Važno je nalaziti dobrovoljce iz redova parohijana… – Patrijarh moskovski Kiril

Važno je nalaziti dobrovoljce iz redova parohijana… – Patrijarh moskovski Kiril

Predlažemo vašoj pažnji razmišljanja Patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila, razmišljanje iz koga zaista može mnogo da se nauči, gde Njegova Svetost, Patrijarh-misionar daje odlične, iskustvom proverene, ideje kako da se poboljša i pokrene unutrašnja misija Crkve.

* * * * *

„Prosvećivanje parohijana treba da počne sa katehizacijom pred Tajnom Krštenja, i naravno, ne treba sa time ni da se završi. Potrebno je iskoristiti svaku mogućnost da se ljudi nauče, da im se prenesu osnove Hristove vere, jevanđelskih istina.

Za čuđenje je, međutim, još uvek ima slučajeva sličnih onom koji opisuje protojerej Vladimir Divakov: „Na Veliku Subotu, kada ljudi, čak i malocrkveni, streme da dođu u hram, već u 14-15 časova nalaze da je hram zatvoren, tobož radi čišćenja što jako ožalošćuje ljude. Upravo u takvim danima je i potrebno baviti se misionarskom delatnošću: deliti letke koji govore o Prazniku kao i drugu religioznu literaturu“. Ubeđen sam da je ogromna većina starešina hramova koji su ovde prisutni u potpunosti saglasna sa stavom oca Vladimira i neka se oni oni koji su u navedenom primeru prepoznali svoj hram – u narednoj godini isprave.

Ključnu ulogu u razvoju prosvetne delatnosti parohije ima misionar – katehizator. Pritom je važno nalaziti i privlačiti dobrovoljce iz redova parohijana. Ja znam za uspešne primere hramova gde se tako i događa. Izuzetno je važna uloga radnika u crkvenim prodavnicama koji, po pravilu, prvi susreću čoveka koji dolazi u hram. Dobro je što se sada, kao ispunjenje odluka sa prethodnih eparhijskih skupova, u nekim eparhijama organizuju seminari za crkvene radnike. Takvi seminari po mom mišljenju treba da imaju praktični karakter: na primer – kako pravilno započeti razgovor sa čovekom kome je tek umro bliski čovek – očigledno je da se taj razgovor ne može svesti samo na predlog da se zakaže pomen, četrdesetodnevno pominjanje, godišnji pomen i tome slično, već mora da bude i sredstvo podrške čoveka u teškoj situaciji, sa ukazivanjem da molitva i učešće u bogosluženjima mogu pomoći da se izdrži žalost koja ih je zadesila i olakša udeo tek preminulog čoveka“.

DOKLAD Patriarha Moskovskogo i vseя Rusi KIRILLA
na eparhialьnom sobranii goroda Moskvы,
20 dekabrя 2013 goda

Rubrika: Iz iskustva misionara, Hristovi misionari

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Nije ostavljena mogućnost za pisanje komentara.