ЧАС 14 – О БОГООВАПЛОЋЕЊУ

169. ДА ЛИ ЈЕ ЉУДИМА ОСТАЛА НАДА НА СПАСЕЊЕ?

Када су први људи исповедили пред Богом свој грех, Бог им је, по милосрђу Своме, дао наду на спасење.

170. У ЧЕМУ СЕ САСТОЈАЛА ТА НАДА?

Ова нада се састојала у томе што је Бог обећао да ће семе жене газити главу змије (тј. да ће је поразити, уништити) (1. Мојс. 3, 15).

171. ШТА ЗНАЧИ ТО ОБЕЋАЊЕ?

Ово значи да ће Господ Исус Христос победити ђавола који је обмануо људе, те да ће их избавити од греха, проклетства и смрти.

172. ЗАШТО ЈЕ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС НАЗВАН „СЕМЕНОМ ЖЕНЕ“?

Господ Исус Христос је назван „Семеном Жене“, јер се на земљи родио од Пресвете Дјеве Марије, без учешћа мужа.

173. КАКВА ЈЕ БИЛА КОРИСТ ЗА ЉУДЕ У ОВОМ ОБЕЋАЊУ?

Корист од овог обећања била је та, што су људи могли спасоносно да верују у Спаситеља Који ће доћи, као што ми верујемо у Онога Који је дошао.

174. ДА ЛИ У СТАРА ВРЕМЕНА СВИ ЉУДИ ВЕРОВАЛИ У СПАСИТЕЉА КОЈИ ДОЛАЗИ?

У стара времена мало је људи веровало у Спаситеља Који долази; већина их је заборавила обећање Божије о Спаситељу.

175. ДА ЛИ ЈЕ БОГ ПОНАВЉАО ЉУДИМА СВОЈЕ ОБЕЋАЊЕ?

Бог је то обећање поновио не једном. Аврааму је, на пример, обећање о Спаситељу дао следећим речима: И благословиће се у семену твоме сви народи на земљи (1. Мојс. 22, 18). Исто обећање Он је после поновио пророку Давиду следећим речима: Подигнућу семе твоје након тебе… и утврдићу престо царства Његовог довека (2. Сам. 7,12-13).

176. ШТА ПОДРАЗУМЕВАМО ПОД РЕЧЈУ „ОВАПЛОЋЕЊЕ“?

Под речју „оваплоћење“ подразумева се то да је Син Божији узео на Себе људско тело, осим греха, и да је постао човек, не престајући да буде Бог.

177. Реч „оваплоћење“ позајмљена је из речи јеванђелисте Јована: И Логос (Реч) постаде тело (Јн. 1,14).

178. ЗАШТО ЈЕ О СИНУ БОЖИЈЕМ ТАКОЂЕ РЕЧЕНО ДА ЈЕ „ПОСТАО ЧОВЕК“?

Након што је за Сина Божијег речено да се оваплотио, Символ вере додаје да је „постао човек“. Ово је учињено зато да неко не би помислио како је Син Божији примио само плот, тј. тело, него да би прихватили да је у Њему Савршени Човек, који се састоји из душе и тела.

179. О овоме постоји сведочанство Светог Писма. Апостол Павле пише: Један је посредник између Бога и људи, Човек Исус Христос (1. Тим. 2,5).

180. КОЛИКО ПРИРОДА ИМА У ГОСПОДУ ИСУСУ ХРИСТУ?

Господ Исус Христос нема само једну природу. У Њему се нераздељиво и несливено налазе две природе, Божанска и човечанска, и саобразно тим природама – две воље.

181. КОЛИКО ИМА ЛИЦА У ГОСПОДУ ИСУСУ ХРИСТУ?

И не постоје два лица, него Једно Лице, Бог и Човек уједно, једном речју – Богочовек.

182. ШТА СЕ У СВЕТОМ ПИСМО ГОВОРИ О ОВАПЛОЋЕЊУ СИНА БОЖИЈЕГ ОД СВЕТОГ ДУХА И ДЈЕВЕ МАРИЈЕ?

О Оваплоћењу Сина Божијег од Духа Светога и Марије Дјеве говори у Светом Писму јеванђелист Лука. Када је Дјева Марија упитала Анђела који јој је објавио Исусово зачеће: Како ће то бити кад ја не знам за мужа! – Анђео јој је одговорио: Дух Свети ће доћи на тебе, и сила Вишњега осениће те; зато и оно што ће се родити биће свето, и назваће се Син Божији (Лк. 1, 3435).

