Dva Hristova apostola, stubovi SPC u delu spoljašnje misije…

Dva Hristova apostola, stubovi SPC u delu spoljašnje misije…

Trudom i ljubavlju velikog prijatelja našeg misionarskog centra, o.Georgija Maksimova, jednog od najistaknutijih misionara današnjice, dobili smo kratke odlomke iz memoara velikog misionara Ruske Pravoslavne Crkve u Indiji u 20. veku. Iz ovih odlomaka mogu se videti dve jako važne stvari. Kao prvo, da su stubovi SPC u to vreme, koji su kasnije proslavljeni i od Gospoda, imali jako razvijenu misionarsku svest, da su usrdno pomagali sveto delo pravoslavne misije po celom svetu. Druga, jako bitna stvar, jeste da su naši Svetitelji učestvovali u, kako bi ih neki danas zvali, „ekumenističkim“ konferencijama, jer su bili pokrenuti ljubavlju prema braći koja ginu u jeresima. Dakle, iako su i prisustvovali na konferencijama, oni sami nisu bili „ekumenisti“, „papofili“, „izdajnici“, već Učitelji Crkve i naslednici Apostola. Možda je i tada postojala opasnost da ih neko smatra takvima, ali ipak, oni su odlazili na skupove sa pripadnicima drugih konfesija. Odlazili su da bi im javili Hrista, Kakav On zaista i jeste, da im jave da je spasenje jedino i samo u Pravoslavnoj Crkvi i nigde drugo…I uvereni smo da se oni nisu ustručavali da svojoj braći smireno, ali jasno kažu Istinu…

To je jedini motiv koji je blagosloven od Gospoda, kojim su bili pokrenuti i Apostoli da propovedaju Blagu vest. Ako tog motiva nema, sve je uzalud.

Od 1939. do 1941. godine u Indiji se trudio ruski misionar, o.Andronik Elpidinski. U svojim memoarima on govori i o udelu Srpske Crkve u delu Pravoslavne misije u Indiji. 1936. godine Indiju je posetio sveštenomučenik Dositej (Vasić), mitropolit zagrebački. On je bio delegat svetske konferencije u organizaciji Young Men’s Christian Association (YMCA) u Majsoru. Njega je susreo i po Indiji pratio jeromonah Andronik. Njegov arhijerej, mitropolit Evlogije Georgijevski je molio svetog Dositeja da o.Andronika uzvede u čin arhimandrita, što je on i učinio u januaru 1937. godine, dobivši za to takođe i blagoslov od Patrijarha srpskog Varnave.

Za indijsku misiju oca Andronika, sveti Dositej je predao „blagoslov Patrijarha i poklon: dva sveta antiminsa, ikonu i svoju veliku fotografiju sa potpisom. Kasnije mi je u Americi, srpski episkop Nikolaj Ohridski ne jednom govorio: „Kada biste Vi znali kako vas je ljubio patrijarh Varnava!“ Pratio sam mitropolita Dositeja u Bombaj. On mi je ostavio veliku sumu dinara i funti od koje sam živeo i nastavio svoje delo. Iz Srbije je mitropolit Dositej sa episkopom Nikolajem Ohridskim još dva puta slao velike sume novca pred Drugi svetski rat“. (str. 185-186).

 1937. godine katolikos Indijske malankarske (monofizitske) crkve je u pratnji arhimandrita otišao u Englesku na konferenciju u Edinburg. Po pozivu svetog Dositeja, malankarci su u povratku došli i u Srbiju – tamo su boravili sam katolikos i budući mitropolit Teodosije.

 „Indijska duhovna lica su bili gosti države što je za njih bilo potpuno neobično. Kod kuće su bili zadovoljni ako bi im država dozvoljavala da mirno žive i postoje, tako da nisu mogli ni da zamisle za bilo kakvu pomoć od strane države. A ovde su putovali u raskošnim vagonima prugom, svuda su ih susretali sa počastima i civilne i vojne vlasti. Gosti su bili pozvani na jako veliki skup pravoslavnog sveštenstva koji se tada održavao…“ (str. 187).

 „Srpski episkop Nikolaj (Ohridski) je govorio, sa čime se i ja slažem, da u Indiji treba da postoji ne Rimska, ne Sirijska, ne Engleska, već sopstvena, Indijska Crkva“ (str. 251).

Izvor: „Arhimandrit Andronik (Elpidinskiй). Vosemnadcatь let v Indii. M., 2012.“

Rubrika: Misionarska literatura, Hristovi misionari

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Nije ostavljena mogućnost za pisanje komentara.