Projekat „Ohridski Prolog za misionara!“

Projekat „Ohridski Prolog za misionara!“

Dragi oci, braćo i sestre,

Pomozite projektu Pravoslavnog misionarskog centra „o. Danil Sisojev“, pomozite duhovno uzrastanje pravoslavnih misionarskih parohija po svetu! Pročitajte o čemu se radi!

* * * * *

Smatramo i verujemo da je sveti Nikolaj Srpski bio veliki misionar, možda jedan od najvećih pravoslavnih misionara dvadesetog veka. U našim prethodnim tekstovima pokazali smo da je sveti Vladika imao vrlo razvijenu misionarsku svest i da je prilozima pomagao pravoslavnu misiju u Indiji. Njegove sjajne knjige „Indijska pisma“, „Teodul“, molitve za spasenje kineskog i japanskog naroda, za spasenje Persijanaca (zoroastrijanaca) svedoče o njegovoj velikoj ljubavi prema tim narodima ali i još jednom, po našem mišljenju, potvrđuju velike duhovne darove koje je sveti Nikolaj imao. Verujemo da je on je jasno znao i video da će u 21. veku Pravoslavlje početi da se širi među narodima Azije. Pravoslavne misije na Tajlandu, Filipinima, u Indoneziji, u Pakistanu, sada sve više i u samoj Indiji potvrđuju ono što je sveti Nikolaj decenijama unazad osećao i znao.

Svi dobro znamo koliko nam „Ohridski Prolog“ pomaže i koliko je pomagao na početku našeg puta ka Hristu, koliko je duhovne snage davao, utehe u teškim trenucima sumnje i kolebanja i koliko oduševljenja kada čovek čita Žitija Svetih sa poukama i tumačenjima stihova iz Svetog Pisma.

Pravoslavni misionarski centar pokreće projekat kupovine „Ohridskog Prologa“ na engleskom jeziku i slanja pravoslavnim misionarima u zemljama gde Pravoslavlje tek počinje da se propoveda. Kupovina dva toma (I + II) košta 85,46 dolara. Jedan naš brat je kupio „Ohridski Prolog“ za četiri pravoslavna sveštenika u Pakistanu i jednog pravoslavnog čteca u Indiji koji su prezahvalni i oduševljeni poklonom.

Sveštenik Kiril Šahzad iz Sargode nam je javio da je na Liturgiji čitao Prolog svojoj pastvi, o.Josif Faruk iz Sahivala je pisao da mu je Prolog izuzetno štivo za pripremu propovedi, o.Jovan Tanver iz Lahora je bio prezahvalan… Čtec Siluan iz Bangalora koji poučava decu iz sirotišta u tom gradu kaže da mu Prolog leži kraj jastuka. Verujemo da je, zahvaljujući rečima i molitvama svetog Nikolaja, ovih dana i direktor tog sirotišta prešao u Pravoslavnu Crkvu iz rimokatolicizma.

Molimo Vas, ako možete, pomozite. Kupovinom i slanjem Prologa u zemlje gde Pravoslavlje počinje da sija, čitava pravoslavna zajednica će imati koristi od pouka našeg svetog Nikolaja, Zlatousta Srpske Crkve. Danas je teška materijalna situacija, ali zato može da se javi i više ljudi koji bi svojim zajedničkim prilozima sakupili sredstva za kupovinu jednog Prologa.

Blaženi milostivi, jer će biti pomilovani. Kakvom mjerom mjerite, onakvom će vam se mjeriti.“  (Mt. 5:7, 7:2), reči su našeg Spasitelja. Možda na ovaj način možete pomoći da se molitve za vašeg bližnjeg uznesu još brže do Prestola Tvorca, pomoći dušama vaših bliskih koji su se upokojili…

Ako ima otaca, braće i sestara koji su zainteresovani, molimo vas pišite na [email protected] (pišite latinicom), poslaćemo vam sve detalje kao i adrese misionara kojima se Prolog šalje.

 

Stanoje Stanković

urednik Pravoslavnog misionarskog centra „o. Danil Sisojev“

 

 

 

Rubrika: Pomogli smo..., Projekat 500x100

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Nije ostavljena mogućnost za pisanje komentara.