183. КО ЈЕ БИЛА ДЈЕВА МАРИЈА?

Света Дјева Марија потицала је од рода Авраамовог и Давидовог, од којих је, према обећању Божијем, требало да дође Спаситељ. Она је била заручена за Јосифа, који је био од истога рода, како би је он чувао, будући да је била посвећена Богу са заветом да свагда остане Дјева.

184. ЗАШТО ЈЕ ЗОВЕМО УВЕК ДЈЕВОМ?

Пресвета Марија је заиста стално пребивала и остала у девствености – пре но што је родила, у време док је рађала и након што је родила Спаситеља, те се стога и назива Приснодјевом (тј. Свагдадјевом).

185. ЗАШТО ДЈЕВУ МАРИЈУ ЗОВЕМО БОГОРОДИЦОМ?

Православна Црква је Пресветој Дјеви Марији указала част још једним великим именом – Богородица.

186. Ова имена узета су из Светог Писма, из следећих речи пророка Исаије (7, 14) које понавља јеванђелист Матеј: Ето, девојка ће зачети и родиће сина, и наденуће му име Емануил, што ће рећи: с нама је Бог (Мт. 1, 23). Праведна Јелисавета такође назива Пресвету Дјеву Мајком Господа: И откуд мени ово да к мени дође мати Господа мојега?(Лк. 1, 43). Овај назив је заправо исто што и назив Богородица.

187. Пресвета Дјева је Богородицом названа у следећем смислу. Иако се Господ Исус Христос није родио од ње по Божанству Своме, које је вечно, него по човечанској природи, она је достојно названа Богородицом, пошто је Онај Који се од ње родио и у самом зачећу и у рођењу био оно што је увек – истински Бог.

188. КАКВО ЈЕ ДОСТОЈАНСТВО ДЈЕВЕ МАРИЈЕ?

О високом достојанству Пресвете Дјеве Марије треба расуђивати овако. Будући да је Мајка Господа, Она благодаћу и приближавањем Богу, а самим тим и достојанством, превазилази свако створено биће, те је стога Православна Црква поштује више од Херувима и Серафима.

189. ШТА ЈОШ ТРЕБА ПРИМЕТИТИ О РОЂЕЊУ ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА?

У вези са рођењем Господа Исуса Христа од Пресвете Богородице треба приметити и то, да пошто је ово рођење било свето и без греха, оно је било и без бола, јер Бог је Еви као казну за грех одредио да ће рађати у мукама (Преп. Јован Дамаскин, Тачно изложење вере православне. Књ. 4. гл. 14.).

190. ПО КОЈИМ ОБЕЛЕЖЈИМА СУ ЉУДИ МОГЛИ ДА ПРЕПОЗНАЈУ СПАСИТЕЉА КОЈИ СЕ РОДИО?

Провиђење Божије дало је обележја по којима су људи могли да препознају Спаситеља који се за њих родио – то су многа тачна предсказања о различитим околностима Његовог рођења и земаљског живота. На пример, пророк Исаија је предсказао да ће се Спаситељ родити од Дјеве (Иса. 7,14). Пророк Михеј је предсказао да ће се Спаситељ родити у Витлејему, а Јудејци су то предсказање схватали управо тако, још и пре но што су сазнали за догађај (Мт. 2, 46).

После подизања другог храма у Јерусалиму пророк Малахија је предсказао да се Долазак Спаситеља приближава, да ће Он доћи у тај храм и да ће испред Њега бити послан Претеча, налик на пророка Илију, чиме се јасно указује наСсветог Јована Крститеља (Мал. 3, 45). Пророк Захарија је предсказао свечани улазак Христов у Јерусалим (Зах. 9, 9). Пророк Исаија је са изненађујућом јасношћу предсказао Спаситељева страдања (Иса. 53). Пророк Давид је у 22. псалму представио крсна Страдања Спаситељева са таквом тачношћу, као да их је описивао стојећи под самим Крстом. Пророк Данило је 490 година унапред предсказао долазак Спаситеља, Његову смрт на Крсту и разрушење храма и Јерусалима које је након тога уследило, као и престанак приношења старозаветних жртава (Дан. 9).

191. ДА ЛИ СУ ЉУДИ САЗНАЛИ ЗА СПАСИТЕЉА КОЈИ СЕ РОДИО?

