Ranu bližnjega pomazuj jedino rečima ljubavi i smirenja – Sveti Ignjatije Brjančaninov

Ranu bližnjega pomazuj jedino rečima ljubavi i smirenja – Sveti Ignjatije Brjančaninov

Predlažemo vašoj pažnji dragocene reči velikog učitelja Crkve, svetog Ignjatija Brjančaninova. On pokazuje ton, odnos i način koji čovek, koji želi da svom bližnjem govori o Hristu, treba neprestano da ima na umu. U razgovoru duša oseća dušu. Ako imamo ljubavi i smirenja pred bližnjim kao pred ikonom Hristovom, onda nećemo uvrediti bližnjeg čak ako mu kažemo i nešto što mu nije prijatno da čuje. Ono što danas mnogi zaboravljaju jeste da je cilj našeg razgovora da bližnji otkrije i srcem prihvati Hrista, jedini Smisao u svima svetovima (sveti Justin Ćelijski) a ne da ga zasenimo svojim znanjem ili pribijemo uza zid svojim „neoborivim“ argumentima. Pouka svetog Ignjatija treba uvek da nam stoji pred očima kada ulazimo u razgovor sa ljudima koji ne znaju za Hrista.

* * * * *

„Sporenje, to je najslabije oružje protiv jeretika – oružje koje je više štetno nego korisno. Ono biva takvo shodno osobinama duševnog neduga – jeresi; Gorda jeres ne trpi razobličenje, ne trpi da bude pobeđena. Zbog razobličenja ona se razgnevljuje, a poraz je dovodi do ludila.

To su dokazali bezbrojni opiti. Jeres se pobeđuje krotkim savetovanjem; ili još bolje – ćutljivim pozdravom, smirenjem, ljubavlju, trpljenjem i dugotrpljenjem, prilježnom molitvom ispunjenom saosećanjem prema bližnjem i milosrđem prema njemu. Čovek ne može da pobedi jeres, pošto je ona demonski izum i poduhvat. Nju može da pobedi samo Bog, prizvan na borbu protiv nje i pobedu nad njom čovekovim smirenjem pred Bogom i ljubavlju toga čoveka prema bližnjem.

Onome ko želi da se uspešno suprotstavi jeresi treba da budu potpuno strane sujeta i neprijateljstvo prema bližnjem, kako ih ne bi izrazio podsmehom, ili grubom rečju, ili pak nekom sjajnom besedom koja može da ostavi utisak na gordu dušu jeretika i uzburka strasti u njoj. Ranu bližnjega kao isceljujućim jelejem pomazuj jedino rečima ljubavi i smirenja, kako bi milosrdni Gospod pogledao na tvoju ljubav i tvoje smirenje, kako bi se oni pokazali srcu tvoga bližnjeg i kako bi ti se darovao veliki dar Božiji – spasenje tvoga bližnjeg. Gordost, drskost, tvrdoglavost i zanos jeretika imaju samo privid energije, no u suštini su slabost, koja zahteva razborito saosećanje. Ta slabost samo jača i postaje grublja kada protiv nje deluju ne razboritom revnošću, koja se izražava žestokim razobličenjima“.

http://svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/EnciklopedijaSpasenja/Enciklopedija11.htm#03

Rubrika: Misionarska literatura, Hristovi misionari

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Nije ostavljena mogućnost za pisanje komentara.