Sastanak pravoslavnih sveštenika-misionara u Južnoj Africi

Sastanak pravoslavnih sveštenika-misionara u Južnoj Africi

Na inicijativu starešine srpskog pravoslavnog hrama sv. apostola Tome u Johanesburgu, arhimandrita Pantelejmona, na dan Sabora svetog Arhangela Gavrila, 8. aprila 2010. godine, u Atridžvilu (crnačkom predgrađu Pretorije – glavnog grada Južne Afrike), održan je sastanak pravoslavnih misionara sa temom: “Unapređivanje i kontinuitet misionarskog rada u mitropoliji Johanesburga i Pretorije”. Okupljene pravoslavne svestenike, đakone i bogoslove su na ovaj konstruktivni sastanak pokrenuli zajednički utisci i osećanje da se u poslednjih godinu dana u našoj mitropoliji nekako zastalo sa misionarskim radom koji je bio u poletu poslednjih nekoliko godina. Cilj sastanka je bio da se pronađu rešenja i zajednički predlozi za nadležnog mitropolita, Njegovo Visokopreosveštenstvo g. Serafima i da tako pomognemo našem mitropolitu konstruktivnim idejama da se nastavi sa unapređivanjem i uspešnim misionarskim aktivnostima u našoj mitropoliji.
Sastanku, koji je održan u prostorijama Pravoslavnog sirotišta “Dečji dom poverenja (Sthembile Children`s Home)”, su prisustvovali svestenici i đakoni mitropolije Johanesburga i Pretorije: arhimandrit Pantelejmon (Jovanović), Johanes (Rakumako), Rektor Pravoslavne Seminarije Atanasije (Akunda) iz Kenije, Frumentije (Taubata), đakoni Stiven (Hejs) lični mitropolitov sekretar zadužen za misiju i Nektarije (Ritson), diplomirani teolog Džon (Burnett) iz Kalifornije, svrseni bogoslov Hrizostom i pravoslavac Silvan Kabundi, obojica iz Konga, Živojin (Jovanović) član Crkvenog Odbora Srpske Pravoslavne Crkveno-školske opštine Sveti Sava u Johanesburgu, Valeri (Hejs) supruga oca Stivena i njegov glavni pomoćnik u misionarskom radu, braća Dimitrije (Mauuhayi), Artemije (Mangena) i još nekoliko vernika iz Atridžvila, Mamelodija i Shoshanguvea (crnačkih predgrađa Pretorije). Pre početka sastanka, svi zajedno su se pomolili Bogu pročitavši i otpevavši Vaskršnje pravilo koje je predviđeno da se cele svetle sedmice čita umesto časova.

Otac Pantelejmon je otvorio sastanak i rekao da je neophodno obezbediti kontinuitet u misionarenju, jer se dešavalo da se na pojedinim mestima održe konferencije, seminari i druga okupljanja, a da se posle toga godinu dana ne sretnemo sa tim ljudima. Potrebno je odrediti timove sveštenika, đakona i vernika koji će sa mitropolitovim blagoslovom posećivati osam lokacija (koliko ih trenutno ima u našoj mitropoliji) gde se nalaze ili već kršteni članovi lokalnih afričkih zajednica ili oni koji bi se pripremali za krštenje i u dogledno vreme osposobili za osnivanje pravoslavnih zajednica i eventualno parohija. Te posete bi se sastojale od redovnih služenja pravoslavnih bogosluženja, držanja časova veronauke i druženja sa tim ljudima koji se na taj način ne bi osećali zaboravljeni i zapostavljeni. Posete bi trebalo da se organizuju najmanje jednom mesečno (u zavisnosti od mogućnosti).
Otac Johanes je izneo da treba razmišljati i o tome da se lokalne pravoslavne zajednice osposobe da same brinu o svojoj parohiji i svom svesteniku i da ne zavise od humanitarne pomoći ili neke druge vrste materijalne pomoći, kao sto je to čest slučaj u ostalim religijskim zajednicama sirom Južne Afrike. Otac Frumentije (koji je inače i osnivač ovog Pravoslavnog sirotišta) je upoznao prisutne sa njegovim dosadašnjim dugogodišnjim misionarskim radom po celoj teritoriji Južne Afrike. Složio se sa mišljenjem oca Johanesa i založio za to da se zalažemo za tu ideju finansijski i materijalno nezavisnih lokalnih afričkih pravoslavnih zajednica i parohija. “Trebalo bi da se vise sami trudimo, da napredujemo i sami pomažemo svoju Pravoslavnu Crkvu”. Otac Atanasije je naglasio da je neophodno misionariti i propovedati na sto je vise moguće jezika. Svestenici treba potpuno da izbegavaju da daju ljudima obećanja koja ne mogu ispuniti. Ako se odrede misionarski timovi u našoj mitropoliji, potrebno je uvek imati zamenike (ako je neko bolestan ili odsutan) i bilo bi korisno uključiti i učenike seminarije da pomažu svestenicima u misionarskom radu.

Otac Stiven je upozorio da su u poslednje vreme pojedini članovi afričkih zajednica kršteni bez neophodne pripreme i da bi ovaj nas sastanak mogao puno da doprinese da se poboljša misionarski rad i da se mnogo bolje duhovno pripreme svi oni koji se spremaju za krštenje. “Postoje mesta gde ima krštenih pravoslavnih hrišćana, a nemaju sveštenika, a sa nekima je izgubljen kontakt”. Otac Nektarije je naglasio da je izuzetno vazno imati kontinuitet u radu i da se članovi bilo kojih klubova, udruženja…redovno sastaju, praktikuju, vežbaju, a da je to još neophodnije kada je u pitanju veoma važna stvar kao što je misionarenje. Napomenuo je i da pravoslavni hrišćani treba da se na neki način prepoznaju u Južnoj Africi i da je vazno da i ako imamo neku vrstu humanitarne pomoći, ne nosimo na lice mesta po siromašnim crnačkim predgrađima, već da imamo centralno mesto pri mitropoliji, da onda mitropolit raspoređuje pomoć i da oni kojima je pomoć potrebna i neophodna mogu dolaziti u mitropoliju. Na taj način bi se izbeglo pogrešno tumačenje i pristup našoj svetoj veri da ljudi u siromašnim krajevima očekuju samo neka materijalna dobra od strane mitropolita i svestenika.
Brat Hrizostom je izneo da je najvažnije da lokalno stanovništvo oseća brigu i ljubav od svih nas i da osećaju da im se posvećuje pažnja. Silvan je predložio da se u svim pravoslavnim afričkim zajednicama izaberu predstavnici parohija koji ce biti sposobni da pomažu svestenicima, poučavaju članove zajednice i koji ce moci da organizuju da se život u parohiji odvija i ako je svestenik nekada odsutan. Živojin je izneo mišljenje da ako se odrede neki od vernika da učestvuju u misionarskim timovima, onda za njih odrediti dane vikenda kada ne rade, a za svestenike odrediti radne dane jer su svestenici najviše zauzeti parohijskim obavezama subotom i nedeljom. Takođe je ponudio ocu Frumentiju da nabavi i instalira jedan kompjuter za sirotište. Dimitrije je predložio da uputimo molbu mitropolitu, ako se bude gradila Pravoslavni hram u Atridžvilu, da se izgradi u centru mesta, a ne kod sirotišta, jer će u centru hram biti puno dostupniji svima.

Džon je prvo upoznao prisutne da je bio veroučitelj u Ugandi tri godine. Sada je dobio poslušanje da drži veronauku po parohijama naše mitropolije. Izneo je mišljenje da je za uspešno misionarenje neophodno da se osposobljavaju članovi lokalnih zajednica, koji će dalje moći da prenose znanje i da uče one iz svog okruženja, koji će onda dalje prenositi učenje Pravoslavne vere i osposobljavati nove lokalne veroučitelje. Poseban akcenat je stavio na neophodnost izučavanja Svetog Pisma. Lični sekretar mitropolita Serafima zadužen za misiju otac Stiven će sastaviti najvažnije ideje i predloge sa ovog sastanka i izneti ih mitropolitu na razmatranje i davanje daljih instrukcija i blagoslova, a sve u cilju unapređivanja misionarskih aktivnosti u mitropoliji Johanesburga i Pretorije. Nadamo se da će ovo biti još jedan doprinos misiji u Africi predstavnika Srpske Pravoslavne Crkve. Na kraju sastanka popadija Evgenija (Taubata) je sa vrednim ženama iz sirotišta pripremila posluženje za sve prisutne. Neka im Vaskrsli Gospod da snage za sav trud koji preduzimaju oko dece u sirotištu i neka ih blagosilja i pomaže u sve dane života njihovih.

Članovi Crkvenog Odbora iz Johanesburga

Rubrika: Pravoslavlje u..., Savremena misija Crkve

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *