Novo izdanje PMC „o.Danil Sisojev“ za Hristovu „najmanju braću“ (Mt. 25:40)

Novo izdanje PMC „o.Danil Sisojev“ za Hristovu „najmanju braću“ (Mt. 25:40)

Hvala Gospodu! Pravoslavni misionarski centar „o.Danil Sisojev“ uspeo je da, uz pomoć naših vernih donatora, odštampa dragoceni savet Prepodobnog Serafima Virickog „To od Mene dolazi“ na kijuku jeziku. Ova mala knjižica će biti poklon pravoslavnih hrišćana Srpske Pravoslavne Crkve našoj braći u Keniji, pravoslavnim hrišćanima parohije svetog Antonija Velikog, na čelu sa o.Filipom Gatarijem. Ovim dijalektom govori veliki deo naroda Kenije, između ostalog i najsiromašniji slojevi u društvu. Zato smo želeli da im darujemo ovaj kratki tekst svetog Serafima, koji, iako i kratak, predstavlja pravu duhovnu riznicu i potporu na teškom i trnovitom uskom putu ka Hristu.

Ovako izgledaju korice za ovu knjigu.

U prilogu vam poklanjamo predgovor koji je za ovo izdanje napisao đakon Georgije Maksimov, jedan od najistaknutijih misionara današnjice.

* * * * *

Predgovor – Đakon Georgije Maksimov

U životu verujućeg pravoslavnog hrišćanina nema ničeg slučajnog ili besmislenog. Sve što se događa u našem životu događa se između nas i Boga. I prijatno i neprijatno – sve se šalje od Boga sa određenim ciljem, usmerenim da nam pomogne u spasenju. Kada verujući čovek razmatra duhovni smisao događaja koji se odvijaju, on je u stanju da ih okreće na svoju korist. Ova mala knjiga pomaže da se vidi Bog u događajima našeg života, posebno u događajima koji su teški i žalosni.

Sveštenomučenik Danil Sisojev, istaknuti ruski misionar koji je ubijen za Hrista 2009. godine smatrao je da je u ovom tekstu na najbolji način izloženo iskustvo koje su stekle hiljade ruskih Novomučenika u logorima Sovjetskog Saveza. On je pisao: „ovo je pismo prepodobnog Serafima Virickog (†1949), poslato njegovoj duhovnoj kćeri koja se mučila u komunističkom zatvoru. U njemu je odblesak najdublje molitvene tajne, otkrivene u besedi Boga sa dušom čoveka. Ovo je duhovno zaveštanje Starca obraćeno i svima nama. Ono ima ne vremenski, već večni značaj. Zato što je došlo van granica vidljive vaseljene, od Boga Koji ljubi, iz Čijih ruku je Crkva i ispila gorku čašu očišćujućih stradanja“.

Ova knjiga nam pomaže da shvatimo tajnu stradanja i pomaže da nađemo uzrok našeg stradanja. Taj uzrok je uvek u nama, ne izvan nas. Uzrok je u našoj privezanosti za greh, od čega nas može isceliti samo gorki lek. Sveti Vasilije Veliki je govorio da postoji pravo zlo – greh, narušavanje volje Božije. To zlo zavisi samo od nas. Postoji i prividno zlo koje je u realnosti dobro – to su stradanja i žalosti koje nam se događaju. Ovo drugo zlo Bog koristi da bi nas očistio od prvog zla, to jest, pravog zla. Prepodobni Serafim Viricki objašnjava kako se to događa.

Rubrika: Pomogli smo..., Projekat 500x100

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Nije ostavljena mogućnost za pisanje komentara.