Господа Исуса Христа су у време Његовог рођења и живота на земљи заиста многи и на различите начине препознали као Спаситеља. Мудраци са Истока препознали су Га преко звезде, која се уочи Његовог рођења јавила на Истоку. Витлејемски пастири сазнали су за Њега од Анђела, који су им саопштили да се у граду Давидовом родио Спаситељ. Свети праведни Симеон и Ана познали су Га по посебном откривењу од Духа Светога када је, након што су се навршили одређени дани после рођења, био доведен у храм. Јован Крститељ га је на реци Јордан у време крштења препознао по откривењу, по силаску Духа Светога на Њега у виду голуба и по гласу Бога Оца са Небеса: Ово је Син Мој љубљени, Који је по Мојој вољи (Мт. 3,17). Сличан глас чули су Апостоли Петар, Јаков и Јован у време преображења Његовог на гори Тавор: Ово је Син Мој љубљени, Који је по Мојој вољи; Њега слушајте (Мт. 17, 5). Осим тога, многи су Спаситеља препознали по узвишености Његовог учења и нарочито по чудесима која је чинио.

192. КАКВА ЧУДЕСА ЈЕ УЧИНИО ИСУС ХРИСТОС?

Господ Исус Христос је учинио многа чудеса. Људе који су патили од неизлечивих болести или су били поседнути демонима Он је исцељивао у трен ока – једном речју или додиром руке, чак и тако што би само дотакли Његову одећу. Једном са пет а други пут са седам хлебова, Он је у пустињи одједном нахранио неколико хиљада људи. Ишао је по води и речју кротио буру. Васкрсавао је мртве: васкрсао је сина наинске удовице, Јаирову кћер и праведног Лазара – и то четвртог дана након његове смрти.

ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

 

1. ДА ЛИ ЈЕ ЉУДИМА ОСТАЛА НАДА НА СПАСЕЊЕ?

2. У ЧЕМУ СЕ САСТОЈАЛА ТА НАДА?

3. ШТА ЗНАЧИ ТО ОБЕЋАЊЕ?

4. ЗАШТО ЈЕ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС НАЗВАН „СЕМЕНОМ ЖЕНЕ“?

5. КАКВА ЈЕ БИЛА КОРИСТ ЗА ЉУДЕ У ОВОМ ОБЕЋАЊУ?

6. ДА ЛИ У СТАРА ВРЕМЕНА СВИ ЉУДИ ВЕРОВАЛИ У СПАСИТЕЉА КОЈИ ДОЛАЗИ?

7. ДА ЛИ ЈЕ БОГ ПОНАВЉАО ЉУДИМА СВОЈЕ ОБЕЋАЊЕ?

8. ШТА ПОДРАЗУМЕВАМО ПОД РЕЧЈУ „ОВАПЛОЋЕЊЕ“?

9. ЗАШТО ЈЕ О СИНУ БОЖИЈЕМ ТАКОЂЕ РЕЧЕНО ДА ЈЕ „ПОСТАО ЧОВЕК“?

10. КОЛИКО ПРИРОДА ИМА У ГОСПОДУ ИСУСУ ХРИСТУ?

11. КОЛИКО ИМА ЛИЦА У ГОСПОДУ ИСУСУ ХРИСТУ?

12. ШТА СЕ У СВЕТОМ ПИСМО ГОВОРИ О ОВАПЛОЋЕЊУ СИНА БОЖИЈЕГ ОД СВЕТОГ ДУХА И ДЈЕВЕ МАРИЈЕ?

13. КО ЈЕ БИЛА ДЈЕВА МАРИЈА?

14. ЗАШТО ЈЕ ЗОВЕМО УВЕК ДЈЕВОМ?

15. КАКВО ЈЕ ДОСТОЈАНСТВО ДЈЕВЕ МАРИЈЕ?

16. ШТА ЈОШ ТРЕБА ПРИМЕТИТИ О РОЂЕЊУ ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА?

17. ПО КОЈИМ ОБЕЛЕЖЈИМА СУ ЉУДИ МОГЛИ ДА ПРЕПОЗНАЈУ СПАСИТЕЉА КОЈИ СЕ РОДИО?

18. ДА ЛИ СУ ЉУДИ САЗНАЛИ ЗА СПАСИТЕЉА КОЈИ СЕ РОДИО?

19. КАКВА ЧУДЕСА ЈЕ УЧИНИО ИСУС ХРИСТОС?

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *