Poziv duhovenstvu – Sveštenoispovednik Dositej Zagrebački

Poziv duhovenstvu – Sveštenoispovednik Dositej Zagrebački

„Sej den jegože sotvori Gospod
vozradujemsja i vozveseljimsja von „

Ove smo svete reči, koje zvuče naročito svečano u dan najveće pobede, pobede života nad smrću, pobede istine nad grehom, izgovarali 19. septembra, kada se oko 50 sveštenika Autonomne Karpatoruske Pravoslavne Crkve, sakupili, da bi jednih ustiju i jednoga srca slavili i uznosili veličanstveno ime Oca i Sina i Svetoga Duha i da bi se zamislili nad budućnošću naše Svete Crkve u Karpatskoj Rusiji.
Taj dan bio je i ostaće danom pobede. Ko je do skora mogao i pomisliti, da će se u neznatnome mestu Hustu, u pravoslavnoj crkvi, tako malenoj, tako siromašnoj sakupiti toliki broj pravoslavnog duhovenstva iz sviju krajeva Karpatske Rusije!
Karpatska Rusija u toku čitavih stoleća nije videla tako impozantan skup pravoslavnoga sveštenstva. Sve je bilo u redu, carila je jednodušnost; kao da je kakav veliki praznik, tako da smo se mi i nehotice podsećali na slične skupove koji su se nekada sastajali u Jerusalimu, Antiohiji, Carigradu i Moskvi… Istina, tamo je u pogledu spoljašnje strane bilo drukčije, više bogatstva, više veličanstvenosti. Ali se mi toga ne stidimo. Ovaj maleni, drveni hram u Hustu — praslika je naše bedne Karpatske Rusije.
Za nas spoljašnost nema značaja. Važna je sadržina i unutrašnjost. A u unutrašnjosti toga siromašnog hrama u Hustu proizašao je veliki događaj. 19. septembra tamo se sakupilo pravoslavno duhovenstvo i ujedinivši se oko svoga Arhipastira, Preosvećenoga Dositeja, ono je položilo kamen temeljac za stvaranje Autonomne Karpatoruske Pravoslavne Crkve. Pobedilo je blagorazumlje, strpljenje; pobedila je istina, pobedila je ljubav prema svetoj našoj crkvi i ljubav prema našem ruskom narodu, koji je očekivao i očekuje od nas organizovani rad na postizanju ovoga uzvišenog cilja, za koji se je on borio I stradao dugo vreme sam, nemajući svoga duhovenstva.
19. septembra ustanovili smo u Hustu svoju Duhovnu Konzistoriju. Mi smo sami uzeli sudbinu u svoje ruke.
Izveštavajući o ovome sa osećanjem beskrajne radosti mi saznajemo svu svoju odgovornost pred Bogom, pred narodom i pred sudom istorije. Napregnućemo sve svoje sile, radićemo, po svome najboljem nahođenju, ne žaleći truda da bi izvršili veliki i težak zadatak koji nam je poveren. Ali i vi svi, svi članovi naše Autonomne Karpatoruske Pravoslavne Crkve, svi verni sinovi Karpatske Rusije dužni ste da nas tako isto podržite svim silama.
Za sve stvari, koje se odnose na našu crkvu, vi ste dužni da se od sada obraćate Duhovnoj Konzistoriji.
Sve pravoslavne karpatoruse, a naročito sve sveštenike mi molimo da podržavaju vezu sa Duhovnom Konzistorijom, izveštavajući je o svemu što se dešava u parohijama, i što je osobito važno – da na svaki akt Konzistorije odgovore bez zakašnjenja.
I u koliko se jače budemo zgrupisali oko Duhovne Konzistorije, u toliko ćemo se pre izbaviti iz sadanjega našeg bespravnog, nezakonitog i nezgodnog položaja.
Stupiti na čvrsto zakonsko tle – to je jedna od glavnih zadaća naše Duhovne Konzistorije.
Pomognite nas u tome.
Neka je hvala Gospodu na svemu! — Budimo radosni i veselimo se!

Hust, 27. septembra
[10. oktobra] 1924. g.

Duhovna Konzistorija Autonomne
Karpatske Pravoslavne Rusije

Rubrika: Misionarska literatura, Hristovi misionari

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *