„Za Apostolom Tomom po Putu svile“ – misionarsko putovanje oca Danila Sisojeva i njegove grupe misionara u Kirgiziju – I deo

„Za Apostolom Tomom po Putu svile“ – misionarsko putovanje oca Danila Sisojeva i njegove grupe misionara u Kirgiziju – I deo

18.  jula sa misionarskog (protivsektaškog) putovanja po Kirgiziji vratio se otac Danil Sisojev sa svojom ekipom uličnih misionara, o kojima smo već pisali. Zajedno sa njima u Kirgiziji je boravio i naš dopisnik, Ekaterina Stepanova. Podrobni opis putovanja čitajte u nastavku, u tekstu  „Stopama Apostola Tome: misionari u Kirgiziji“, a sada Vam predlažemo da pogledate fotoreportažu.

* * * * *

Po predanju krajem prvog veka Sveti Apostol Toma je išao po velikom putu svile iz Palestine u Indiju, koji je prolazio i po teritoriji današnje Kirgizije. U Biškeku se do danas jedna ulica zove Žibek-Žolu – što u prevodu sa kirgizijskog jezika znači – put svile. Sada se u toj ulici gradi katedralni vaskresenjski hram – jedan od dva pravoslavna hrama za celu milionsku prestonicu.

Zajedno sa ocem Danilom u Biškek je došlo 6 misionara iz Moskve, koji su završili kurs „Uličnih misionara“ pri hramu Svetog Apostola Tome na Kantemirovskoj.

Put je bio sa blagoslovom mitropolita Vladimira, upravljajućeg arhijereja taškentske i srednjeazijske eparhije, ali sa jednim uslovom – episkop je molio oca Danila da ne stupa u rasprave sa muslimanima. Zato su misionari sve svoje napore usmerili na dijalog sa sektašima, kojih u Srednjoj Aziji ima veoma mnogo.

Danas je u Kirgiziji registrovano 2400 religioznih organizacija od kojih su 43 pravoslavni hramovi, 800 džamija a sve ostalo su – sekte.

Prvih nekoliko dana misionari su proveli u Biškeku a zatim su se podelili po grupama i putovali po regionima: Oš, Džalal Abad, Karakol i Čopon Ata.

Za deset dana puta misionari su boravili na više od 30 sabranja protestanata raznih struja, propovedali na oblasnom kongresu Jehovinih svedoka, proveli u eparhijalnoj konferencijskoj sali dve trosatne lekcije o Bogu i o Crkvi, diskutovali sa bahajama i predstavnicima crkve Isusa Hrista pod pokroviteljstvom „pomazanika i apostola“ Vasilija Kuzina (veoma raširena sekta u Srednjoj Aziji – oko 30 hiljada sledbenika), a takođe i susretali sa ljudima koji su već napustili sekte.

Otac Danil Sisojev i njegovi misionari na ulici Žibek Žolu – što u prevodu sa kirgizijskog znači – put svile.

Na teritoriji vaskresenjskog hrama. Otac Danil razgovara sa članovima lokalne pravoslavne omladinske organizacije „Grani“.

Otac Danil pokazuje i objašnjava kirgizijskom duhovništvu „Osnove misionarske koncepcije RPC“

Ulični misionari bavili su se svojim omiljenim poslom – izašli su na ulice Biškeka da bi delili poziv na lekcije oca Danila Sisojeva. Ulice sa iskopanim jarkovima su nam bile nekako neobične.

U centru Biškeka.

Ulaz na pijacu Biškeka.

Najlakše je bilo deliti pozive na najmnogoljudnijem mestu – na pijaci.

Na lekciju oca Danila došlo je oko 250 ljudi.

Pravoslavnim Kirgizima otac Danil Sisojev govori o Bogu i Crkvi

Pravoslavni katihizis Svetog Mitropolita Filareta, odštampan za novac misionara u novinskom formatu, nakon što su misionari otkrili da je neophodan za izučavanje Pravoslavlja. Literature u Kirgiziji praktično nema. Ti materijali treba da pomognu lokalnom sveštenstvu u prosvećivanju vernih.

Put je bio anti-sektaški i zato su misionari komunicirali ne samo sa istovernima. Misionari su došli na lokalni kongres Jehovinih svedoka u Biškeku. Na kongresu je bilo oko 2000 ruskogovorećih stanovnika Kirgizije.

Istupaju starešine Jehovinih svedoka.

Otac Danil je u rasi došao na kongres i objašnjava učesnicima u čemu su zablude Svedoka.

Učesnici odlaze nakon kongresa. Žene u kirgizijskim nacionalnim nošnjama.

Misionari su razgovarali sa ljudima koji su izlazili sa kongresa. Uzajamno razumevanje je otežano jer kog sagovornik postoje različiti prevodi Biblije: kod pravoslavnih je sinodalni, a kod sektaša – svoj, takozvani, prevod novog sveta.

Svaki dan su bili susreti po domovima: misionari su dolazili do sektaša ili su sektaši dolazili do misionara.

Prvih nekololiko dana misionari su proveli u Biškeku, zatim su se podelili na grupe i otišli po regionima. Sveštenici sa kartom određuju dalju maršutu.

Čak i u putu misionari su propovedali.

Grad Oš, džamija.

Sveštenik Viktor Reimgan, misionari i Kirgiz.

Rečica u gradu Oš, lokalni „Jordan“, gde odlaze lokalni pravoslavni na Krštenje.

Misionari posećuju protestantske zajednice.

Pravoslavni i luterani porede svoje Simvole Vere.

Rasprava sa luteranom, već tri sata traje.

Mirno porazgovarali sa tumačima Kurana.

Kirgizi na konjima.

Kolibe u planinama. Na 3000 metara nadmorske visine.

U kolibi.

U to vreme druga grupa je propovedala na jezeru Isik – Kul.

http://mission-center.com/index.php?option=com_content&view=article&id=133:2009-11-09-20-03-35&catid=34:2009-11-04-14-33-44&Itemid=61

Rubrika: Iz iskustva misionara, Pravoslavlje u..., Savremena misija Crkve, Hristovi misionari

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *