Pravoslavna misija u Južnoj Africi – I deo… – arhimandrit Pantelejmon Jovanović, đakon Stiven Hejs

Predstavljanje – uvod

Južna Afrika je jedna od najlepših zemalja na svetu i to svake godine potvrđuju milioni turista sa svih kontinenata koji posećuju ovu državu koja se nalazi na krajnjem jugu afričkog kontinenta. Kada sam sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog G. Pavla postavljen za staresinu hrama sv. ap. Tome u Johanesburgu, moj pristup Africi je bio kao i kod većine ljudi – imao sam predubeđenje da odlazim u afričku zemlju koja je razvijenija nego druge države u Africi ali u kojoj i dalje žive afričke divlje zveri, koja je sušna i u kojoj vlada klima na koju nismo naviknuti mi koji živimo u Evropi. Kada sam stigao u Južnu Afriku bio sam veoma prijatno iznenađen.

Prelepa i veoma prostrana zemlja, sa redovnim i obilnim padavinama u toku letnjeg perioda ( i oko 320 sunčanih dana u godini ), visoke planine, guste šume, predivno cveće, retke biljke, zelenilo, velike reke i jezera, dva okeana, veliki broj afričkih životinja i ptica među kojima mnoge retke vrste, čine ovu zemlju neobično lepom i drugačijom od ostalih afričkih država. Kada se tome pridodaju i velika rudna bogatstva, nalazišta dijamanata, zlata, platine i ostalih retkih metala i dragog kamenja, onda i ne čudi što su se za prevlast u ovoj Bogom blagoslovenoj zemlji, kroz istoriju borili mnogi osvajači i kolonisti, naročito Englezi i Holanđani (da ne bi bilo sve idealno i savršeno, jer je samo u Večnom Carstvu Božijem tako, pobrinula se činjenica da je u ovoj predivnoj zemlji veoma visoka stopa kriminala i to je jedna od najvećih briga stanovnika ove zemlje ).

Južna Afrika je, slicno Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama, multietnička i multikonfesinalna zemlja. Reklo bi se skoro da nema nacije ili religije koja nije zastupljena u ovoj zemlji kroz pripadnike raznih naroda koji naseljavaju Južnu Afriku: od drevnih afričkih plemena koja su izvorni domaćini i starosedeoci na ovim prostorima, preko evropskih naroda koji su ovu teritoriju kroz istoriju kolonizovali, pa do doseljenika sa svih kontinenata koji i danas pristizu u Južnu Afriku u potrazi za boljim zivotom ili kako se kod nas kaze: “trbuhom za kruhom“.

Pravoslavni hrišćani su počeli da se doseljavaju u Južnu Afriku pre oko 150 godina, a prvi pravoslavni svestenik je došao u Kejptaun 1908. godine (Kejptaun je veoma živopisan Južnoafrički grad koji ima izuzetan položaj i nalazi se na dva okeana – Indijskom i Atlantskom. U ovom gradu je Rt Dobre Nade – najjužnija tačka afričkog kontinenta gde se susreću dva okeana). Ipak, Pravoslavlje je do skoro bilo rašireno samo među imigrantima koji su dolazili u Južnu Afriku iz Pravoslavnih zemalja: Grčke, Rusije, Srbije i ostalih. Crkve su gradili pravoslavni doseljenici i tu su sluzili takođe samo grčki, srpski i ruski sveštenici na svojim maternjim jezicima.

Nedovoljno je bilo misionarskih poduhvata da se Pravoslavlje približi lokalnim Južnoafrikancima–starosedeocima čiji preci nisu dolazili iz pravoslavnih zemalja. Ali i to se promenilo poslednjih dvadesetak godina i sada sve više raste broj Južnoafrikanaca koji primaju Pravoslavnu veru. Poslednjih nekoliko godina, oko 200 članova lokalnih afričkih zajednica je kršteno i to u naseljima koja se nalaze u okolini velikih gradova Johanesburga i Pretorije: Ssossanguve, Tembisa, Mamelodi, Denilton, Eldorado Park. Oko desetak lokalnih Južnoafrikanaca (belaca i crnaca) rukopoloženi su u đakonske i svešteničke činove. Šta se to dogodilo i donelo ovu promenu?

Rubrika: Pravoslavlje u..., Savremena misija Crkve

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *