Ђаво заиста има власт над светом? – Свети Григорије Палама

Ђаво заиста има власт над светом? – Свети Григорије Палама

Прочитајте одлично објашњење из уста великог Светилника Цркве о правом значењу речи да „свет у злу лежи“ и да је ђаво „кнез овог света“? На који начин људи долазе под власт ђавола? Да ли он насилно може учинити некога својим слугом?

* * *

Сам Господ је рекао: Свет овај у злу лежи, а ђавола је назвао „кнезом овога света“. Међутим, немојте помислити да лукави влада небом и земљом и створењима Божијим која су између њих, те да га је Господ због тога назвао „кнезом овога света“. Нека је далеко од нас тако безбожна мисао, јер свет не лежи у злу сам по себи. Онај који је измерио небеса измерио педљима, како каже пророк, и који земљу држи на свом длану (в. Иса. 40; 12), једини је њихов Творац. Међутим, злоупотреба ствари, острашћеност према ономе што поседујемо, свет неправде, зла похота и надменост – како каже Христов љубљени Богослов – нису од Оца. Дакле, овај свет лежи у злу због наше злоупотребе и рђавог управљања њиме, и то је тај свет чији је кнез сатана. Ово горенаведено мноштво страсти устројила је наша грехољубива воља уз садејство лукавога. Они, што се нису ослободили (од греха) путем покајања, чине ђавола својим господаром.

 

„ГОСПОДЕ, ПРОСВЕТИ ТАМУ МОЈУ“, (САБРАНЕ БЕСЕДЕ),  33. Беседа

 

 

Кључне речи:

Рубрика: Uncategorized, Мисионарска литература

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *