Vi se bojite smrti i zato ne smete da propovedate? – Sveti Jovan Zlatoust

Vi se bojite smrti i zato ne smete da propovedate? – Sveti Jovan Zlatoust

Predlažemo vašoj pažnji kratke misli Svetog Zlatousta iz njegovog tumačenja Jevanđelja po Mateju u vezi koristi od misije, istrajnosti u njoj, motivima za misiju, najvažnijeg faktora hrišćanske misije, taktici u ophođenju sa mislima…

*

Zašto bismo, reći će Mu, svima i propovedali, ako neće svi poverovati? Da bi, odgovara On, da bi bilo očigledno da sam Ja, sa Svoje strane, ispunio sve što se Mene tiče i da nakoin toga niko ne bi mogao da Me optuži da nije čuo. Sama propoved će svedočiti protiv takvih i oni neće moći da kažu: mi nismo čuli, jer će reč pobožnosti proći celu vaseljenu.

* * *

Ko pre pravog trenutka, govori Hristos, predlaže ljudima uzvišeno učenje i u pravo vreme ih neće naći sposobnim da ga slede, zauvek ih učinivši nekorisnim.

* * *

Vi se bojite smrti i zato ne smete da propovedate? Baš zato i propovedajte jer se bojite smrti. To će vas izbaviti od istinske smrti.

* * *

Ako je dvanaest ljudi obuhvatilo celu vaseljenu, razmisli koliko smo mi loši kada, bez obzira na svu brojnost, ne možemo da ispravimo ostale, mi, koji smo realno dovoljni da postanemo kvasac za hiljadu svetova.

* * *

Nauči se i sam da gledaš celomudreno i ispravi svoje oko. Zaista, ako bismo živeli svi kako bi trebalo, sami neznabošci bi nam se divili više nego čudotvorcima.

* * *

Jedino život blista svuda, jedino se životom i može privući blagodat Duha.

* * *

Zle reči nimalo neće zamračiti vašu svetlost, ako na dužan način budete počeli da živite, ako budete živeli kako priliči ljudima koji su dužni da obrate celu vaseljenu. Pokažite život potpuno dostojan blagodati, da bi vaša blagovest uvek mogla biti opravdana vašim dobrim životom.

* * *

Dužni smo da ne budemo korisni ne samo za sebe same, već i za druge. Ne dobija istu nagradu onaj ko sam ima vrline i onaj ko sa sobom vodi tome vodi i drugog.

* * *

Šta, reći ćeš mi ti, ako neko čini preljubu zar ne treba da kažem da je preljuba zlo? Zar nisam dužan da ispravim razvratnika? Ispravi, ali ne kao neprijatelj, ne kao dušmanin, kažnjavajući ga, već kao lekar koji daje lek. Spasitelj nije rekao: ne zaustavljaj onog koji čini greh, već: ne sudi, to jest, ne budi surovi sudija. Pritom je to rečeno ne za važne i očigledno zabranjene grehe, kao što sam i rekao ranije, već o gresima koji se i ne smatraju za grehe.

* * *

Kako će je on ispraviti (svoju ženu)? Dostići će cilj ako joj ne bude zabranjivao sve odjednom, već će početi sa onim čemu nije posebno privezana. Ako budeš hteo odjednom da je ispraviš, uopšte nećeš uspeti.

 

Ključne reči:

Rubrika: Misionarska literatura

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *