ЧАС 42 – О ТРЕЋОЈ ЗАПОВЕСТИ

528. КАДА СЕ ИМЕ БОЖИЈЕ ИЗГОВАРА УЗАЛУД?

Име Божије узима се узалуд онда када се изговара у бескорисним и сујетним разговорима, а још горе је када се изговара лажљиво или уз нарушавање побожности.

529. КОЈИ ГРЕСИ СЕ ЗАБРАЊУЈУ ТРЕЋОМ ЗАПОВЕШЋУ?

Трећом заповешћу забрањују се следећи греси:

1) богохуљење, или дрске речи против Бога;

2) роптање на Бога или жалбе на Његово Провиђење;

3) светогрђе, када се свештени предмети извргавају шалама или порузи;

4) непажња на молитви;

5) лажна заклетва, када заклетвом потврђују оно чега

нема;

6) преступање заклетве, када се не извршава оно што је

обећано;

7) нарушавање завета датих Богу;

8) лакомислена употреба заклетве у обичним разговорима.

530. ШТА СВЕТО ПИСМО ГОВОРИ О УПОТРЕБИ ЗАКЛЕТВЕ У РАЗГОВОРИМА?

У Светом Писму постоји и посебна забрана употребе заклетве у обичним разговорима. Спаситељ вели: А Ја вам кажем: не куните се никако… Дакле, нека буде реч ваша: да, да;не, не; а што је више од тога од злога је (Мт. 5, 34, 37).

531. ДА ЛИ СЕ ЗАБРАЊУЈЕ КЛЕТВА У ДРУШТВЕНИМА СТВАРИМА?

Овим се не забрањује свака заклетва у друштвеним стварима. Апостол Павле каже: Јер се људи заклињу већим од себе, и сваком њиховом препирању завршетак је заклетва као јемство. Зато и Бог, желећи да наследницима обећања што поузданије покаже неизмењивост Своје одлуке, послужи се заклетвом (Јевр. 6,16-17).

Из овога треба извући закључак да ако је Сам Бог употребио заклетву како би пружио што чвршће уверавање, онда је тим пре и за нас допустиво и потребно да у важним и неопходним приликама, када то захтева законита власт, дамо заклетву, са побожношћу и тврдом намером да је никако не погазимо.

ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

 

1. КАДА СЕ ИМЕ БОЖИЈЕ ИЗГОВАРА УЗАЛУД?

2. КОЈИ ГРЕСИ СЕ ЗАБРАЊУЈУ ТРЕЋОМ ЗАПОВЕШЋУ?

3. ШТА СВЕТО ПИСМО ГОВОРИ О УПОТРЕБИ ЗАКЛЕТВЕ У РАЗГОВОРИМА?

4. ДА ЛИ СЕ ЗАБРАЊУЈЕ КЛЕТВА У ДРУШТВЕНИМА СТВАРИМА?

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *