IV Говорити да ће иноверни, јеретици и расколници погинути представља неопростиву дрскост, пошто то може да одлучи само Бог.

На овакву и сличне примедбе често можемо да наиђемо. Њом модернисти желе да приморају противнике да заћуте, представљајући их као дрске и горде судије.

Међутим, понављајући често истину изражену у Светом Писму и Предању да је спасење само у Христу и Телу Његовом – Православној Цркви, православни хришћани уопште тиме не „престижу Суд Божији“ већ говоре о том Суду оно што је о њему већ открио Бог: „Ко у мени не остане, избациће се напоље као лоза, и осушиће се, и скупиће је, и у огањ бацити, и спалити.“ (Јн. 15:6) „Ко вјерује у Сина, има живот вјечни; а ако је непослушан Сину, неће видјети живота, него гњев Божији остаје на њему.“ (Јн. 3:36) „Сваки који одриче Сина, ни Оца нема; а који признаје Сина, има и Оца… Који вјерује у Сина Божијега има свједочанство у себи; који не вјерује Богу начинио га је лажом, јер није вјеровао свједочанству којим је Бог посвједочио о Сину својему… Онај који има Сина има живот; ко нема Сина Божијега нема живота.“ (1 Јн. 2:23; 5:10,12)

Не „усуђујемо“ се ми, већ је Христос тако рекао, а Он је Истина и у Њему нема никакве лажи. Вера Цркве у последњи Суд се уопште не ограничава само тврдњом да ће таквог суда и бити, већ у себе укључује и основне критеријуме по којима ће се он догодити – најважнији од њих је свесно прихватање Христа.

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Није остављена могућност за писање коментара.