ЧАС 16 – О ХРИСТОВОМ ВАСКРСЕЊУ

210. ЗАШТО СУ СТРАДАЊА И СМРТ ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА ЗА НАС СПАСОНОСНА?

Господ Исус Христос је показао основни доказ тога да су Његова страдања и смрт спасоносни за нас људе тако што је васкрсао и тиме положио темељ и нашем блаженом васкрсењу. Заиста је Христос устао из мртвих, те постаде првенац оних који су умрли (1. Кор. 15, 20).

211. У КОМ СТАЊУ ЈЕ ПРЕБИВАО ИСУС ХРИСТОС НАКОН СВОЈЕ СМРТИ ДО ВАСКРСЕЊА?

О стању у коме се налазио Исус Христос после Своје смрти па до Васкрсења, говори се у следећој црквеној песми: „У гробу телом, у аду душом као Бог, у рају са разбојником, и на Престолу био си, Христе, са Оцем и Духом, све испуњавајући Неописиви“.

212. ШТА РАЗУМЕМО ПОД РЕЧЈУ „АД“?

Реч „ад“ у преводу са грчког означава место лишено светлости (невид). У хришћанском учењу под тиме се подразумева духовна тамница, то јест стање душе која је грехом отргнута од гледања Лица Божијег и од Њему својствене светлости и блаженства (Јуд. 1, 6; Октоих, гл. 5, стихире 2, 4).

213. ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ИСУС ХРИСТОС СИЛАЗИО У АД (ПАКАО)?

Господ Исус Христос је сишао у ад зато да би и тамо проповедао победу над смрћу и да би ослободио душе које су са вером очекивале Његов Долазак.

214. О овоме у Светом Писму постоји следеће сведочанство: Зато и Христос један пут за грехе наше пострада, Праведник за неправеднике, да нас приведе Богу, усмрћен телом а оживевши духом, којим и сиђе и проповеда духовима у тамници (1. Петр. 3, 18-19).

215. ОДАКЛЕ СУ УЗЕТЕ РЕЧИ СИМВОЛА ВЕРЕ „и КОЈИ ЈЕ ВАСКРСАО У ТРЕЋИ ДАН ПО ПИСМУ“?

Речи Символа вере „И Који је васкрсао у трећи дан по Писму“ узете су из Посланице Коринћанима: Јер вам најпре предадох што и примих, да Христос умре за грехе наше по Писму, и да би погребен, и да је устао у трећи дан, по Писму (1. Кор. 15, 34).

216. ШТА ЗНАЧЕ РЕЧИ „ПО ПИСМУ“?

Речима „по Писму“ означава се то да је Исус Христос умро и васкрсао управо онако, како је о томе пророчки написано у књигама Старог Завета.

217. На пример, у 53-oj глави књиге пророка Исаије опширно и подробно представљени су смрт и страдање Исуса Христа: Он би рањен за наше грехе и мучен за наша безакоња; казна на Њему беше ради нашега мира и раном Његовом ми се исцелисмо (Иса. 53, 5). О Васкрсењу Христовом Апостол Петар наводи речи 15ог псалма: Јер нећеш оставити душу Моју у аду, нити ћеш дати да Светац Твој види труљење (Дап. 2, 27).

218. ДА ЛИ У СВЕТОМ ПИСМУ ПОСТОЈИ УКАЗИВАЊЕ ДА СПАСИТЕЉ ТРЕБА ДА ВАСКРСНЕ У ТРЕЋИ ДАН?

У Светом Писму Старог Завета постоји указивање и на то да је Исус Христос требало да васкрсне управо у трећи дан. Пророчку слику овога представио је пророк Јона: И би Јона у утроби китовој три дана и три ноћи (Јона 2, 1).

219. НА КОЈИ НАЧИН СУ ЉУДИ САЗНАЛИ ДА ЈЕ ИСУС ХРИСТОС ВАСКРСАО?

О томе да је Исус Христос васкрсао људи су сазнали на следећи начин. Војници који су чували Његов гроб, са ужасом су то сазнали када је Анђео Господњи одвалио камен којим је био покривен Његов гроб, при чему је дошло до великог земљотреса. Такође, Анђели су о Васкрсењу Христовом обавестили Марију Магдалину и још неке. Сам Исус Христос се на дан Свога Васкрсења јавио многима: мироносицама, Апостолу Петру, двојици ученика који су ишли у Емаус, и коначно свим апостолима који су се налазили у кући којој су врата била затворена. После тога се током четрдесет дана јављао више пута; једнога дана Он јавио се пред више од петсто људи одједном (1. Кор. 15, 6).

220. ЗАШТО СЕ ИСУС ХРИСТОС ЈАВЉАО АПОСТОЛИМА НАКОН ВАСКРСЕЊА ТОКОМ ЧЕТРДЕСЕТ ДАНА?

Исус Христос се након Свога Васкрсења јављао Апостолима током четрдесет дана како би наставио да их поучава тајнама Царства Божијега (Дап. 1, 3).

ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

 

1. ЗАШТО СУ СТРАДАЊА И СМРТ ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА ЗА НАС СПАСОНОСНА?

2. У КОМ СТАЊУ ЈЕ ПРЕБИВАО ИСУС ХРИСТОС НАКОН СВОЈЕ СМРТИ ДО ВАСКРСЕЊА?

3. ШТА РАЗУМЕМО ПОД РЕЧЈУ „АД“?

4. ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ИСУС ХРИСТОС СИЛАЗИО У АД (ПАКАО)?

5. ОДАКЛЕ СУ УЗЕТЕ РЕЧИ СИМВОЛА ВЕРЕ „и КОЈИ ЈЕ ВАСКРСАО У ТРЕЋИ ДАН ПО ПИСМУ“?

6. ШТА ЗНАЧЕ РЕЧИ „ПО ПИСМУ“?

7. ДА ЛИ У СВЕТОМ ПИСМУ ПОСТОЈИ УКАЗИВАЊЕ ДА СПАСИТЕЉ ТРЕБА ДА ВАСКРСНЕ У ТРЕЋИ ДАН?

8. НА КОЈИ НАЧИН СУ ЉУДИ САЗНАЛИ ДА ЈЕ ИСУС ХРИСТОС ВАСКРСАО?

9. ЗАШТО СЕ ИСУС ХРИСТОС ЈАВЉАО АПОСТОЛИМА НАКОН ВАСКРСЕЊА ТОКОМ ЧЕТРДЕСЕТ ДАНА?

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *