Veliko saborno krštenje u Južnoj Africi

Veliko saborno krštenje u Južnoj Africi

( Istorijski značajan i vredan događaj za Pravoslavlje u Africi – do sada najmasovnije saborno krštenje u Južnoj Africi, Johanesburgu – 42 novokrštena pripadnika lokalnog afričkog stanovnistva )

Još jedna velika duhovna radost i izuzetan duhovni događaj, obradovali su i ukrepili sve pravoslavne hrišćane Južne Afrike. Dan posle proslave sv. Nikolaja Arhiepiskopa Mirlikijskog Čudotvorca, obavljeno je do sada najmasovnije saborno krštenje pripadnika lokalnog crnačkog stanovništva u Južnoj Africi. Nacalstvovao je Njegovo Visokopreosvestenstvo Mitropolit Johanesburga i Pretorije g. Serafim, a sasluživalo je desetak sveštenika i đakona mitropolije johanesburske
Krštenje je obavljeno u školi sv. Atanasija koja se nalazi u Tembisi u kojoj srpski monasi koji služe u Johanesburgu, poslednjih nekoliko godina predaju pravoslavnu veronauku. Tog dana, na sv. Amvrosija Milanskog, krštene su 42 duše iz plemena Zulu, Cvane ( Tswane ) i Sutu ( Sotho ). Oni su se pripremali godinu dana za primanje ove velike Svete Tajne Crkve Pravoslavne. Prvo su učili o Pravoslavlju od oca Stivena ( đakona Aleksandrijske Patrijarsije ) i oca Pantelejmona ( starešine srpskog hrama u Johanesburgu ), a poslednjih nekoliko meseci, sa blagoslovom Mitropolita Serafima, u školi je redovno propovedao i služio otac Johanes – pravoslavni sveštenik iz plemena Zulu.
Otac Johanes je prvo bio pripadnik nekanonske Episkopalne Pravoslavne Crkve u Južnoj Africi, a zatim je pohađao Seminariju Patrijarha Petra Sedmog u Johanesburgu u kojoj su kasnije srpski monasi predavali Žitija Svetih i Istoriju Srpske Pravoslavne Crkve. Pravoslavni sveštenik je postao 2003. godine. Rukopoložio ga je Mitropolit Johanesburga i Pretorije g. Serafim. Pre dva meseca, o. Johanes je dobio mitropolitov blagoslov da jednu školsku učionicu pretvori u pravoslavnu kapelu koja je osveštana i u kojoj se od tada redovno vrse bogosluženja. U toj improvizovanoj kapeli o. Johanes je konačno pripremio zainteresovane učitelje, roditelje i đake za primanje Pravoslavne vere kroz Svetu Tajnu Krštenja.
Trud pravoslavnih sveštenika sa blagoslovom nadležnog mitropolita, urodio je plodom kroz ovo najmasovnije saborno krštenje koje je obavljeno ikada do sada u Južnoj Africi, a verovatno i šire na afričkom kontinentu. Kumovi na krštenju su bili prisutni Grci, Srbi i služašči svestenici i đakoni. Izuzetno važno je da se ovom prilikom krstila i vlasnica škole sv. Atanasija gđa. Berta Mocvane što uliva veliku nadu da će se Pravoslavlje u ovoj školi još više učvrstiti i među onima koji se još nisu krstili, a da će se zatim iz škole sv. Atanasija još više širiti po ovom crnačkom predgrađu Johanesburga u kome po nekim procenama živi više od 700 000 stanovnika.

Neka bi sv. Atanasije Aleksandrijski, sv. Amvrosije i sv. Nikolaj zajedno sa svim svetiteljima po kojima su novokršteni dobili imena, rukovodili i utvrđivali u svetoj Pravoslavnoj veri nova četrdeset dva pravoslavna hrišćanina iz Tembise da budu primer ostalim svojim sunarodnicima i neka bi dao Bog da ova škola zajedno sa novokrštenima bude plodna njiva Gospodnja iz koje će se rađati novi pravoslavni hrišćani, a naša sveta Pravoslavna vera uzrastati i razvijati u Južnoj Africi i na celom afričkom kontinentu.

nedostojni arhimandrit
Pantelejmon
starešina hrama sv. ap. Tome u Johanesburgu

Rubrika: Pravoslavlje u..., Savremena misija Crkve

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *