ЧАС 28 – О ТАЈНИ ПОКАЈАЊА

348. ШТА ЈЕ ПОКАЈАЊЕ?

Покајање је Света Тајна у којој онај ко исповеда своје грехе, уз видљиво свештениково саопштавање опроштаја, бива од стране Самог Господа Исуса Христа невидљиво разрешен од грехова.

349. КАДА СЕ ПОЈАВИЛА ОВА ТАЈНА?

Ова Света Тајна води порекло од Светог Јована Крститеља: онима који су код њега долазили он је проповедао крштење покајања за опроштење грехова; они пак исповедаху грехе своје (Мк. 1, 45). Исус Христос је Апостолима обећао власт да опраштају грехе када је рекао: што год свежете на земљи биће свезано на небу, и што год раздрешите на земљи биће раздрешено на небу (Мт. 18, 18). По Васкрсењу Своме Он им је заиста дао ту власт речима: Примите Дух Свети! Којима опростите грехе опраштају им се; и којима задржите, задржани су (Јн. 20, 22-23).

350. ШТА СЕ ТРАЖИ ОД ОНОГА КО СЕ КАЈЕ?

Од онога ко се каје захтева се скрушеност због почињених грехова, намера да исправи свој живот, вера у Христа и нада у Његово милосрђе. Жалост која је по Богу доноси покајање за спасење, за које се не каје (2. Кор. 7, 10). А кад се безбожник одврати од своје безбожности и учини суд и правду, он ће жив бити с тога (Језек. 33,19). За Њега сведоче сви Пророци да ће Именом Његовим примити опроштење греха свако ко верује у Њега (Д. Ап. 10, 43).

351. ШТА ПОМАЖЕ ПОКАЈАЊУ?

Постоје још и припремна и помоћна средства за покајање, а то су – пост и молитва.

352. КАКВО СРЕДСТВО ЦРКВА КОРИСТИ ЗА ПОМОЋ ОНИМА КОЈИ СЕ КАЈУ?

Света Црква за очишћење душе и умирење савести покајаног грешника употребљава нарочито средство – епитимију.

353. ШТА ЗНАЧИ РЕЧ „ЕПИТИМИЈА“?

Ова реч означава забрану. Под тим се подразумева одређивање (од стране свештеника) извесних посебних вежбања у побожности и неких лишавања онда када је то неопходно; њихов је циљ ослобађање од греховних безакоња и савладавање греховних навика; епитимије су, на пример, пост поврх онога који важи за све, а за тешке грехе – одлучење од Светог Причешћа на одређено време.

ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

 

1. ШТА ЈЕ ПОКАЈАЊЕ?

2. КАДА СЕ ПОЈАВИЛА ОВА ТАЈНА?

3. ШТА СЕ ТРАЖИ ОД ОНОГА КО СЕ КАЈЕ?

4. ШТА ПОМАЖЕ ПОКАЈАЊУ?

5. КАКВО СРЕДСТВО ЦРКВА КОРИСТИ ЗА ПОМОЋ ОНИМА КОЈИ СЕ КАЈУ?

6. ШТА ЗНАЧИ РЕЧ „ЕПИТИМИЈА“?

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *