„Zašto se osuđuje Juda? Jer on je samo ispunio ono što je napisano?“ – Sveti Jovan Zlatoust

„Zašto se osuđuje Juda? Jer on je samo ispunio ono što je napisano?“ – Sveti Jovan Zlatoust

Od početka 19 veka počeli su da se pojavljuju pokušaji opravdavanja Judinog postupka – da je tobož on to uradio u dogovoru sa Gospodom Isusom i da ga njegova „tragična“ uloga stavlja na neki način na posebno mesto u odnosu na ostale Apostole – „Juda je pogubio svoju dušu radi spasenja sveta“. Najvećeg odstupnika i izdajnika pokušavaju da čine dobrotvorom ljudskog roda. Ljudi koji su ostavili Hrista traže opravdanje za svoje odstupništvo. Bog Duh Sveti Koji sve unapred providi, preko Svog vernog sluge, Jovana Zlatoustog, Stuba Crkve vekovima pre pokazuje šta je Istina i daje ujedno i odgovor na sada popularno „Jevanđelje od Jude“.

* * * *

„Ali neko će reći, „ako je napisano da će Hristos tako postradati, zašto se osuđuje Juda? Jer on je samo ispunio ono što je napisano“. No, on to nije činio sa ovom mišlju, nego iz zlobe. Ako ne budeš gledao na cilj i đavola ćeš osloboditi krivice. Ali ne, ne. I jedan i drugi zaslužuju bezbrojne muke, makar se vaseljena spasila. Jer nije nam Judino izdajstvo donelo spasenje, nego mudrost Hristova i Njegov najuzvišeniji Promisao, koji zločine drugih okreće u našu korist. A šta, upitaćeš, da Ga Juda nije izdao? Zar Ga ne bi izdao neko drugi? Da su svi bili dobri, ne bi se ispunio domostroj našeg spasenja. Taman posla. Jer Sam Premudri je znao kako da uredi naše spasenje i da se izdajstvo nije dogodilo. Njegova Premudrost je velika i nedokučiva. Zbog toga, da ne bi neko pomislio da je Juda bio služitelj domostroja (spasenja) Isus ga i naziva najnesrećnijim čovekom“. (Arhiepiskop Averkije Taušev, Pravoslavno tumačenje Novog Zaveta – „Pred Tajnom Blage Vesti“, str. 265)

Rubrika: Misionarska literatura, Hristovi misionari

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Nije ostavljena mogućnost za pisanje komentara.