Sveti Starac Porfirije Kavsokalivit – Padajte s nogu od umora trudeći se za Hrista i za Crkvu Njegovu…

Sveti Starac Porfirije Kavsokalivit – Padajte s nogu od umora trudeći se za Hrista i za Crkvu Njegovu…

Ovih dana sve pravoslavne hrišćane obradovala je vest – veliki Starac i Hristov čovek, Porfirije Kavsokalivit je pribrojan Horu Svetih. Uoči dana njegovog proslavljanja želeli smo da podelimo sa vama neke od njegovih misli koje se tiču misije i odnosa sa bližnjim. Čuvena i sveta je njegova misao: „Radite neprestano i neumorno, jurite i stižite svuda, svima propovedajte Hrista, padajte s nogu od umora trudeći se za Hrista i za Crkvu Njegovu, ne žalite svoju mladost… Sve dajte za Hrista i za Crkvu Njegovu! Ona treba da raste, a mi da se smanjujemo smirenošću…“

 * * * * *

„Vidim Hrista kako hodi srpskom zemljom i odabira one koji su Njegovi“.

http://svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/StaracPorfirije/StaracPorfirije01.htm

„U besedama nemojte da govorite mnogo o religijama – i tada ćete pobediti. Dozvolite čoveku koji ima drugačije mišljenje da se izlije, govori i govori… Neka on oseti da se susreo sa spokojnim čovekom. Delujte na njega svojom dobronamernošću i molitvom, a zatim recite nekoliko reči. Nećete uraditi ništa ako budete govorili oštro, ako na primer kažete „Ti lažeš!“ Šta će od toga biti?

Vi ste kao ovca među vukovima (Mt. 10:16). Šta da činite? Spolja budite mirni i molite se u sebi. Budite spremni, budite obrazovani, budite hrabri ali uz svetost, krotost i molitvu. Da biste međutim ovako postupali, potrebno je da budete sveti“.

 http://www.pravoslavie.ru/put/66252.htm

„Jednom mi je Starac rekao: „Ti si pobožan čovek. I želiš da nateraš svoje bliske ljude da budu isto tako duboko verujući i pobožni ljudi kao i ti. Misliš da ćeš tako uspeti nešto? Samo će biti štete. Prinuđivanje izaziva otpor kod ljudi. Ti govoriš čoveku „učini to“, a on ne želi jer si mu to ti rekao. U njemu se podiže talas otpora i on će ignorisati tvoje reči. Međutim, ako bližnji primeti da i ti sam činiš nešto, onda će možda i on početi da čini nešto. Čovek te posmatra i razmišlja: „Ako on to čini i ja ću“.

http://www.e-reading.co.uk/bookreader.php/1008835/Kavsokalivit_-_Deti_i_molodezh._Po_sochineniyam_Afonskogo_starca_Porfiriya_Kavsokalivita.html

„Ćutke se moli za sve. Za čitavu Crkvu, za sveštenstvo, za monahe. Naša Crkva danas prolazi kroz krizu.“

http://svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/StaracPorfirije/StaracPorfirije52.htm

 

„Fanatizam nema veze sa Hristom. Budi istinski hrišćanin! Tada nećeš nikoga pogrešno razumeti nego će tvoja ljubav sve pokrivati. I prema inovernom budi hrišćanin. To znači: poštuj ga na učtiv i plemenit način, ne obazirući se na njegovu religiju. Možeš se naći pri ruci muslimanu u nevolji, razgovarati i družiti se s njim. Treba da poštuješ tuđu slobodu. Kao što Hristos stoji pred vratima i kuca, ali ih ne otvara silom nego čeka da ga duša čovekova sama slobodno primi, tako i mi treba da se odnosimo prema svakoj ljudskoj duši. U misionarskoj delatnosti treba primenjivati istančane metode kako bi druge duše primile ono što im nudimo – reči ili knjige – bez rđavih reakcija. Još nešto: što manje reči. Reči paraju uši, a često i nerviraju ljude. Odjek, naprotiv, nalaze molitva i život. Život ushićuje, preporađa i preobražava, dok reči ostaju besplodne. Najbolji misionarski rad ostvaruje se našim primerom, ljubavlju i blagošću.

http://www.pouke.org/verujem/index.php?topic=3575.20;wap2

„Moj prijatelj i ja pođemo da završimo jedan posao u manastiru; sa nama u automobilu bio je i starac Porfirije. Jednog trenutka shvatih da prolazimo pokraj imanja koje su posedovali Jehovini svedoci. Osetih kako me obuzima potištenost i odvratnost zbog dušegubnog delovanja tih sektaša, koji, umesto da se pokaju zbog svojih greha, nastoje da pokolebaju veru u Hrista kod onih „za koje je Hristos umro i vaskrsao“. Starac je samo ćutao. Jednog trenutka zapitah se šta li Starac misli o ovome. Zar se ne gnuša posmatrajući te ljude i njihova dela? No, odmah začuh Starca kako mi govori: „Bog neka se smiluje i tim jadnim lažnim Jehovinim svedocima. Neki hrišćani ih se gnušaju, neki se prepiru sa njima i kore ih, neki ih, opet, gone na sudove. Na taj način se sektaštvo, međutim, ne može suzbiti. Znate li kako se ono suzbija? Tako što mi treba da postanemo sveti“.“

http://svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/StaracPorfirije/StaracPorfirije183.htm

Rubrika: Misionarska literatura, Hristovi misionari

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Nije ostavljena mogućnost za pisanje komentara.