ЧАС 24 – О АПОСТОЛСТВУ ЦРКВЕ

272. ЗАШТО СЕ НАША ЦРКВА НАЗИВА „АПОСТОЛСКОМ“?

Црква се назива Апостолском зато што у њој још од Апостола непрекидно и неизмењиво чува и учење и прејемство (кроз свештено рукоположење) дарова Духа Светога. У том смислу, она се такође назива и Православном, или Правоверном. Тако, дакле, нисте више странци ни дошљаци, него сте су грађани Светих и домаћи Божији, назидани на темељу Апостола и Пророка, где је угаони камен Сам Исус Христос (Еф. 2,19-20).

273. Називајући Цркву Апостолском, Символ вере наставља тврдо да се држи апостолског учења и предања, и да избегава такво учење и такве учитеље који нису утемељени на учењу Апостола. Апостол Павле вели: Тако дакле, браћо, стојте чврсто и држите предања којима сте научени, било нашом речју било посланицом (2. Сол. 2,15).

Човека јеретика по првом и другом саветовању клони се (Тит. 3, 10).

Јер има много непокорних, празноречивих и обмањивача, особито који су из обрезања, којима треба уста затворити, коjи читаве домове изопачују учећи како не треба, ради нечасног добитка (Тит. 1,10-11).

Ако ли (брат твој) не послуша ни Цркву, нека ти буде као незнабожац и цариник (Мт. 18,17).

274. У Цркви постоји поредак у коме се чува прејемство апостолског служења; то је – црквена јерархија.

275. ОДАКЛЕ ЦРКВЕНА ЈЕРАРХИЈА ВОДИ СВОЈЕ ПОРЕКЛО?

Црквена јерархија Хришћанске Православне Цркве води своје порекло од Самог Господа Исуса Христа и из времена силаска Духа Светога на Апостоле, од када непрекинуто траје кроз прејемствено рукоположење у Светој Тајни Свештенства. Он даде једне као Апостоле, а друге као пророке, једне као јеванђелисте, а друге као пастире и учитеље, за усавршавање Светих у делу служења, за сазидање тела Христова (Еф. 4,11-12).

276. КАКВА ЈЕРАРХИЈА МОЖЕ ДА ИСТУПА У ИМЕ ЦЕЛОКУПНЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ?

Јерархију која може да иступа у име целе Саборне Цркве представља Васељенски Сабор.

277. КОМЕ СУ ПОДЧИЊЕНИ ГЛАВНИ ДЕЛОВИ ВАСЕЉЕНСКЕ ЦРКВЕ?

Главни делови Васељенске Цркве потчињени су православним Патријарсима.

278. КОМЕ СЕ ПОТЧИЊАВАЈУ ЦРКВЕНЕ ОБЛАСТИ И ГРАДОВИ?

Мање православне области и градови потчињавају се митрополитима, архиепископима и епископима.

279. ИЗ КОЈИХ ИЗВОРА САЗНАЈЕМО У ЧЕМУ СЕ САСТОЈИ ДУГ ПОСЛУШНОСТИ ЦРКВИ?

Да бисмо испунили дуг послушности Цркви, морамо знати шта она захтева од својих чеда. Ово се може сазнати из Светог Писма, из правила Светих Апостола, Светих Васељенских и Помесних Сабора, Светих Отаца и из њихових црквених устава.

ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

 

1. ЗАШТО СЕ НАША ЦРКВА НАЗИВА „АПОСТОЛСКОМ“?

2. ОДАКЛЕ ЦРКВЕНА ЈЕРАРХИЈА ВОДИ СВОЈЕ ПОРЕКЛО?

3. КАКВА ЈЕРАРХИЈА МОЖЕ ДА ИСТУПА У ИМЕ ЦЕЛОКУПНЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ?

4. КОМЕ СУ ПОДЧИЊЕНИ ГЛАВНИ ДЕЛОВИ ВАСЕЉЕНСКЕ ЦРКВЕ?

5. КОМЕ СЕ ПОТЧИЊАВАЈУ ЦРКВЕНЕ ОБЛАСТИ И ГРАДОВИ?

6. ИЗ КОЈИХ ИЗВОРА САЗНАЈЕМО У ЧЕМУ СЕ САСТОЈИ ДУГ ПОСЛУШНОСТИ ЦРКВИ?

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *