ЧАС 22 – О СВЕТОСТИ ЦРКВЕ

266. ЗАШТО ЦРКВУ НАЗИВАМО СВЕТОМ?

Црква је Света зато што ју је Господ Исус Христос осветио Својим страдањима, Својим учењем, Својом молитвом и Светим Тајнама. Христос заволе Цркву и Себе предаде за њу, да је освети, очистивши је крштењем у води речју, да је стави преда се, славну Цркву, која нема мрље ни боре, или што томе слично, него да буде света и непорочна (Еф. 5, 25-27). У молитви Богу Оцу Господ Исус Христос је рекао: Посвети их истином твојом:реч твоја јесте истина… Ја посвећујем Себе за њих, да и они буду посвећени истином (Јн. 17, 17,19).

267. КАКО ЦРКВА МОЖЕ БИТИ СВЕТА АКО У ЊОЈ ПОСТОЈЕ ГРЕШНИЦИ?

Црква је Света и поред тог што у њој има оних који греше. Они који су сагрешили, али су се очистили истинским покајањем не сметају Цркви да буде Света, док се непокајани грешници као мртви удови одсецају од тела Цркве, било видљивим актом црквене власти било невидљивим деловањем Суда Божијег, те она и у том погледу чува своју Светост. Избаците злога измећу вас самих (1. Кор. 5,13). Али тврдо стоји темељ Божији, имајући овај печат: Позна Господ оне који су Његови, и: Нека одступи од неправде сваки који призива (исповеда) Име Господње (2. Тим. 2,19).

 

ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

 

1. ЗАШТО ЦРКВУ НАЗИВАМО СВЕТОМ?

2. КАКО ЦРКВА МОЖЕ БИТИ СВЕТА АКО У ЊОЈ ПОСТОЈЕ ГРЕШНИЦИ?

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *