Јеромонах Григорије Светогорац – Исус Христос (Беседе изговорене на радију) – 10. Исповедам једно крштење за опроштење грехова

Црква је Тело Христово, народ Божији. Светим крштењем постајемо припадници овога народа. Због тога. након што исповедимо своју веру у Цркву, исповедамо и веру у једно крштење за опроштење грехова.

Христос крштење назива рођењем: Ако се ко не роди водом и Духом, не може ући у Царство Божије. Свети оци говоре да као што се рађамо од мајке, тако се и у Христу рађамо водом и Духом Светим.

Свето крштење је почетак живота у Христу, и дан крштења је дан нашег рођења Духом Светим. Светим крштењем рађамо се у Христу и постајемо удови Цркве. Пре свог крштења. катихумен[1] још није ушао у Тело Христово, не заједничари у светим тајнама, изван је стада доброг Пастира. Зато свештенослужитељ, пре крштења, моли Господа за онога који се крштава: „Засади га засадом истине у Твојој светој, саборној и апостолској Цркви.“

* * * * *

Свето крштење се врши у име Оца и Сина и Светога Духа, јер ново стварање човека које се савршава крштењем дело је Пресвете Тројице. Ово још символизује и научава и троструко погружавање у воду и троструко подизање из воде.

Црква исповеда једно крштење. пошто свето крштење представља учествовање крштенога у Распећу Господњем. Стога. као што је Господ једном био распет. тако и ми треба једном да се крстимо. Они који се поново крштавају, поново Христа разапињу.

Одмах након крштења, новокрштени бива помазан светим миром и прима печат дара Духа Светога. Ова тајна представља личну Педесетницу сваког верног. Овом тајном на новокрштенога силази Утешитељ, даје му Свој дар и човек постаје духоносац. Након помазања светим миром новокрштени је заиста хришћанин.

* * * * *

Још од апостолских времена, свето крштење је бивало у оквиру свете литургије. Тако је, након крштења и помазања верних које је вршено у крстионици, следило и њихово учешће у светој литургији и светом причешћу.

Прва молитва коју су новокрштени изговарали на светој литургији била је Оче наш. Након новог рођења у Христу, обраћамо се нашем Оцу небеском. Свети Златоусти говори: „Онај ко Бога назива Оцем, тиме исповеда опроштење грехова које је светим крштењем примио. Исповеда да је Христу брат постао и да је од Духа Светога добио дарове.“

На крају свете литургије новокрштени по први пут учествује у светом причешћу. Христос нуди духовну храну сваком новокрштеноме који тек што се родио небеским рођењем. У тајни свете евхаристије Христос се сједињује са сваким верујућим. Онога ко се родио светим крштењем духовно храни самим Собом. Кроз ове три тајне, тј. свето крштење, миропомазање и свето причешће, примамо Самога Христа и постајемо једно Тело са Њим.

* * * * *

Свети Симеон Нови Богослов пише да светим крштењем примамо опроштај грехова и ослобођење од проклетства Адамовог, освећујући се доласком Духа Светога. Неопходно је такође, да веру коју смо исповедили потврдимо добрим делима. Јер ако се након светог крштења окренемо вршењу злих дела, губимо освећење које смо примили и потребно је да изнова добијемо опроштај грехова истинитим покајањем и исповешћу, да бисмо поново задобили освећење благодаћу Духа Светога.

Ако, дакле, након крштења потамнимо светлост крштењске благодати, потребно је да се искрено покајемо, и да изнова примимо благодат Господњу. А надаље треба да останемо делатници врлине како бисмо увећали божанску благодат. Јер се благодат Божија добрим делима увећава. Ако овако буде. ући ћемо у ложницу са Жеником Христом и примићемо добра која се тамо налазе и која су припремљена за оне који га љубе.

Нека би било да и сви ми уживамо у овим добрима благодаћу и човекољубљем Господа нашега Исуса Христа, коме, заједно са Оцем и Духом Светим, приличи свака слава и поклоњење у векове векова. Амин.


НАПОМЕНЕ:

  1. Катихумен (оглашени) је онај човек који се поучавањем у вери припрема за Свету Тајну Крштења.

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *