Јеромонах Григорије Светогорац – Исус Христос (Беседе изговорене на радију) – 14. Педесетница: Долазак Утешитеља

Исус Христос је током четрдесет дана од васкрсења до вазнесења Свога, говорио са ученицима о Царству Божијем и наложио им је да се не удаљавају из Јерусалима све док не приме Духа Светога којег им је обећао Отац небески.

Тако су, након вазнесења Господњег, ученици Христови и Пресвета Богородица, заједно са неколицином верних, укупно сто двадесет људи, молећи се чекали обећано – долазак Духа Светога, у горњој соби у којој је одржана Тајна вечера.

И заиста, у десети дан након вазнесења Христовог, док су се сви верни молили, изненада се зачу бука са неба, као да дува јак ветар, и испуни се читава кућа у којој су седели. Тада се јавише језици, попут пламенова светлости, да се разделе свакоме од њих, и да дође по један на свакога и сви се испунише Духом Светим. Тако се испуни обећање Господње и дување Духа Утешитеља претвори горњу собу, у којој се ученици беху окупили, у духовну крстионицу у којој се тада крстише, они и сви који су били са њима.

* * * * *

Христос је за време Тајне вечере говорио Својим ученицима о силаску Утешитеља у истој горњој соби где сиђе и Дух Свети у дан Педесетнице. Рекао им је: Још мало времена сам са вама… У кући Оца Mojeгa станови су многи… Идем да вам припремим мјесто… И ја ћу умолити Оца, и даће вам другог Утјешитеља. да пребива са вама вавијек, Духа Истине.

Овим речима Христос је Утешитељем назвао и самога Себе и Духа Светог. Утешитељзначи: онај који теши и који заступа. Пресвети Дух је. према томе. и утешитељ људи, и истовремено Он пред Оцем небеским заступа верне који војују[1]. Јеванђелист Јован и Христа назива Утешитељем, и пише: „Љубљена чеда моја. ово вам пишем да не грешите. А ако пак неко сагреши, имамо Утешитеља пред Оцем. праведнога Исуса Христа.“ (уп. l Јн 2.1)

* * * * *

Христос је, говорећи са ученицима Својим о Духу Светоме. повезао послање Духа Светога Цркви са сопственим делом. Рече Христос: Дух Свети, Кога ће Отац послати у име моје, Он ће вас научити свему и подсјетиће вас на све што вам рекох. Дакле, Дух Свети је Учитељ верних и наука Његова је истоветна са науком Христовом. Све ово што Христос каза ученицима Својим објасниће нам Дух Свети, а рећи ће нам још и оно што Христос није рекао док је био на земљи са ученицима Својим. јер они то још нису могли да чују.

Благодаћу Духа Светога постајемо способни да примимо нову науку Христову. Ово рече Христос ученицима Својим: Када дође Он, Дух Истине. увешће вас у сву истину.

Пресвети Дух је путеводитељ верних ка Истини, тј. ка Христу који је једина Истина. Управо ово је Христос рекао: Kaдa дође Утјешитељ… Дух истине, који oд Оца исходu, Он ће свједочити за мене. Само онај који има заједницу са Духом Светим може да исповеди Исуса Христа и да га следи свуда и увек.

* * * * *

Силазак Духа Светога јесте доказ да је човек постао пријатељ Божији. Свети Златоусти, говорећи о Педесетници, каже: „Пре десет дана, природа људска се узнела до престола Божијег, а данас јој сиђе Дух Свети… Христос, желећи да нам покаже да се род људски заиста спријатељио са Оцем небеским, одмах нам је послао дар пријатељства. А тај дар јесте Дух Свети.“

На Педесетницу сиђе на земљу извор сваког духовног добра: Бог Утешитељ. А највеће добро које нам је Утешитељ даровао јесте наша Црква. Тога ради на дан Педесетнице прослављамо установљење једне, свете, саборне и апостолске Цркве.

* * * * *

Свако од верних доживео је тајну Педесетнице у дан свога крштења и миропомазања. Светим миропомазањем примамо печат дара Духа Светога. Ако након светог крштења паднемо у различита сагрешења и пепелом наших страсти на различите начине загасимо божанску искру Утешитеља, потребно је да се боримо. и да се очистимо од различитих страсти, да би живот наш засијао светлошћу Светога Духа.


НАПОМЕНЕ:

  1. Подразумева се, против греха. (прим. прев.).

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *