ЧАС 29 – О ТАЈНИ СВЕШТЕНСТВА

354. ШТА ЈЕ СВЕШТЕНСТВО?

Свештенство је Света Тајна у којој Дух Свети кроз епископско рукоположење поставља правилно изабрано лице да савршава Свете Тајне и напаса стадо Христово. Тако да нас људи сматрају као слуге Христове и управитеље Тајни Божијих (1. Кор. 4, 1). Пазите дакле на себе и на све стадо у коме вас Дух Свети постави за епископе да напасате Цркву Господа и Бога коју стече Крвљу Својом (Дап. 20, 28).

355. ШТА ЗНАЧИ НАПАСАТИ ЦРКВУ?

Напасати Цркву, значи – поучавати људе у вери, побожности и добрим делима.

356. КОЛИКО ИМА НЕОПХОДНИХ СТЕПЕНИ СВЕШТЕНСТВА?

Постоје три неопходна степена свештенства: епископ, презвитер (свештеник) и ђакон.

357. КАКВА ЈЕ РАЗЛИКА У СТЕПЕНУ СВЕШТЕНСТВА?

Разлика између њих је у томе што ђакон саслужује приликом савршавања Светих Тајни (али их не савршава); презвитер савршава Свете Тајне и потчињен је епископу; епископ не само да савршава Свете Тајне, него има и власт да кроз рукоположење другоме предаје благодатни дар да их савршава. О епископској власти Апостол Павле пише Титу: Зато те оставих на Криту да уредиш што је недовршено, и да поставиш по свим градовима презвитере (Тит. 1, 5). И Тимотеју: Не полажи руке ни на кога брзо (1. Тим. 5, 22).

Свештеномученик Игњатије Богоносац је још почетком другог века писао: „Сви следујте епископу, као Исус Христос Оцу, и свештенству као Апостолима, а ђаконе поштујте као Божију заповест. Нека нико без епископа не ради било шта што се односи на Цркву. Она Евхаристија (=Литургија) нека се сматра сигурном која је под епископом (=коју врши епископ), или ако коме он дозволи. Тамо где се појави епископ, тамо нека буде и мноштво народа (=сви верни), као што тамо где је Исус Христос, тамо је и саборна (=католичанска) Црква. Није дозвољено без епископа ни крштавати, ни агапе (=вечере љубави) свршавати, него оно што он одобри, то је и Богу угодно – да вам све што чините буди сигурно и поуздано. Разборите је надаље трезнити се и, док још има времена, покајати се Богу. Добро је знати Бога и епископа. Ко поштује епископа, тога Бог поштује; ко тајно од епископа нешто (у Цркви) ради – служи ђаволу.“ (Посланица Смирњанима 8-9).

ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

 

1. ШТА ЈЕ СВЕШТЕНСТВО?

2. ШТА ЗНАЧИ НАПАСАТИ ЦРКВУ?

3. КОЛИКО ИМА НЕОПХОДНИХ СТЕПЕНИ СВЕШТЕНСТВА?

4. КАКВА ЈЕ РАЗЛИКА У СТЕПЕНУ СВЕШТЕНСТВА?

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *