NLO u Dečanima? – Vojislav Luković

NLO u Dečanima? – Vojislav Luković

Predlažemo da pročitate jasan odgovor na učestalu „New age“ izmišljotinu o navodnoj potvrdi postojanja vanzemaljaca i u ikonografiji našeg Predanja, konkretno u velikoj svetinji naše Crkve, manastiru Dečani. Diplomirani slikar i ikonopisac, Vojislav Luković daje koncizno i jasno objašnjenje za tvrdnju na koju su sigurno mnogi nailazili.

* * * * *

Na Raspeću Hristovom prikazan je vremenski period od trećeg do devetog časa na jednoj sceni.

U trećem času (devet sati ujutru)  je raspet (Mk 15,25), u šestom (podne) nastupilo je pomračenje Sunca, a u deveti čas (15:00 časova) Hristos je ispustio dušu, nakon čega mu je vojnik kopljem probo rebra iz kojih je potekla krv i voda.

Taj moment šestog časa, kada je nastupilo pomračenje i u podne nastupio mrak koji je trajao do devetog časa (Mt. 27, 45)  prikazuje se uvođenjem Sunca i Meseca u kompoziciju koji dobijaju antropomorfne karakteristike.

Personifikacija prirode uopšte, a posebno Sunca i Meseca nije neuobičajena pojava u hrišćanskoj ikonografiji. Poreklo vodi još iz paganskih predstava antičke Persije i Grčke i zadržala se na hrišćanskim predstavama Hristovog Raspeća skoro do 15. veka.

Sunce se u ikonografiji često živopiše kao muška figura koja se obično slika sa desne strane Krsta, dok je  Mesec  najčešće u vidu ženske figure koja se slika sa leve strane Krsta.

Kasnije se Sunce i Mesec jednostavnije živopišu, u obliku dva kruga sa plačućim licima, dok ponegde nailazimo i na treći krug koji je između njih, crno- bele boje i pretstavlja u stvari, taj dualizam dana i noći, odnosno pomračenje i Sunca i Meseca, dan i noć u istom momentu.

U Dečanima su Sunce i Mesec prikazani kao ljudske figure koje se nalaze unutar samog nebeskog tela, a zraci koji štrče sa strane predstavljaju  isijavanje svetlosti iz nebeskih tela.

Ovakvi prikazi nalaze se i na drugim mestima i kao što smo rekli, ne predstavljaju retkost niti senzaciju kakvu pojedinci pokušavaju da im pripišu.

Još primera ispod:

Sunce

Mesec

Personifikacija Sunca

Mtskheta-Svetitskhoveli Gruzija

Crucifixion_print_r

Personifikacija Meseca

Musee_de_Cluny_Paris_Byzantine_Ivory_Crucifixion

Raspece

Ključne reči:

Rubrika: Misionarska literatura

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *