказ (злих) речи наших. Неподношљиво нам је и гледати га, јер живот његов није сличан животу осталих људи… Бацимо га у искушења до смрти. Вређаћемо га и понижаваћемо га… и онда ћемо видети да ли ће га Бог заиста усправити како се он крепио.“

Живот праведних и врлих је под будним оком непобожних. Зато и прогоне побожне. да не би били испитивани. Остварила се тако реч апостола Павла Тимотеју: „Они који желе да живе побожно и у складу са јеванђељем Христовим биће гоњени, и потпашће под различита искушења“.

У последњем блаженству, Христос није само прорекао ученицима својим страдања која ће искусити, већ је одредио и два услова, да би страдања њихова заиста била извор благослова. Први је, свакако, да су они који су прогоњени заиста ученици Његови, а други, да су различите клевете које против њих говоре – лаж. Блажени сте када вас срамоте и прогоне и лажући говоре против вас свакојаке рђаве речи. због мене. Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима.

Апостол Петар нам говори: Ако вас руже за Име Xpистово, блажени сте, јер Дух Божији,… почива на вама. Видимо да се управо ово догодило са светим апостолима. Кад је јудејски Синедрион дао да их избију ради имена Христовог, отишли су одатле радосни јер су се удостојили да доживе невољу ради љубави Христове. Стога, страдање и гоњење ради љубави Христове јесте благослов Божији. Када овако мислимо, не само да нећемо пожелети да се злом супротставимо нашим прогонитељима, него ћемо их и заволети као добротворе душа наших.

* * * * *

Називајући блаженима оне који су гоњени ради љубави Његове. Христос нам је указао на велику корист коју нам чине гонитељи и страдање које подносимо. Јер да од тога немамо користи, Господ не би дозволио да нас гоне непријатељи Његови. Да би уверио ученике своје у корист коју имају од гоњења, рече им: „Тако су људи прогонили и пророке који дођоше пре вас.“

Свети Симеон Нови Богослов нам тумачи зашто је Христос поставио гоњење и срамоћење које подносимо ради љубави Његове за круну и венац свих благослова и блаженстава Божијих. Према томе, „онај ко се покајао и постао смирен, удостојио се свакодневног плача, постаје кротак и свом душом својом осећа глад и жеђ за праведношћу постајући милостив и самилостив… Плачући и прочишћујући се, такав гледа Господа и заиста постаје миротворац и удостојава се да се назове сином Божијим. Такав има снаге, да када га гоне, вређају и о њему зло говоре, поднесе све то са радошћу и весељем“.

Пошто смо чули блаженства Христова, испитајмо сами себе и успињимо се, корак по корак, лествицама блаженства. Тада ћемо се сигурно наћи у Небеском Граду где нас чека Христос, да нас одмори од недаћа духовних борби и да нас уведе у радост вечног Царства Његовог и у бескрајну радост гледања Његовог Божанског и Светог лица.

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *