„Život u Hristu upravo i jeste sama dubina u kojoj čovek treba da živi“ – Sveštenomučenik Danil Sisojev

„Život u Hristu upravo i jeste sama dubina u kojoj čovek treba da živi“ – Sveštenomučenik Danil Sisojev

Rasuđivanje čoveka koji predstavlja obrazac pravoslavnog misionara nam pomaže da ne upadnemo u iskušenje koje se događa kod nekih ljudi – da govoreći o Bogu zaboravljamo na Boga, da govorimo o onome što sami ne živimo. „Carski, srednji put“ je put istinskih misionara i zato je jako važno ono što govori i savetuje o. Danil Sisojev.

* * * * * *

Znate, postoji ogromno iskušenje na koje upozorava prepodobni Jovan Lestvičnik: kada čoveku koji samo što se podigao iz dubine greha đavo našaptava: „eto, ti si već pobedio greh, idi, govori ljudima oko tebe, vrati se svetu, reci onima oko tebe šta si učinio, kako si bio loš i kako si sada postao dobar“.

Znate, to je glavni moto protestanata: „Bio sam loš, narkoman, sada sam postao dobar hrišćanin. Kako je to dobro, vidite kako Isus deluje u meni!“ I celokupna duhovnost protestanta se svodi na objavljivanje tog malog, početnog fragmenta. Na taj način se događa falsifikat: čovek menja bogoopštenje, beskonačno upodobljavanje Bogu za proces propovedanja. Neophodno je propovedati životom, a ne rečima. „Carstvo Božije nije u riječi, nego u sili“ (1 Kor. 4:20), kako je govorio apostol Pavle. Carstvo Božije se ne svodi na nekakvu informaciju. Carstvo Božije predstavlja novi život koji je sišao sa Nebesa na zemlju kroz Duha Svetog. I to je zaista tako.

Međutim, propovedati može samo čovek koji na to ima pravo. Nema svako pravo da propoveda, već samo čovek koji je poslan. Naravno, mi smo dužni da damo odgovor, u obavezi smo da odgovorimo svakom ko nas pita za našu nadu. Međutim, sa druge strane moramo da pamtimo da je osobeno služenje misionarstva samo za ljude koji su poslani od Boga, koji imaju talant za to. Inače, možemo prosto da upadnemo u veliko iskušenje, počećemo da zamenjujemo neprestano upodobljavanje Bogu razgovorima o tome.

Čitao sam mnogo protestantskih knjiga o duhovnom životu, sve one imaju jednu osobinu – izuzetno su primitivne. Protestanti postaju hrišćani i ne znaju šta da rade dalje, zato se kod njih sve događa po principu: „idi, ispričaj dalje sve to isto“.

To nije pravoslavni put. Ako pogledamo pravoslavnu literaturu, more pravoslavne literature – tamo ćemo jako malo naći o tome na koji način propovedati Pravoslavlje. Zato postoji more knjiga o tome kako živeti po Pravoslavlju. To je biblijski prilaz. Biblija govori: „Idite, dakle, i naučite sve narode, krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, učeći ih da drže sve što sam vam zapovjedio; i evo, Ja sam sa vama u sve dane do svršetka veka. Amin“ (Mt. 28:19-20). Mi propovedamo, krstimo i dalje čovek počinje da živi u Hristu. I eto, život u Hristu upravo i jeste sama dubina u kojoj čovek treba da živi, u koju treba da se pogružava.

Kada protestant počinje da izučava Sveto Pismo, on, naravno oseća da ne drži u rukama samo Knjigu. Sveto Pismo jeste živa Reč Gospoda Boga. I čovek počinje tiho da živi, oslanjajući se na Hristove zapovesti, prvi put u životu oseća da ga savest ne osuđuje, tako je, Gospod pomoću naše savesti podstiče naša dobra dela. Šta dalje treba da se dogodi u normalnom slučaju? Čovek treba sebi da postavi pitanje: „A šta još Gospod traži da uradim?“ – naravno da primi Sveto Krštenje u Hristovoj Crkvi (a Ona je jedna – Vaseljenska Pravoslavna Crkva). Čovek radosno treba da prekine sve što radi i otrči u najbliži pravoslavni hram da se krsti.

Međutim, šta se događa sa čovekom protestantom? Prilazi mu satana i govori: „šta, nećeš uspeti sam da se izboriš? Bibliju i sam možeš da čitaš koliko ti je volja, šta će ti Crkva? Vidiš kako ti dobro ide. Tako se događa, da čovek slušajući ovog „druga“ ne ispunjava jedan od najvažnijih uslova za svoje spasenje. I na kraju ide da se prijavi (ili sam organizuje) još jedan protestantski kružok za izučavanje Biblije.

http://vk.com/wall-10268393_3249

Ključne reči:

Rubrika: Nasleđe oca Danila, Sveštenomučenik Danil Sisojev

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *