Епископ Доситеј, Апостол обновљеног Православља у Карпатима – Игуман Серафим

Епископ Доситеј, Апостол обновљеног Православља у Карпатима – Игуман Серафим

Велики пријатељ нашега карпато-руског народа, апостол поново уздигнутог православља у Карпатској Русији, епископ нишки г. Доситеј на овогодишњем архијерејском сабору српске православне цркве једногласно је изабран на новоосновану митрополитску катедру баш у центру југословенског католицизма у граду Загребу.
Избором тако истакнутог српског архипастира за загребачку митрополију дат је достојан одговор југословенским католицима, који подигнуте главе већ неколико година газдују у православном Београду, као код своје куће у Риму.
Високопреосвећени Митрополит Доситеј заједно са Његовом Светости Патријархом Варнавом појављују се као најватренији русофили међу целим српским епископатом.
У нашем суровом и безсавесном времену, када се цени само сила мача и злата, таква срдачна искрена и топла љубав према нашој несрећној распетој паћеници Мајци Русији, силом изазива сузе нежности и преклоњење пред високом душом напред поменутих архијереја.
Високопреосвећени Митрополиг Доситеј свршио је деветстотих година Кијевску духовну академију и ускоро после тога изабрат на историјску катедру у гр. Нишу — родном месту св. равноапостолног цара Константина. За време светског рата Епископ Доситеј није хтео да остави своју паству и остао је у Нишу пошто су га Бугари били освојили. Ако се сетимо са каквом су се свирепошћу односили Бугари према српском свештенству, разумећемо на какво је се јуначко дело решио Владика Доситеј. Јер више од 150 свештенослужитеља само из нишке епархије беше погубљено од Бугара. Одмах по заузећу Ниша Бугари су Преосвећеног Доситеја лишили слободе и са великим унижавањем одвезли у заточење у унутрашњост Бугарске, где се је изнуравао до самог свршетка рата.

*

И ево примера искрене хришћанске незлобивости и љубави према непријатељима! Када је Бугарску 1927 год. постигао страшни земљотрес, Владика Доситеј је први отпочео акцију за скупљање прилога по целој Србији у корист пострадалих непријатеља својих и лично је однео сакупљену повећу суму у Бугарску и разделио.
За нашу Карпато-Руску православну цркву заслуге Високопреосвећеног Доситеја су огромне. Он се са пуно права може назвати апостол обновљеног православља у Карпатима. Одмах после свршетка рата, Владика оставља своју нишку епархију, која се још не беше опоравила од бугарског и немачког разорења и иде у Чехословачку где чује да се је јавио покрет међу Чесима и Карпаторусима за прелаз у православље.
Са својом ватреном енергијом Владика путује по целој Чехословачкој, проповеда, организује, ствара парохије, подиже цркве. На жалост болесно стање у Русији и немање довољне потпоре од стране Србије, која не беше још залечила своје ратне ране, не дадоше могућности Владици Доситеју да своју делатност доведе до потпуног триумфа православља у Чехословачкој. Рим је силан, а једна ласта не чини пролеће.
Али и поред свега овога, око 100.000 Руса и Чеха пређоше у своју стару словенску веру православну за време његовог апостолског рада. И сада се набраја православних до 200.000; има две организоване и законски признате епархије тако да православље у Чехословачкој, а особито у Карпатској Русији почива на чврстим темељима.
На завршетку морамо рећи коју реч о личности Владике Доситеја која свакога очарава.
Значајно је, да уколико човек стоји више у духовном, и интелектуалном погледу, утолико је простији, пријатнији у односима, добрији, снисходљивији и приступачнији нижима од себе. Такви су сви истакнути јерарси наше православне цркве, као например, Његова Светост Патријарх Варнава, Блажењејши Митрополит Антоније. Високопреосвећени Митрополит Скопљански Јосиф, Епископ Битољски Николај и др. Такав је у највећој мери и Владика Доситеј. Врата владичиног кабинета за рад, од раног јутра до позно у ноћ, широм су отворена за свакога, ко жели да га види. И богат и сиромах, и знатан и прост, сваки налази код Владике леп пријем, саучешће и могућу помоћ. Колико пута по казивању послуге Владика је давао молиоцима сав новац до последњег динара из новчаника, а после тражио на зајам од служитеља 2 динара за новине.
Нашој Православној Мисији Високо Преосвећени Доситеј чинио је обилату помоћ. Када су 1930. г. у Србију отишли наши скупљачи добровољних прилога, они су наишли на најлепши пријем не само код Његове Светости Патријарха Варнаве но и код Митрополита Доситеја. Он је излазио са личним говорима, проповедима, рефератима на духовним вечерима и концертима у корист Мисије у Београду и у Нишу, што је све доприносило материјалној страни концерата. Осим тога давао је писмене препоруке моћним и богатим и свестрано помагао скупљаче, који су ишли право к њему као рођеном оцу.
„Ис пола ети“ Теби добри и милостиви Архипастиру! Са великом радошћу поздрављамо Твоје високо назначење на Загребачку Митрополију и желимо сваког успеха у Твоме новом и пуном одговорности служењу.

„Христу веран до смрти“, стр. 73-75

Рубрика: Мисионарска литература, Христови мисионари

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *