Niko ne može uspeti u delu sopstvenog spasenja bez spasenja svog bližnjeg – Sveti Jovan Zlatoust

Niko ne može uspeti u delu sopstvenog spasenja bez spasenja svog bližnjeg – Sveti Jovan Zlatoust

Predlažemo vašoj pažnji poziv učitelja Vaseljene, svetog Jovana Zlatoustog na duhovnu ljubav prema bližnjem, tj. na misiju. Naravno, potpuno je jasno da je neophodno da i sam čovek koji želi da govori sa bližnjim o Hristu, pre svega treba i sam da ide za Hristom, da sa bližnjim govori i o svom iskustvu života u Crkvi. Čovek čuje samo reč koja je prošla kroz naše srce. O spasenju može da govori samo čovek koji se spasava.

* * * * *

„Niko ne može uspeti u delu sopstvenog spasenja bez spasenja svog bližnjeg. Zato Pavle govori: „Niko neka ne traži što je njegovo, nego svaki ono što je drugoga“ (1 Kor. 10:24), znajući da se sopstvena korist sastoji u koristi bližnjeg.

Dakle, nećemo ravnodušno govoriti: „šta smo pogrešili?“, već se potrudimo da ih ispravimo; nećemo gledati na to koliko je mnogo zabludelih, već se pre pobrinuti o tome kako ih odvući od zablude. Ako čuvanje braće od pada u greh mnogo pomaže našem spasenju, onda i pokazivanje velike brige sa naše strane o njima nakon greha dostavlja veliku pohvalu.

Dakle, Judejcima se zapoveda da ne ostavljaju bez brige beslovesne životinje koje pripadaju neprijateljima – a mi, zar ćemo ravnodušno gledati kako se svakodnevno spotiču duše naše braće? Zar to nije krajnja surovost i zverstvo sa naše strane – da ne udeljujemo čak i takvu brigu za ljude kakvu Judejci pokazuju prema životinjama?

Ne odriči se kada je potrebno ispraviti brata, makar trebalo i da žrtvuješ svoj život. Naš Gospodar je umro za nas, a ti ne želiš da kažeš ni reč za spasenje brata? Kakav ćeš oproštaj imati, kakav ćeš izgovor izneti? Kako ćeš se usuditi da staneš na sud Hristov ako si ravnodušno gledao na propast duša… ako si video svog brata koga đavo vuče u propast i nisi želeo da mu daš čak ni savet da bi od njega odagnao surovog zvera?

Dakle, kada vidiš nekoga kome je potrebno duševno ili telesno lečenje, nemoj govoriti sebi: zašto se taj i taj ne bi pobrinuo o njemu? Ili: ja sam mirjanin, imam ženu i decu, to je posao sveštenika, posao monaha. Reci mi: ako nađeš negde zlatni novac zar ćeš reći: zašto ga taj i taj nije podigao? Nikako. Ti, naprotiv, žuriš da ga uzmeš pre drugih. Tako rasuđuj i o braći koja su pala i smatraj brigu o njima riznicom koju si našao: „Koji izvodi“, kaže se, „dragoceno iz ništavnog… biće kao usta moja“ (Jer. 15:19). Šta može da se uporedi sa tim? To što ne može da uradi ni post, ni spavanje na zemlji, niti bilo šta drugo, postiže se spasenjem brata…

Ako ne možeš da naučiš mnoge, nemoj prenebregnuti i malobrojne, željom za velikim ne uklanjaj se od malog. Ako ne možeš da obratiš stotine, pobrini se o deset; ako ne možeš deset, ne prenebregni ni pet; ako ne možeš ni pet, ne prezri ni jednog. Bog daruje vence ne gledajući na broj ispravljenih, već na nameru onih koji to čine.

Tako, ako razdaš siromasima beskonačno mnogo novca, ništa nećeš učiniti u poređenju sa obraćanjem jedne duše.

Ako danas ne ubediš, možda ćeš ubediti sutra; i ako nikada ne ubediš, sam ćeš svejedno dobiti savršenu nagradu. Ako ne ubediš sve, možeš ubediti neke. Tako su i apostoli, iako nisu sve ubedili, dobili nagradu za sve, jer su se svima obraćali slovom propovedi.

http://dulevich-anton.livejournal.com/32361.html

Ključne reči:

Rubrika: Misionarska literatura, Hristovi misionari

O Autoru ()

Pravoslavni misionarski centar „o. Danil Sisojev“ pokrenut je na Bogojavljenje 2010. godine sa ciljem da se pravoslavni hrišćani što više čuju i saznaju o ispunjavanju poslednje Spasiteljeve zapovesti (Mt. 28:19-20) koju Njegova Crkva danas izvršava. Predlog za stvaranje samog centra dao nam je Mučenik čije ime naš centar nosi, na nekoliko dana pre nego što je postradao za Hrista. Naš cilj je da, koliko je u našoj moći, pomognemo kako spoljašnju tako i unutrašnju misiju Crkve. Zato smo pokrenuli jednu akciju pod nazivom „500x100“, koja za cilj ima da okupi 500 revnosnih pravoslavnih hrišćana koji bi donirali 100 dinara mesečno za potrebe misije Crkve. Ako želite da detaljnije pročitate o našem poduhvatu, prijavite se OVDE.

Nije ostavljena mogućnost za pisanje komentara.