Vaskršnja poseta školi Sveti Atanasije u Tembisi

Vaskršnja poseta školi Sveti Atanasije u Tembisi

Srpska Crkveno-školska opština Sveti Sava prikupila Vaskršnje poklone

Južna Afrika – Johanesburg (predgrađe Tembisa) – 12. april 2010. godine

U ponedeljak 12. aprila 2010. godine, (na Pobusani ponedeljak), Srbi Južne Afrike, parohijani Crkveno-školske opštine Sveti Sava u Johanesburgu su na čelu sa svojim duhovnim vođom arhimandritom Pantelejmonom, još jednom pokazali da su narod bogoljubiv, bratoljubiv, srdačan, velikodušan, iskren, saosećajan i spreman na svako dobro delo i ljubav prema bližnjima bilo koje da su nacionalne pripadnosti ili boje kože.

Najviše dobrotom i nesebičnim trudom našeg parohijanina Dobrivoja Stanisavljevića i uz pomoć ostalih parohijana, naša Crkveno-školska opština u Johanesburgu je prikupila preko 200 Vaskršnjih poklona za siromašne đake u Tembisi. Svi pokloni su bili lepo upakovani i na njima je vidljivo naznačeno za koji pol i uzrast školske dece je poklon namenjen. Škola sveti Atanasije u Tembisi broji preko 200 đaka, nastavnika i članova školskog odbora. O školi se duhovno brine lokalni pravoslavni sveštenik otac Johanes (Rakumako) kome pomaže Misionarski Odbor naše pravoslavne mitropolije, čiji član je i otac Pantelejmon.

U školskom dvorištu oca Pantelejmona i njegove pomoćnike Natašu i Pola, su sa ljubavlju i pesmom dočekali svi đaci, nastavnici i otac Johanes. Sam prilaz školi, školsko dvorište i pogled na učionice ostavljaju mučan utisak i svedoče o teškim uslovima za život i rad koji vladaju u siromašnom naselju Tembisa. Utoliko je radost dece i iskreno prijateljstvo i zahvalnost ovih ljudi značajnija i veća, a nas koji živimo u daleko boljim životnim uslovima opominje da je najvažnije od svega da budemo ljudi, kako nas je celog života učio naš blaženoupokojeni Patrijarh Pavle.

Vlasnica škole gđa. Anastasija (Berta) Mocvane je krštena prošle godine sa još četrdesetoro đaka i roditelja. Svake nedelje se služe bogosluženja u improvizovanoj kapeli (učionici), a otac Johanes je, sa blagoslovom mitropolita Serafima, preuzeo od oca Pantelejmona da svaki dan svim đacima predaje časove pravoslavne veronauke. Ove godine se planiraju još češće posete članova Misionarskog Odbora školi u Tembisi i ostalim mestima gde se drže časovi veronauke i gde pravoslavni sveštenici služe službe Božije.

Namera je da se ostvari kontinuitet u bogosluženjima i organizovanjima raznih predavanja i seminara sa ciljem da se novokršteni učvrste u pravoslavnoj veri, zainteresovani svetom verom da se pripreme za krštenje, a oni najrevnosniji da se uključe u širenje Pravoslavne misije u Južnoj Africi i okolnim afričkim državama.

Poseta školi je započela dečijom pesmom, a zatim su se otac Johanes i otac Pantelejmon zajedno sa svima pomolili Gospodu za napredak škole sv. Atanasije i zdravlje i spasenje nastavnika i đaka.

Otac Johanes je zajedno sa sestrom Anastasijom, u ime svih prisutnih, izrazio najdublju zahvalnost ocu Pantelejmonu i srpskom narodu što misle na ovu hrišćansku školu i đake koji pohađaju nastavu. Arhimandrit Pantelejmon se zahvalio svima koji svojim trudom i radom u teškim uslovima doprinose postojanju škole i poručio da su Vaskršnji pokloni samo mali doprinos u tom pravcu i da se deca obraduju i osete radost Vaskršenja Hristovog.

Obrativši se nastavnicima, otac Pantelejmon je sve zamolio da na prvom mestu shvate posetu kao znak bratske hrišćanske ljubavi i da njihov trud nije neprimećen već da se svi divimo požrtvovanosti onih koji rade u školi i da naša Crkveno-školska opština želi da doprinese i pomogne po svojim mogućnostima plemenitu misiju obrazovanja dece u siromašnom predgrađu Johanesburga. Otac Pantelejmon je takođe poučio prisutne da pravoslavni sveštenik ne treba da bude sinonim za donacije i poklone već da se u školi prihvati kao duhovni roditelj i učitelj pravoslavne vere. Kada se dobro obrazovanje spoji sa hrišćanskim življenjem, tada nećemo morati da brinemo za budućnost te dece ni za budućnost našeg društva koje je danas u krizi.

Posle završene svečanosti i predaje Vaskršnjih poklona đacima, nekoliko nastavnika koji vode školu, su održali zajednički sastanak sa sveštenicima Johanesom i Pantelejmonom. Razgovaralo se o unapređivanju saradnje. Otac Pantelejmon je predložio da se jednom ili dva puta mesečno ocu Johanesu pridruži još nekoliko sveštenika koji će posećivati školu i učiti đake i nastavnike pravoslavnoj veri. Takođe je ponudio da se u srpskoj parohiji u junu mesecu organizuje jedan seminar, a pre toga i jednodnevna ekskurzija za đake koji bi posetili srpski pravoslavni hram sv. apostola Tome u Johanesburgu i poigrali se na prostranom crkvenom imanju.

Otac Pantelejmon bi gostima objasnio unutrašnjost hrama i tu bi bio održan čas veronauke u okviru koga bi đaci i nastavnici mogli na licu mesta da pitaju o svemu što ih interesuje u vezi pravoslavnog hrama i pravoslavne vere. Naši parohijani bi pripremili posluženje za drage goste i organizovali prevoz. Predlozi arhimandrita Pantelejmona su prihvaćeni jednodušno sa radošću i zahvalnošću. Po povratku kući predstavnici srpske parohije u Johanesburgu su osećali blagoslov Božiji i duhovnu radost, po jevanđelskim rečima:”Zaista vam kažem: kad učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste”(Matej 25, 40) i kada dajete, onda zaista mnogo više dobijate.

Članovi Crkvenog Odbora u Johanesburgu

Rubrika: Pravoslavlje u..., Savremena misija Crkve

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *