ЧАС 50 – КАКО УПОТРЕБИТИ УЧЕЊЕ О ВЕРИ И ПОБОЖНОСТИ

605. КАКО СЕ КОРИСТИТИ УЧЕЊЕМ О ВЕРИ И ПОБОЖНОСТИ?

Да би нам учење о вери и побожности било од користи, треба на делу да извршавамо оно што смо сазнали, и то под претњом тешке осуде за неизвршавање. Кад ово знате, блажени сте ако то творите (Јн. 13, 17). А онај слуга који је знао вољу господара својега и није приправио нити учинио по вољи његовој, биће много бијен (Лк. 12, 47).

606. ШТА ТРЕБА ЧИНИТИ, ПРИМЕТИВШИ ГРЕХ У СЕБИ?

Када видимо у себи грех, онда треба не само брзо да принесемо покајање и тврдо да одлучимо да убудуће грех избегавамо, него и да се трудимо, колико је могуће, да изгладимо учињену саблазан или штету одговарајућим добрим делима. Тако је поступио цариник Закхеј када је рекао Господу: Господе, ево пола имања свога даћу сиромасима, и ако кога нечим оштетих, вратићу четвороструко (Лк. 19,8).

Преподобни Јован Лествичник нас упозорава: „Замишљај бестрашће као небески дворац небеског Цара: многе су обитељи унутар града; зид, пак, тог небеског Јерусалима јесте – опроштај грехова. Брзо, браћо, да нађемо улаз у брачну собу тога дворца! Ако нас, (о, несреће!) задржава бреме грешних навика или време које смо провели у греху, онда се бар постарајмо да не будемо лишени какве обитељи у близини брачне собе! Ако још храмљемо, или смо посустали, потрудимо се на сваки начин макар да се нађемо унутар зидова градских. Јер, ко не уђе тамо пре но што наступи крај, боље рећи – ко не пређе преко тог зида, мораће да се настани у пустињи. Због тога се неко и молио, говорећи: Уз Божију помоћ прећи ћу преко зида (Пс.17, 30). И други, као од лица Божијег, вели: Нису ли то греси ваши, који су се испречили између вас и Мене (Ис.59,2)? Развалимо, пријатељи, бедем ове преграде који смо непослушањем на своје зло подигли. Узмимо овде разрешење дуга, јер, у аду нема никога ко би нас могао излечити. Не бавимо се више ничим земаљским, браћо! Ми смо се уписали у људе који се ни о чему земаљском не брину. Нема греха, нема времена, нема бремена којим бисмо се могли изговорити. Онима који примише Господа крштењем поновног рођења, Бог даде власт да буду чеда Божија (Јн.1,12), рекавши: Почините [од земаљских брига] и познајте да сам ја Бог (Пс.45,11) и бестрашће! Њему слава у све векове“ (Лествица, 29,14).

607. КАКО ТРЕБА ПОСТУПИТИ АКО НАМ СЕ УЧИНИ ДА СМО ИСПУНИЛИ НЕКУ ЗАПОВЕСТ?

Када нам се учини да смо извршили неку заповест, треба да предузмемо следећу меру опреза – своје срце треба да управимо по речима Господа нашег Исуса Христа: кад извршите све што вам је заповеђено, говорите: ми смо непотребне слуге, јер смо учинили што смо дужни учинити (Лк. 17, 10).

Како предивно учење о савезу три врлине излаже преподобни Јован Лествичник, обрааћјући се Божанској Љубави: „Објави нам, о, најлепша врлино, где напасаш овце своје, где почиваш у подне (Пес.н.пес.1,6). Осветли нас, напоји нас, води нас, руководи нас, јер, ето, желимо да достигнемо висине твоје. Ти владаш над свима. Ранила си ми душу, па сад не могу више да издржим силину твог пламтења. Одакле да почнем с песмом у твоју част? Ти владаш силом морском, таласање валова морских у бури Ти укроћујеш и умртвљујеш. Ти као рањена војника обараш на тле горду помисао. Мишицом силе своје разбила си непријатеље твоје и љубитеље твоје чиниш непобедивим (Пс.88,10-11).

Горим од жеље да дознам како те је Јаков видео учвршћену на врху лествице (уп. Пост.28,12)! Како је, дакле, изгледао тај пут у висине, реци ми, молим те? Какав је начин и смисао ређања ступњева, оних стуба које постави у срцу своме љубитељ твој (уп. Пс.83,6)? Колико их је, желим да знам? И колико је времена потребно да се сви они пређу? Онај што те је видео и борио се с тобом, известио нас је само о анђелима који воде уз лестве. Ништа друго није хтео, или тачније – није ни могао да открије, ако баш треба сасвим тачно да кажем.

А љубав, та царица, јави ми се као са неба, и рече као да говори на ухо душе моје: „Докле год се, љубитељу мој, не ослободиш од дебљине тела свог, нећеш бити у стању да видиш лепоту моју, онакву каква јесте. А лестве Јаковљеве нека те науче да састављаш духовну лествицу врлина, на чијем сам врху ја учвршћена, као што и велики посвећеник моје тајне рече: Сад остаје ово троје: Вера, нада, љубав… Али од њих највећа је љубав (1.Кор. 13,13)“.

Пењите се, пењите, браћо! Храбро постављајте лестве у срце своје, слушајући онога који је говорио: Ходите, попнимо се на гору Господњу и у дом Бога нашега (Ис.2,3), који усавршава ноге наше да буду као у јелена, и који стоји на висинама (Пс.17,34), да бисмо постали победници на стази Његовој! Трчите, молим вас са оним који је говорио: Потрудимо се, док не достигнемо сви у јединство вере и познања Сина Божијега, у човека савршена, у меру раста пуноте Христове (Еф.4,13), који је, крстивши се у тридесетој години видљивог узраста, достигао тридесети ступањ мислене лествице. Јер, Бог је љубав. Њему приличи песма, Њему власт, Њему сила, пошто јесте, и беше, и биће узрок свакога добра у бесконачне векове. Амин.“ (Лествица, 30, 36-37).

 

ПИТАЊА ЗА ОВАЈ ЧАС:

 

1. КАКО СЕ КОРИСТИТИ УЧЕЊЕМ О ВЕРИ И ПОБОЖНОСТИ?

2. КАКО ТРЕБА ПОСТУПИТИ АКО НАМ СЕ УЧИНИ ДА СМО ИСПУНИЛИ НЕКУ ЗАПОВЕСТ?

Рубрика: Uncategorized

О Аутору ()

Православни мисионарски центар „о. Данил Сисојев“ покренут је на Богојављење 2010. године са циљем да се православни хришћани што више чују и сазнају о испуњавању последње Спаситељеве заповести (Мт. 28:19-20) коју Његова Црква данас извршава. Предлог за стварање самог центра дао нам је Мученик чије име наш центар носи, на неколико дана пре него што је пострадао за Христа. Наш циљ је да, колико је у нашој моћи, помогнемо како спољашњу тако и унутрашњу мисију Цркве. Зато смо покренули једну акцију под називом „500x100“, која за циљ има да окупи 500 ревносних православних хришћана који би донирали 100 динара месечно за потребе мисије Цркве. Ако желите да детаљније прочитате о нашем подухвату, пријавите се ОВДЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *