Један од проблема мисионара… – о. Андреј Конанос

Један од проблема мисионара… – о. Андреј Конанос

Предлажемо врло важно размишљање о проблему који може да буде велики камен спотицања за хришћане који имају жељу да говоре људима о Богу. Мисионар се по речима оца Данила Сисојева налази на „првој линији у борби за људске душе“ и то може и неприметно код њега да изазове осећање своје изабраности и јединствености. Гордост која се крије иза тога јесте корен свих проблема, узрок свих наших неуспеха. Архимандрит Андреј Конанос говори о савету који је добио од једног искусног монаха а који свима нама може веома, веома да користи.

* * * * *

Једном приликом смо, пре доста година, посетили Метеоре. У то време смо се бавили мисионарском делатношћу и зато смо били најузорнији младићи на свету. Један игуман нам је том приликом рекао:

Сви ви имате озбиљан проблем који морате да савладате. Ова тешкоћа је већа од тешкоћа које осећају грешници у паклу. Она је огромна.

– Какав је то проблем?

Ваш проблем је што сте ви јако добри. И зато ће вам бити јако тешко да видите у себи лоше и да говорите о томе. Ви сте толико сигурни у своје савршенсто, ви тако побожно изгледате да сте створили лажну представи о себи самима и сматрате себе идеалнима. Такав „идеални“ хришћанин неће бити у стању да на исповести каже: „Оче, ја сав овако „савршен“, у реалности нисам онакав какав би требало да будем. Заправо сам такав и такав, помислио сам то, рекао сам то, учинио то и то…“ Ви мислите: „Како могу да кажем све то? Па ја служим као образац, сви ме сматрају светим и савршеним!

У томе је наша дволичност. У томе је наша лаж и лицемерје. И управо зато се Господ не гневи ни на шта друго тако снажно као на лицемерје. То је страшно. Досадило ми је моје лицемерје. Сви ми смо заправо велики лицемери, јако дволични

Ето, о томе нам је говорио игуман на Метеорима. „Сада је ваш проблем да отворите душу на исповести: разговарате са духовником слободно и искрено се кајете. Вама је то тешко да учините јер сте ви „момци за пример“.

http://www.diveevo.ru/2/0/1/3742/

Кључне речи:

Рубрика: Из искуства мисионара, Христови мисионари

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Није остављена могућност за писање коментара.