Материјал за мисионарењe

Православни мисионарски центар „о.Данил Сисојев“ покренуо је мисионарски пројекат у коме сви заједно можемо учествовати. Сви смо ми чеда Цркве и сви желимо да што више наших сународника пронађе онај драгоцени Бисер који смо и ми нашли – Христа Бога и Његову Свету Православну Цркву. Упознајте се са идејом нашег центра, и ако желите да учествујете и подржите, јавите нам се!

У убрзаном ритму савременог живота, непрестаног недостатка времена, мноштва обавеза, човек нема много времена за дијалог са мисионаром на улици или на неком другом месту. Уколико ипак има времена, тада ће летак свакако бити од користи да сазна за Бога, да чује живу реч Божију која ће сама мењати човека, ако само човек то буде желео.

Задатак мисионара је да посведочи живу реч Божију, чак и на само једном оваквом листу папира, како би још једном позвао човекову савест, да човек поново стане пред избор добра и зла.

Мисија је дело свих нас иако то може бити многима тешко. Али, као и за свако друго дело, треба да пробамо да мисионаримо и да осетимо како то изгледа. „Укус“ мисионарења не може да се пореди ни са чим.

Сваки ЛЕТАК је ШАНСА ЗА СПАСЕЊЕ!

Сваки ЛЕТАК је бацање удице са надом да ће се човек одазвати на позив за вечни живот са Богом!

Сваки ЛЕТАК је сејање семена горушичиног са надом да ће пасти на добро тле!

Многи православни хришћани осећају потешкоћу у дијалогу са неверујућим, заблуделим и нецрквеним људима. Летак може да буде одличан помоћник у томе, јер оно што не можете да кажете Ви, летак ће рећи за Вас. Често нас Бог ставља у ситуације када је потребно говорити и проповедати, штитити Цркву или одговорити на питање о Истини. Често нисмо спремни да дамо одговор „са кротошћу и страхом“. Међутим, ако са собом носите 5-10 оваквих летака и искористите их у погодном тренутку, онда ће Вам једним делом они сами помоћи у датој ситуацији.

Пријатни дизајн летка, преклопљен на три дела, као и Ваш пријатан приступ могу да учине да саговорник узме летак и да га прочита – одмах или накнадно. Даље је већ до човекове савести. Колико ће човек дозволити Богу да делује у његовом срцу.

1. Сигурно у Вашем храму за празнике Христовог Рођења, Богојављања, Васкрса, Крсних слава дође велики број људи који нису уцрквењени – да узме Свету воду, запали свећу, освети славске колаче. То је време када „риба сама улази у мреже и како је могуће да се не улови?“ У овоме ће Вам помоћи летак „Неопходни су Исповест и Причешће“.

Летак „Неопходни су Исповест и Причешће“ можете преузети овде.

(Црно-белу верзију летка можете преузети овде.)

2. Сигурно сте имали прилике да разговарате са некрштеним људима, муслиманима, атеистима, будистима. Ко су Вам суседи у згради или кући поред? Ко Вас вози таксијем или улази у Ваш аутомобил? Ко је Ваш случајни сапутник у градском превозу, аутобусу, возу или авиону? Желите да се тај човек спаси или погине? Ако му желите спасење немојте се устручавати да му дате летак „Вечни Бог Вас зове к Себи“ или „Живот је избор!“. Уопште није тешко повести разговор о вери и религији.

Летак „Вечни Бог Вас зове к Себи“ можете преузети овде.

(Црно-белу верзију летка можете преузети овде.)

Летак „Живот је избор“ можете преузети овде.

(Црно-белу верзију летка можете преузети овде.)

3. Често се у нашем народу сматра да је за човека, што се тиче његовог односа са Богом, довољно само свето Крштење. На жалост, за велику већину људи у нашем народу Крштењем се све и завршава. За много наших сународника посета храму надаље своди се само на паљење свећа, целивање икона и освећење славских колача. Летак „Ако сте се крстили и не знате како да живите даље…“ кратко и приступачно објашњава да Светом Тајном Крштења тек почиње наш духовни живот, ту могу сазнати како на даље да узрастају ка Христу у Његовом Телу – Православној Цркви.

Летак „Ако сте се крстили и не знате како да живите даље…“ можете преузети овде.

Црно-белу верзију летка можете преузети овде.

* * * * *

Да ли Вам се допао пројекат и желите да га подржите? Покажите ову страницу старешини Вашег храма, или одштампајте ове летке и покажите му их. Леци се могу поставити и на очигледном месту и човек који повремено обиђе храм може добити више информација о томе колико је неопходно да учествује у црквеном животу и Тајнама, а не само да запали свеће!

Пошто свештеници често имају превише обавеза и понекад тешко могу да постигну да сами одштампају летке, Православни мисионарски центар „о.Данил Сисојев“ нуди услугу штампања летака и достављања на адресу поручилаца. За више детаља и договор пишите нам.

По цени од само 15 динара по комаду биће Вам доступни мисионарски леци у пуном колору на квалитетном 150 грамском папиру.

Не сме се одлагати Крштење јер се може закаснити, не смемо одлагати исповест из истог разлога, не смемо се заустављати у духовном животу јер се тако можемо лишити награде и бити као слуга који је „закопао таланат“ или налик „лудим девојкама“. Неопходно је да се спремамо за Царство Небеско, важно је да користимо наше земаљско време за сејање доброг семена, потребно је да се свакога дана подсећамо на наш главни задатак – да постанемо свети!

Станоје Станковић

Уредник Православног мисионарског центра „о.Данил Сисојев“