Plodovi misije srpskih monaha u Africi

Plodovi misije srpskih monaha u Africi

Prvi put u istoriji Srpske Pravoslavne Crkve, a sa blagoslovom nadležnog mitropolita Johanesburga i Pretorije, g. Serafima (Aleksandrijska Patrijaršija), 17/4. juna 2007. godine, na dan Sv. mironosica Marte i Marije, sv. Joanikija Mitropolita crnogorsko-primorskog i sv. sveštenomučenika Đorđa Bogića, u hramu sv. apostola Tome u Johanesburgu (srpska parohija u Južnoj Africi) izvršeno je saborno krštenje pripadnica lokalne juznoafričke zajednice.

Krštenje su obavili jeromonah Pantelejmon (starešina hrama sv. ap. Tome u Johanesburgu ), jeromonah Naum (privremeni sabrat hrama, a inače sabrat manastira Sopoćani), jerođakon Serafim (sabrat hrama sv. ap. Tome i prvi Južnoafrikanac, pravoslavni monah koji je zamonašen na teritoriji Južne Afrike) i đakon dr Stiven Hejs koji je i sam pre dvadeset godina, sa celom svojom porodicom prešao u pravoslavnu veru, a prethodno je bio anglikanski sveštenik. Sada je o. Stiven Sekretar Misije Mitropolije Johanesburga i Pretorije, izdavač, istraživač i pisac. Nove sestre u Hristu, osam juznoafričkih crnkinja (pripadnica Nort Soto – Severnog Soto plemena), koje žive u predgrađima Johanesburga (Tembisa i Klipfonten Vju) i Pretorije (Mamelodi), koje se bave medicinskim i socijalnim radom, i pohađaju univerzitet i skolu, primile su pravoslavnu veru najviše zahvaljujući neumornom trudu i zalaganju oca đakona dr Stivena Hejsa i uz duhovnu pomoć i misionarski rad predstavnika Srpske Patrijaršije u Africi, jeromonaha Spiridona, Nauma i Pantelejmona.

Pravoslavnu veru su primile: Džojs ( kršteno ime – Nina ) Afane Refilve – 41 godina, Sofie ( Sofija ) Afane Kvapile – 8 godina, Johana ( Irina ) Modza Mfela – 10 godina, Margareta Tlou Mfela – 36 godina, Neria ( Marija ) Mfela – 10 godina, Melita ( Marta ) Mfela – 19 godina, Tabitha ( Tavita ) Kabela Mfela – 7 godina, Valencia ( Marija ) Semenia – 13 godina. One su se više od dve godine pripremale da postanu pravoslavne hrišćanke najviše učeći o Pravoslavlju od oca Stivena Hejsa, kontaktirajući sa srpskim jeromonasima i odlazeći u pravoslavne crkve na sveta bogosluženja, a najčešće u srpski hram sv. apostola Tome u Johanesburgu. Srpski sveštenici – jeromonasi su ih više puta obilazili u njihovim domovima i na drugim mestima gde su se okupljali pripadnici lokalnog crnačkog stanovništva, razgovarajući sa njima i učeći ih istinama Pravoslavne vere, a takođe su ih pozivali i ukazivali gostoprimstvo u hramu sv. Tome i crkvenoj sali srpske parohije u Južnoj Africi prilikom proslava značajnijih crkvenih praznika ( Savindan, Vidovdan, Tomindan…).

Na ovom sabornom krštenju su molitveno ucestvovali, kao kumovi, članovi juznoafričke parohije: Čedomir i Mirjana Đorđević, Živojin i Lada Jovanović, Mirjana Mihaljević, Mile Stojaković, Saša Pavlović i clan pravoslavne parohije u Brikstonu ( Johanesburg ) Andre Vudhaus. Ovom izuzetno vrednom i istorijski značajnom događaju u srpskoj crkvi, prisustvovalo je i troje članova misionarskog tima ” Pravoslavnog Hrišćanskog Misionarskog Centra ” iz Sjedinjenih Američkih Država: Serafima Karl, Džon Diamantis i Aleks Gudvin koji su održali niz interesantnih predavanja o pravoslavnom pogledu na izazove savremenog života, za vreme svog boravka u Mitropoliji Johanesburga i Pretorije. Ovo je bio izuzetan događaj, duhovni praznik i veliki blagoslov Božiji, jer smo zaista prvi put u istoriji Srpske Pravoslavne Crkve, prisustvovali i učestvovali u sabornom krštenju afričkih crnaca, koje je obavljeno u srpskom pravoslavnom hramu od strane srpskih sveštenoslužitelja – predstavnika Srpske Pravoslavne Crkve na afričkom kontinentu.

Ovo saborno krštenje u Africi, s pravom će zauzeti mesto u svim monografijama, kao prvo takve vrste, jer je plod delovanja i svedocanstava o svetosti Srpske Pravoslavne Crkve u Africi i duhovnog rada, truda i molitava srpskih jeromonaha Spiridona, Nauma i Pantelejmona, a na prvom mestu plod blagoslova Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog g. Pavla i Episkopa raško-prizrenskog g. Artemija koji su blagoslovili da prethodnih pet godina, o južnoafričkoj parohiji Srpske Pravoslavne Crkve, koja se nalazi pod jurisdikcijom Aleksandrijske Patrijaršije, duhovno brinu monasi iz kosovsko-metohijskih manastira. Jeromonah Pantelejmon (Jovanović)

izvor: SPC

Rubrika: Pravoslavlje u..., Savremena misija Crkve

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *