ЧАС 33 – О ВЕЧНОМ ЖИВОТУ

 

375. ШТА ЈЕ ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА?

Живот будућег века – то је живот који ће да наступи после Васкрсења мртвих и свеопштег Суда Христовог.

 

376. КАКАВ ЋЕ БИТИ ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА?

За оне који верују, који љубе Бога и чине добро, тај ће живот бити тако блажен, да ми то сада ни замислити не можемо. Још се не откри шта ћемо бити (1. Јован. 3, 2). Знам човека у Христу – вели Апостол Павле – који би узнесен у Рај и чу неисказане речи које човеку није допуштено говорити (2. Кор. 12, 2, 4).

 

377. У ЧЕМУ ЋЕ СЕ САСТОЈАТИ БЛАЖЕНСТВО ЖИВОТА БУДУЋЕГ ВЕКА?

Такво блаженство долази од виђења Бога у светлости и слави, и од сједињења са Њим. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам делимично, а онда ћу познати као што бих познат (1. Кор. 13,12). Тада ће праведници засјати као сунце у Царству Оца свога (Мт. 13, 43). Бог ће бити све у свему (1. Кор. 15, 28).

 

378. ДА ЛИ ЋЕ ТЕЛО УЧЕСТВОВАТИ У ТОМ БЛАЖЕНСТВУ?

У блаженству душе учествоваће и тело. Оно ће бити прослављено светлошћу Божијом, слично телу Исуса Христа у време Преображења Његовог на Тавору. Сеје се у немоћи, устаје у слави (1. Кор. 15, 43). И као што носимо слику земљанога (тј. Адама), тако ћемо носити и слику небескога (тј. Христа) (1. Кор. 15, 49).

 

379. ДА ЛИ ЋЕ ТО БЛАЖЕНСТВО БИТИ ИСТО ЗА СВЕ?

Неће сви бити блажени у истој мери. Постојаће разни степени блаженства у зависности од тога како се ко овде подвизавао у вери, љубави и добрим делима. Друга је слава сунца, а друга слава месеца, и друга слава звезда, јер се звезда од звезде разликује у слави. Тако и Васкрсење мртвих (1. Кор. 15,41-42).

 

380. ШТА ЋЕ БИТИ СА НЕВЕРНИЦИМА И БЕЗАКОНИЦИМА?

Неверници и безаконици биће предати вечној смрти, или, другачије речено, вечном огњу, вечном мучењу, заједно са ђаволима. И ко се не нађе записан у Књизи живота бачен би у језеро огњено (Откр. 20, 15). Ова смрт је друга смрт (Откр. 20,14). Идите од мене, проклети, у огањ вечни који је припремљен ђаволу и анђелима његовим (Мт. 25, 41). И ови ће отићи у муку вечну, а праведници у живот вечни (Мт. 25, 41). Боље ти је с једним оком ући у Царство Божије, неголи са два ока да будеш бачен у пакао огњени, где црв њихов не умире, и огањ се не гаси (Мк. 9, 47-48).

 

381. ДА ЛИ БОГ ЖЕЛИ ПРОПАСТИ ГРЕШНИКА?

Не поступа се са грешницима тако строго зато што Бог жели њихову пропаст, него пропадају они сами, зато што не примише љубав истине да би се спасли (2. Сол. 2, 10).

 

382. ДА ЛИ ЧОВЕКУ ПОМАЖУ ЗНАЊА О КРАЈУ СВЕТА?

Размишљања о смрти, о Васкрсењу, о Последњем Суду, о вечном блаженству и о вечним мукама помажу нам у уздржавању од грехова и у ослобађању од привезаности за земаљске ствари; таква размишљања пружају утеху онда када недостају земаљска добра; такође, подстичу нас да сачувамо душу и тело у чистоти, да живимо за Бога и за вечност и да на тај начин задобијамо вечно спасење.

 

ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

 

1. ШТА ЈЕ ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА?

2. КАКАВ ЋЕ БИТИ ЖИВОТ БУДУЋЕГ ВЕКА?

3. У ЧЕМУ ЋЕ СЕ САСТОЈАТИ БЛАЖЕНСТВО ЖИВОТА БУДУЋЕГ ВЕКА?

4. ДА ЛИ ЋЕ ТЕЛО УЧЕСТВОВАТИ У ТОМ БЛАЖЕНСТВУ?

5. ДА ЛИ ЋЕ ТО БЛАЖЕНСТВО БИТИ ИСТО ЗА СВЕ?

6. ШТА ЋЕ БИТИ СА НЕВЕРНИЦИМА И БЕЗАКОНИЦИМА?

7. ДА ЛИ БОГ ЖЕЛИ ПРОПАСТИ ГРЕШНИКА?

8. ДА ЛИ ЧОВЕКУ ПОМАЖУ ЗНАЊА О КРАЈУ СВЕТА?

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *